Sărbătoarea este cunoscută în popor și sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica, însă Sfântul Ioan Botezătorul este cel cinstit. Mai exact, este vorba de venirea sa pe lume, în familia preotului Zaharia, din cetatea Orini.
Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul a avut loc cu numai șase luni înainte de nașterea Mântuitorului Iisus Hristos și a fost vestită de îngerul Gavriil lui Zaharia, care slujea la templu la momentul respectiv. Pentru că nu a crezut vorbele acestuia, Zaharia a rămas mut până la punerea numelui fiului său.
Potrivit crestinortodox.ro, Ioan este un nume iudaic și vine de la Iohanan, care este o prescurtare din Iehohanan. Prenumele înseamnă „Dumnezeu s-a milostivit”.
Nașterea lui Ioan, persoana care reprezintă Legea Veche, vine într-un timp când ziua începe să se micșoreze. Asta înseamnă că urmează Legea Harului, Legea lui Hristos, care este născut pe 25 decembrie, când ziua începe să crească.
Înaintemergătorul, așa cum mai este cunoscut sfântul cinstit pe 24 iunie 2022, a dus o viață ascetică până când s-a retras în deșertul Bethadara. În anul 26 a început să propovăduiască şi să boteze, vestind astfel venirea lui Mesia.
Rolul lui Ioan nu a fost numai de a pregăti poporul de venirea Mântuitorului, ci și acela de a-L descoperi lumii pe Mesia și Fiul lui Dumnezeu. Mesajul principal pe care l-a transmis a fost: „Pocăiți-vă, că s-a apropiat Împărăția cerurilor!”.
Toți cei care renunțau la păcate erau botezați în râul Iordan. În iconografie Sfântul Ioan Botezătorul apare ca un înger cu aripi, reprezentare care își are originea în profeția lui Maleahi, unde cel care pregătește calea Domnului este numit îngerul Domnului.
Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul sau Sânzienele aduc foarte multe tradiții și obiceiuri. În ziua de 24 iunie 2022 credincioșii nu lucrează când soarele încă este pe cer. Se spune că porțile cerului se deschid și lumea de dincolo este în contact cu cei vii.
De asemenea, în foarte multe zone din țară morții sunt pomeniți în această zi de mare sărbătoare, care aduce dezlegare la pește. La țară, pe dealuri, se aprind focuri și oamenii umblă cu făcliile aprinse, protejând casele și ogoarele.
Fetele culeg flori pentru a fi puse sub pernă în noaptea de Sânziene, totul pentru a-și visa ursitul. Acestea sunt prinse într-o coroniță sau sub formă de cruce, se merge cu ele la Biserică și se sfințesc.
Multe femei obișnuiesc să se scalde în roua din zone necălcate. Aceasta este strânsă de bătrâne într-o cârpă albă din pânză și se spune că cele care se spală cu această apă vor fi sănătoase și drăgăstoase tot anul.
Băieții pleacă prin sat încă de la primele ore ale dimineții și aruncă cununițe de Sânziene pe casele unde stau fetele care vor să se căsătorească.