News

NATO nu va trimite trupe de luptă în Ucraina în cazul unei invazii a Rusiei. Mesajul secretarului general al Alianței

Secretarul general al NATO a transmis că Alianța nu are planuri să trimită trupe de luptă în Ucraina în cazul în care Rusia va încerca să invadeze această țară.
30.01.2022 | 21:31
NATO nu va trimite trupe de lupta in Ucraina in cazul unei invazii a Rusiei Mesajul secretarului general al Aliantei
ADVERTISEMENT

Ucraina nu este membră a NATO, iar Alianța nu are de gând să trimită trupe în această țară, în eventualitatea unei război pornit de Rusia.

Afirmația a fost făcută duminică de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul unui interviu pentru BBC, relatează Reuters.

ADVERTISEMENT

Întrebat exclude trimiterea de trupe în Ucraina în cazul în care Rusia va invada această ţară, Stoltenberg a răspuns că NATO nu are ”intenţia de a desfăşura trupe de luptă în Ucraina” și se va concentra pe ”furnizarea de sprijin”. 

NATO nu va trimite trupe de luptă în Ucraina. Secretarul general al Alianței: Ne vom concentra pe furnizarea de sprijin

”Există o diferenţă între a fi membru NATO şi a fi un partener puternic şi foarte apreciat ca Ucraina. Nu există nicio îndoială în această privinţă”, a precizat Jens Stoltenberg, pentru BBC.

ADVERTISEMENT

Șefa diplomaţiei britanice, Liz Truss, a spus că este improbabil ca soldaţii britanici să fie trimişi să lupte alături de trupele ucrainene în eventualitatea unei invazii ruse.

Pe de altă parte, ”trebuie să ne asigurăm că forţele ucrainene au tot sprijinul pe care li-l putem acorda”, a adăugat Truss.

ADVERTISEMENT

Tensiune tot mai mare la granița dintre Rusia și Ucraina. NATO se așteaptă la o invazie din partea rușilor

Șefa diplomaţiei britanice a mai spus că este ”foarte probabil” ca Rusia să intenţioneze să invadeze Ucraina.

Același mesaj a fost transmis vineri și de Joe Biden. După o conversație telefonică cu Volodimir Zelenski, președintele SUA a afirmat că există ”o posibilitate reală” ca Rusia să invadeze Ucraina în februarie.

ADVERTISEMENT

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a precizat la mijlocul acestei săptămâni că ”există mereu șansa continuării dialogului, dacă este și în interesele noastre și ale americanilor”.

În ciuda insistențelor lui Putin că nu intenționează să atace, Rusia a adus peste 130.000 de militari în apropierea granițelor Ucrainei.

ADVERTISEMENT