Fotbal international

Motivul pentru care vom avea suporteri în tribune la EURO 2021, dar stadioane goale în Liga 1! Totul a fost decis acum opt ani

08.04.2021 | 23:05
Motivul pentru care vom avea suporteri in tribune la EURO 2021 dar stadioane goale in Liga 1 Totul a fost decis acum opt ani
ADVERTISEMENT

Două luni ne mai despart de EURO 2021, iar fanii au primit recent vestea că vor putea să fie în tribune la cele patru meciuri găzduite de Bucureşti. În tot acest timp, partidele din Liga 1 se vor disputa în continuare pe stadioane goale. FANATIK îţi prezintă motivul pentru care este această diferenţă între cele două competiţii.

Ministerul Tineretului şi Sportului a anunţat marţi, în mod oficial, că meciurile din Bucureşti de la EURO 2021 se vor disputa cu spectatori în tribune. Mai exact, 13.000 de fani vor avea voie să intre pe Arena Naţională. Decizia a fost criticată de oficialii cluburilor din Liga 1 care îşi doreau ca suporterii să revină pe stadioane la partidele din campionat.

ADVERTISEMENT

De ce vom avea suporteri în tribune la EURO 2021, dar stadioane goale în Liga 1

Pe 11 decembrie 2013, cu aproape un an înainte ca UEFA să anunţe gazdele pentru ceea ce ar fi trebuit să fie EURO 2020, Guvernul României adopta Hotărârea Guvernamentală nr. 1093/2013 prin care meciurile din Bucureşti de la turneul final erau considerate “de interes public și de importanță națională”.

Opt mai târziu, MTS anunţa, printr-un comunicat de presă, că decizia de a permite spectatorilor să meargă la meciurile de la EURO 2021 are la bază şi HG nr. 1093/2013, prin care turneului final i-a fost atribuit un regim special.

ADVERTISEMENT

În consecinţă, decizia Structurii Locale de Organizare a EURO 2021 la Bucureşti şi FRF nu poate crea un precedent pentru alte evenimente. Astfel, pentru moment, meciurile din competiţiile interne nu se pot disputa cu spectatori în tribune.

“În temeiul art. 108 din Constituția României, republicată, precum și al art. 2 alin. (1) și al art. 18 alin. (1) lit. r) din Legea educației fizice și sportului nr. 69/2000, cu modificările și completările ulterioare, Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

ADVERTISEMENT

Art. 1 – Se declară Campionatul European de Fotbal 2020 și candidatura României pentru organizarea la București a unor meciuri din cadrul Turneului final de interes public și de importanță națională, până la data încheierii oficiale a competiției, inclusiv”, se arată în textul HG nr. 1093/2013.

Cum vor intra suporterii pe stadion la meciurile de la EURO 2021

Eduard Novak, ministrul Tineretului şi Sportului, a anunţat care sunt modalităţile prin care suporterii vor putea să intre pe stadion la meciurile de la EURO 2021. Până să ajungă în tribune, fanii vor trece prin patru filtre şi vor avea nevoie de documente care să ateste faptul că s-au vaccinat ori s-au vindecat de coronavirus. De asemenea, fanii vor putea fi testaţi pe loc.

ADVERTISEMENT

“Fiecare spectator trebuie să prezinte un certificat care atestă că s-a vindecat de Covid, că s-a vaccinat. Fiecare bilet va conține data, ora la care trebuie să fie prezent pe stadion, ca să evităm aglomerația la intrare. Cealaltă variantă, când nu are niciun test, va fi testat la fața locului.

Schema e foarte sigură, foarte bună și deja se află specialiști UEFA aici până la desfășurarea meciurilor, ca să se poată antrena cât mai bine staff-ul din România. Vor fi patru filtre prin care vor intra spectatorii”, a spus Eduard Novak.

Campionatul European a fost amânat un an din cauza pandemiei

Turneul final al Campionatului European ar fi trebuit să se dispute în perioada 12 iunie – 12 iulie 2020, însă competiţia a fost amânată un an din cauza pandemiei de coronavirus. Astfel, meciurile de la EURO 2021 se vor juca între 11 iunie şi 11 iulie 2021, iar 12 oraşe au fost anunţate drept gazde ale turneului final.

Primul meci de la EURO 2021 va fi Turcia – Italia, programat pe 11 iunie, de la ora 22:00, pe stadionul “Olimpico” din Roma. Semifinalele şi finala turneului se vor juca pe stadionul “Wembley” din Londra. Arena Naţională va găzdui patru meciuri de la acest Campionat European.

  • Austria – Macedonia de Nord (13 iunie, ora 19:00)
  • Ucraina – Macedonia de Nord (17 iunie, ora 16:00)
  • Ucraina – Austria (21 iunie, ora 19:00)
  • un meci din optimile de finală (28 iunie, ora 22:00)
ADVERTISEMENT