Life

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2023: Tradiții, obiceiuri și credințe. Ce nu e bine să faci pe 24 iunie

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul este sărbătorită pe 24 iunie. Numeroase tradiții și obiceiuri sunt respectate în această zi.
23.06.2023 | 16:00
Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul 2023 Traditii obiceiuri si credinte Ce nu e bine sa faci pe 24 iunie
Tradiții și obiceiuri de Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2023. Sursă foto: Doxologia
ADVERTISEMENT

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2023 este una dintre cele mai importante sărbători din Calendarul Ortodox. Aceasta are cruce roșie, iar cei care vor să le meargă bine tot anul, au de respectat numeroase tradiții, dar și obiceiuri.

Tradiții și obiceiuri de Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2023

În primul rând, Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul este sărbătorită anual la data de 24 iunie. Sărbătoarea mai poartă numele și de Drăgaica sau de Sânziene. În ceea ce privește tradițiile din această zi, în general, creștinii merg la biserică.

ADVERTISEMENT

Aceștia se roagă pentru sănătatea celor dragi, pentru bunăstarea lor, dar și pentru dușmani. De asemenea, o altă tradiție vizează datul de pomană. De Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul se fac pachețele cu diferite produse.

Acestea pot fi fructe, dulciuri și nu numai și sunt date celor săraci, pomenindu-i pe cei adormiți. Tot în această zi de mare sărbătoare se aprind lumânări pentru copiii nebotezați încă, dar și pentru cei care nu mai sunt printre noi.

ADVERTISEMENT

Ce se dă de pomană de Sânziene

O altă tradiție vizează florile de sânziene. Acestea vor fi duse la biserică, sfințite, iar mai apoi aduse acasă și așezate la icoane. În anumite zone din țară se spune că în noaptea de Sânziene cerurile se deschid, iar Sânzienele ies și joacă dansul ielelor.

Nimeni nu poate vedea dansul lor, pentru că acestea vor fi în zone retrase, departe de ochii lumii. Tradiția mai spune că cine ajunge să vadă dansul se va îmbolnăvi și nu va mai putea să se vindece vreodată.

ADVERTISEMENT

Mai sunt și zone în țară în care în ajunul sărbătorii se dansează, se fac hore și se cântă. De asemenea, o altă tradiție este legată de vreme. Se spune că dacă va ploua pe 24 iunie este semn de belșug.

Ce nu e bine să faci de Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2023

Ce nu e bine să faci pe 24 iunie? Pentru că este zi de sărbătoare cu cruce roșie, de Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul este interzis orice fel de tip de muncă, de la cele casnice, până la cele de câmp. Superstițiile spun că cei care muncesc în această zi atrag mânia divină și vor fi pedepsiți.

ADVERTISEMENT

Tot în această zi este interzis spălatul pe cap. Cei care fac acest gest ajung să încărunțească prematur. Tot pe 24 iunie nu ai voie să tricotezi, ori să coși sau să speli rufele. De asemenea, nu da nimic cu împrumut în ziua de Sânziene. Se spune că în acest mod sunt șanse mari ca farmecele să se lege de tine.

Interzis pe 24 iunie mai este și să te cerți. Chiar dacă ai dreptate, este bine să eviți orice conflict în această zi de mare sărbătoare. De Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul nu este bine să fii nici trist, pentru că se spune că așa vei fi tot anul.

De asemenea, un alt lucru interzis este consumarea alimentelor înainte de finalizarea Sfintei Liturghii. O superstiție de care multe persoane țin cont este cea legată de somn. Se spune că cine doarme la sărbătorea de Sânziene va fi leneș până la sfârșitul anului.

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
O detectivă este plătită pentru a afla dacă femeile sunt înșelate: „Din zece...
O detectivă este plătită pentru a afla dacă femeile sunt înșelate: „Din zece bărbați, în medie, opt eșuează”
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca....
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e acelaşi preţ ca în UK"
Cât de frumoasă e, la 44 de ani, fosta iubită a lui Adrian...
Cât de frumoasă e, la 44 de ani, fosta iubită a lui Adrian Mutu, dispărută din viaţa publică! A trecut printr-un divorţ dureros!
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
LUPTE VIOLENTE! Tancurile dărâmă tot în CALEA LOR. E ALERTĂ de RĂZBOI
LUPTE VIOLENTE! Tancurile dărâmă tot în CALEA LOR. E ALERTĂ de RĂZBOI
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu,...
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu
Cel mai mare pericol pentru șoferi. Nimeni nu s-a gândit la asta
Cel mai mare pericol pentru șoferi. Nimeni nu s-a gândit la asta
Câștigătorul Chefi la cuțite șterge pe jos cu foștii chefi. Ce i-au făcut...
Câștigătorul Chefi la cuțite șterge pe jos cu foștii chefi. Ce i-au făcut acești în trecut. El critică și emisiunea MasterChef. ''Este un concurs pentru bucătari amatori''
Ucraina a cerut permisiunea să folosească arme occidentale împotriva unor ținte din interiorul...
Ucraina a cerut permisiunea să folosească arme occidentale împotriva unor ținte din interiorul Rusiei
Câștigătorul Chefi la cuțite dă de pământ cu Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu. Ce...
Câștigătorul Chefi la cuțite dă de pământ cu Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu. Ce a avut de spus la adresa foștilor chefi din cooking show-ul Antenei 1