News

NATO se pregătește pentru eventualitatea unui atac rusesc. Decizie istorică, anunțată în Vilnius

Recep Tayyip Erdogan a acceptat să sprijine cererea Suediei de aderare la NATO. Anunțul a fost făcut de Jens Stoltenberg.
10.07.2023 | 23:28
NATO se pregateste pentru eventualitatea unui atac rusesc Decizie istorica anuntata in Vilnius
Un pas istoric în procesul de extindere a alianței militare. Foto: Twitter.
ADVERTISEMENT

Luni, aliații NATO au reușit să ajungă la un acord privind planurile regionale care detaliază modul în care alianța va răspunde în cazul unui atac din partea Rusiei, depășind astfel blocajul impus de Turcia. Această înțelegere a fost convenită cu o zi înainte ca liderii să se reunească la summit-ul de la Vilnius, potrivit diplomaților citați de Reuters.

Suedia, la un pas mai aproape de NATO

Planurile elaborate de NATO vizează modalitățile de răspuns la un potențial atac din partea Rusiei sau a unei organizații teroriste asupra teritoriului alianței militare occidentale.

ADVERTISEMENT

Această relansare a planurilor semnifică o schimbare majoră, deoarece reprezintă prima dată în ultimele trei decenii când NATO elaborează astfel de documente, remarcă Reuters.

Anterior, Turcia a blocat aprobarea acestor planuri din cauza formulării folosite pentru a denumi locații geografice precum Cipru. Cu toate acestea, acum s-a găsit un compromis pentru a depăși acest blocaj și a permite încheierea acordului în cadrul reuniunii de la Vilnius.

ADVERTISEMENT

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat că președintele turc Recep Tayyip Erdogan a fost de acord să sprijine cererea Suediei de aderare la alianța militară.

Suedia s-ar putea alătura alianței militare

Anunțul a fost făcut în cadrul unei ședințe de informare și Stoltenberg a menționat că Erdogan va transmite cererea Suediei parlamentului turc și va asigura ratificarea acestuia.

ADVERTISEMENT

Anterior, Erdogan sugerase că Turcia ar sprijini Suedia în eventualitatea redeschiderii discuțiilor de aderare cu Uniunea Europeană. Cu toate acestea, Turcia a criticat Suedia pentru găzduirea militanților kurzi, ceea ce a tensionat relațiile dintre cele două țări.

Jens Stoltenberg a făcut aceste declarații la Vilnius, după discuțiile purtate între Erdogan și prim-ministrul suedez Ulf Kristersson înaintea summitului NATO ce va avea loc în capitala Lituaniei.

ADVERTISEMENT

Secretarul general al NATO a descris acordul lui Erdogan drept un “pas istoric”, subliniind totuși că nu se poate stabili o dată exactă pentru momentul în care Suedia s-ar putea alătura alianței militare. Procesul de aderare va necesita ratificarea în parlamentul turc și cooperarea strânsă între Turcia și Suedia în acest sens.

ADVERTISEMENT
Tags: