News

NATO își suplimentează forțele de luptă în România. Țara noastră va avea găzdui 4.000 de militari

Extinderea forței militare NATO în România: 4000 de soldați și echipamente de ultimă generație la baza militară de la Cincu
29.02.2024 | 17:48
NATO isi suplimenteaza fortele de lupta in Romania Tara noastra va avea gazdui 4000 de militari
Consolidare militară în România. NATO va aduce până la 4.000 de soldați și 50 de tancuri de la francezi. Sursa foto: Colaj Fanatik / Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Numărul militarilor aliați din cadrul NATO dislocați în România va înregistra o creștere semnificativă în anul următor, ajungând de la aproximativ 1.500 la 4.000 de efective.

NATO consolidează trupele de luptă din România

Conform declarațiilor generalului francez Loïc Girard, care deține funcția de Reprezentant Național Senior în România și este liderul grupului de luptă, această schimbare va marca o tranziție importantă pentru unitatea militară din baza Cincu, care va fi ridicată la nivelul unei brigăzi până în 2025, potrivit G4Media.

ADVERTISEMENT

Mai mult, din totalul celor 4.000 de militari NATO, se preconizează că majoritatea vor fi francezi, având în vedere că Franța are un rol predominant în cadrul grupului de luptă NATO din România. Alți membri ai forțelor armate desfășurate la Cincu vor proveni din Belgia, Luxemburg și alte țări membre NATO.

Începând de anul trecut în baza militară de la Cincu s-au pus la dispoziția soldaților inclusiv poligoane și locuri speciale de antrenamente pentru lupte urbane, iar mai multe antrenamente au avut loc în țara noastră.

ADVERTISEMENT

Armament de ultimă generație la baza militară de la Cincu

Pe lângă forțele umane, Franța va contribui și cu aproximativ 50 de tancuri Leclerc și alte echipamente militare esențiale, precum artilerie, unități de infanterie și logistică.

Ridicarea statutului grupului de luptă NATO din România la nivel de brigadă este considerată o prioritate strategică pentru autoritățile de la București, iar o decizie finală în acest sens este așteptată să fie luată în cadrul summit-ului NATO de la Washington din acest an.

ADVERTISEMENT

De asemenea, la summit-ul NATO care a avut loc la Madrid în 2022, inclusiv președintele american, Joe Biden, a anunțat că Grupul de Luptă al NATO din România poate deveni brigadă, dar pentru moment nu se știe exact data schimbării structurii.

Tensiunile cresc între NATO și Rusia

Această decizie a aliaților de a spori prezența militară franceză și a altor state membre NATO pe teritoriul României vine în contextul invaziei ruse în Ucraina și al comportamentului agresiv al Rusiei în regiune.

ADVERTISEMENT

Totodată, având în vedere tensiunile care cresc, lideri politici și militari din cadrul statelor membre NATO au emis avertismente privind posibilitatea unei eventuale agresiuni ruse împotriva unui stat membru al Organizației Nord Atlantice în viitorul apropiat.

 

ADVERTISEMENT
Tags: