ADVERTISEMENT
News

Navele cu animale din România, blocate în Canalul Suez, au ajuns la destinație. Câte dintre viețuitoare au murit

Autor: Adrian Baciu | 06.04.2021 | 22:49
Navele cu animale din România, blocate în Canalul Suez, au ajuns la destinație. Câte dintre viețuitoare au murit
Navele cu animale din România, blocate în Canalul Suez, au ajuns la destinație. Câte dintre viețuitoare au murit. Sursa foto: colaj Fanatik

Navele cu animale din România, destinate exportului, care au fost blocate mai multe zile în Canalul Suez, au ajuns în sfârșit la la destinație.

ADVERTISEMENT

Potrivit informațiilor primite de la comandanții acestora, mortalitatea înregistrată în rândul animalelor a fost în medie de 0,22%, informează Autoritatea Națională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

La finalul lunii martie, 11 vapoare încărcate cu cel puțin 130.000 de animale vii din România au rămas blocate la intrarea pe Canalul Suez, după eșuarea celui mai mare cargo din lume, Ever Given

Navele cu animale din România, blocate în Canalul Suez, au ajuns la destinaţie

Cele 11 nave încărcate cu animale din România, ovine și bovine, care au fost blocate câteva zile în timpul blocajului din Canalul Suez, au ajuns la destinaţie, informează ANSVSA într-un comunicat postat pe site-ul oficial.

ADVERTISEMENT

”3 nave care au plecat în perioada 16-18 martie din portul Constanța, având la bord 24.310 ovine și 371 de bovine, au ajuns în porturile de destinație: Aqaba, în Iordania (2 nave) și Jeddah, în Arabia Saudită (1 navă), în intervalul 30 – 31 martie, potrivit unui comunicat ANSVSA.

3 nave care au plecat pe 19 martie din portul Constanța, având la bord 26.627 de ovine și 472 de bovine, au ajuns în porturile de destinație: Aqaba, în Iordania (1 navă) și Jeddah, în Arabia Saudită (2 nave), în intervalul 31 martie – 4 aprilie.

5 nave care au plecat în perioada 23-24 martie din portul Constanta, având la bord 54.790 de ovine și 770 de bovine, au ajuns în porturile de destinație: Aqaba, în Iordania (1 navă) și Jeddah, în Arabia Saudită (4 nave), în intervalul 2 – 5 aprilie”, se arată în informare.

ADVERTISEMENT

Care e rata de mortalitate a animalelor aflate pe vapoare

În urma datelor centralizate de celula de criză constituită de ANSVSA după incidentul din Canalul Suez bazate pe informații primite de la comandanții a șapte nave, procentul de mortalitate înregistrat în rândul animalelor a fost în medie de 0,22% (fiind cuprins între 0,09 – 0,35%).

ANSVSA anunț că, pe măsură ce sosesc și restul de informații privind animalele de pe celelalte 4 nave, acestea vor fi centralizate și vor fi făcute publice.

ADVERTISEMENT

De asemenea, instituția sanitar-veterinară ANSVSA atenționează operatorii economici care intenționează să desfășoare pe viitor activități de comerț cu animale vii că a modificat procedurile, în direcția intensificării verificărilor privind suplimentarea cantităților de furaje și apă cu minim 25%.

”Având în vedere debutul perioadelor cu temperaturi ridicate este necesar să se țină cont că la transportul rutier la temperaturi de peste 30°C este obligatorie creșterea spațiului destinat animalelor cu 10%.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește transportul maritim, la o temperatură mai mare de 35°C este obligatorie creșterea spațiului destinat animalelor cu 15%, separarea animalele cu coarne de cele fără coarne și obligativitatea prezenței unui medic veterinar pe tot parcursul călătoriei până la destinația finală”, se mai arată în comunicat.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT