News

Negocierile PNL – PSD, reluate. Ciucă: Am finalizat programul de guvernare și acordul politic în proporție de 99%. Update

A avut loc o nouă zi de negocieri pentru formarea viitorului Executiv. PNL, PSD și UDMR s-au întâlnit pentru a stabili detaliile guvernării și pentru a soluționa neînțelegerile pe împărțirea ministerelor.
20.11.2021 | 19:41
Negocierile PNL  PSD reluate Ciuca Am finalizat programul de guvernare si acordul politic in proportie de 99 Update
ADVERTISEMENT
20-11-2021
17:40

Nicolae Ciucă: SIIJ va fi desfiinţată până la 31 martie 2022

Programul de guvernare și acordul politic a fost finalizat în proporție de 99%, a transmis Nicolae Ciucă, sâmbătă seara, la finalul negocierilor cu PSD și UDMR.

Propunerea PNL pentru postul de premier a mai precizat că nu mai sunt ministere disputate. De asemenea, Ciucă a declarat că s-a luat decizia desființării până la 31 martie a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

Acesta nu a oferit detalii despre ce atribuții va avea noua structură care va înlocui SIIJ.

Ședința de sâmbătă a fost una tensionată. Din sala s-au auzit țipetele președintelui PSD, Marcel Ciolacu, dar ale liberalilor Gheorghe Flutur și Rareș Bogdan, scrie News.ro. 

”Pentru că dl Ciucă are un mandat de la PNL să fie prim-ministru, iar eu am un mandat de la PSD să fiu prim-ministru.

Deciziile vin în interiorul partidului, este normal ca atât eu cât și dl Ciucă să luăm aceste decizii (în interiorul partidelor). Până luni când vom merge la Cotroceni vom lua aceste decizii și vom merge cu o singură variantă.

Am avut niște negocieri, am echilibrat anumite lucruri, un raport de forțe în interiorul Guvernului, iar în acest moment o să ne întoarcem în fața colegilor și o să luăm o decizie”, a declarat Ciolacu.

”Vom avea o propunere de premier și vom merge cu ea la Cotroceni. Noi am luat decizia să nu intrăm în această rotativă, așa că vor rămâne doar PNL și PSD să dea premierul. Am stabilit doar datele de rotație a premierilor”, a declarat Liderul UDMR, Kelemen Hunor.

20-11-2021
12:58

Florin Cîțu nu va conduce delegația PNL la noua rundă de negocieri

Delegațiile PNL, PSD şi UDMR au reluat, de la ora 14, negocierile privind împărțirea ministerelor în cadrul viitorului guvern.

Discuțiile ar trebui să ducă la soluționarea impasului de la finele discuțiile de vineri, când UDMR a amenințat că nu va participa la viitoarea coaliție, dacă nu păstrează toate ministerele pe care le deține în prezent, miza principală fiind portofoliul Dezvoltării.

În schimb, la ultima ședință a liberalilor s-a decis ca PNL să ceară fie Ministerul Dezvoltării, fie Ministerul Transporturilor, au relatat surse liberale pentru digi24.ro.

Discuțiile se anunță tensionate, mai ales că liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, a afirmat că PSD nu va intra la guvernare dacă în coaliție nu se va regăsi și UDMR.

Delegația liberalilor la noua rundă de negocieri nu va fi condusă de către președintele PNL, Florin Cîțu. „Este clar mandatul de negociere, iar Nicolae Ciucă este cel care conduce delegaţia”, au menționat sursele citate.

Florin Cîțu vrea să pună astfel capăt acuzațiilor legate de faptul că ar sabota negocierile, prin cerința ca liberalii să primească portofoliul Finanțelor. Doar Theodor Stolojan l-a susținut pe Cîțu în ședința de vineri seara

Însă ceilalți membri ai conducerii au decis că obiectivul este ca partidul să obțină fie Dezvoltarea, fie Transporturile. Însă pentru obținerea unui astfel de minister, este probabil ca liberalii să fie nevoiți să cedeze un alt portofoliu.

19-11-2021
16:24

Ședință la PNL după negocierile de vineri. Florin Cîțu ar fi nemulțumit

Liberalii s-au întrunit de la ora 16:30 într-o nouă ședință, iar Florin Cîțu le-a spus colegilor de partid că nu este deloc mulțumit de felul în care decurg negocierile cu PSD.

Conform Ziare.com, șeful partidului le-a spus liberalilor că negocierile trebuie să se facă „de pe poziții de forță”, iar că până acum au cedat prea mult. 

Dacă acest lucru se va întâmpla în continuare, atunci rezultatele nu vor fi cele dorite.

“Pentru ultima oară, în al 12-lea ceas, vă spun că trebuie să negociem de pe poziţii de forţă. Daca vom ceda că până acum să nu ne mire că vom avea rezultate proaste”, a spus Florin Cîţu în şedinţa BEX.

Totodată, premierul interimar s-a plâns că există multe informații pe surse care apar în spațiul public, care pot sabota negocierile.

“Ce vă rog: este o avalanșă de informații pe surse… când aveți cel mai mic semn de întrebare, întrebați pe unul din membrii echipei de negociere. Trebuie să negociem de pe poziții de forță.

Nu sunt probleme în echipa de negociere, aceste informații pe surse apar ca să saboteze negocierile”.

19-11-2021
13:54

Florin Cîțu spune că informațiile despre plecarea UDMR sunt „o prostie”

Premierul interimar a precizat că formațiile despre plecarea UDMR din coaliție sunt „o prostie”, mai ales pentru că a fost singurul partid care a stat alături de el.

De asemenea, el a transmis că își dorește mult Ministerul Finanțelor, dar și ca primul premier din cadrul rotației să fie liberal.

„O prostie, sunt partenerii care au fost alături de mine. E o prostie. Aș fi ultimul care să spună ca UDMR să plece, e chiar o prostie.

Când ai premierul, e important să ai și finanțele. Eu țin foarte la finanțe, eu personal. Vreau să avem această victorie, pare că e acceptată și de cei din coaliție. Noi nu am pus condiții de nume până acum”, a spus premierul.

19-11-2021
13:19

Kelemen Hunor, declarații după negocieri

Kelemen Hunor a făcut mai multe declarații după ce s-a spus că partidul pe care îl conduce ar pleca de la masa negocierilor.

Acesta a precizat că mai sunt multe lucruri de discutat, dar a insistat că UDMR nu va renunța la Ministerul Dezvoltării.

”Suntem departe de a finaliza discuțiile. Fără noi se poate face majoritate. Nu este o chestiune aritmetică, ci politică. Asta e decizia, să avem un guvern. Guvern vom avea.

Eu pot să fac matematică cu dumneavoastră, dacă sunteți de acord, și să arăt că există formule să se facă majorități. UDMR nu renunță la Ministerul Dezvoltării – este o afirmație destul de corectă.

Nu am cerut sprijinul nimănui, nici în decembrie anul trecut, nu o să cer nici mâine. Stau destul de bine pe picioarele mele. Avem o discuție în patru, pentru că e vorba și de minorități, ne sprijinim reciproc”, a spus Hunor.

De asemenea, Kelemen Hunor a precizat că partidul pe care îl reprezintă nu va fi „element de decor într-un guvern”.

El a precizat că scenariul în care UDMR rămâne cu ministerele pe care le deține și acum este unul acceptat de partid.

“Orice este posibil. Un singur lucru nu este posibil și nu va fi posibil: UDMR să fie element de decor într-un guvern.

Să stăm noi cu pantalonii dați jos până la genunchi și să așteptăm poștașul zâmbind în fiecare luna”, a declarat Kelemen Hunor.

Nu suntem sabotați de nimeni. (…) Uniunea poate să rămână cu portofoliile actuale, restul să le împartă colegii. Eu nu vreau să iau nimic de la nimeni. Am renunțat la multe lucruri, am acceptat anumite situații”, a mai spus acesta.

 

19-11-2021
13:18

Marcel Ciolacu: „Dacă UDMR iese, iese și PSD pentru că nu am alt mandat”

Președintele partidului a precizat că negocierile vor fi finalizate în ziua de duminică, iar joi Guvernul va fi gata.

”Am finalizat capitolul social, IMM și investiții, 7% investiții, am finalizat acordul politic, urmând ca până duminică toate negocierile să fie finalizate, astfel încât de luni să intrăm în procedura pentru ca să ne ținem de cuvânt, astfel ca joi România să aibă un guvern.

Sunt normale anumite discuții când formezi o coaliție, când ai negocieri, eu asigur românii că joi avem un guvern.

Referitor la informațiile potrivit cărora PSD părăsește coaliția dacă UDMR pleacă, Ciolacu a spus că așa se va întâmpla, deoarece mandatul de la partid arată o alianță cu PNL, UDMR și cu minoritățile.

„Trebuie să înțelegem toți care purtăm aceste negocieri că până duminică aceste negocieri trebuie să se termine. Situația se deblochează prin negocieri. Noi am pornit ca această coaliție va fi formată din PNL, PSD, UDMR și minorități.

Nu am alt mandat de la partid pentru altă majoritate. Logic înseamnă că eu n-am mandat pentru un guvern PSD – PNL. Dacă UDMR iese, iese și PSD pentru că nu am alt mandat”, a declarat Marcel Ciolacu.

19-11-2021
12:56

UDMR ar amenința că pleacă din alianță

Negocierile pentru coaliția de guvernare au intrat din nou în impas. UDMR amenință că va pleca din alianță după ce PNL a cerut Ministerul Dezvoltării, susține News.ro.

Confor sursei citate, Kelemen Hunor s-a arătat extrem de nemulțumit de dorința PNL, mai ales în condițiile în care acest minister este deținut acum de UDMR.

Nicolae Ciucă, declarații după negocieri

Premierul desemnat de PNL a precizat că au fost mai multe capitole asupra cărora cele două partide au convenit. Nicolae Ciucă a precizat că negocierile vor fi reluate în această după-amiază sau mâine dimineață.

”Am convenit pe capitolul social, l-am încheiat, pe politic s-a încheiat, este redactat.

Avem în continuare de ajustat câteva elemente la justiție și am demarat negocierile pe ministere. În momentul acesta fiecare dintre noi am convenit să luăm o pauză și vom continua discuțiile, urmând ca în această după-amiază sau mâine dimineață să reluăm negocierile.

Totodată, el a explicat că nu există discuții pentru ca unul dintre partide să iasă din alianță.

„Fiecare minister este foarte important și nu există absolut niciun fel de discuție ca una din formațiuni să iasă din coaliție. Sunt tehnici de negociere și fiecare își negociază lucrurile.

Nici noi nu vrem să intrăm în coaliție fără PSD, UDMR și minorități. Vom debloca această situație”, a declarat Nicolae Ciucă.

Cele două partide se vor întâlni din nou în cursul zilei de vineri, începând cu ora 12:00. Joi, PNL a decis ca propunerea sa de premier să fie generalul Nicolae Ciucă, același care fusese înaintat și în momentul când se discuta formarea unui guvern minoritar.

De cealaltă parte, PSD a decis ca propunerea sa de premier să fie președintele partidului, adică Marcel Ciolacu. Chiar și după discuțiile de ieri, cele două partide părea că nu s-au înțeles.

ADVERTISEMENT

Cîţu anunţa „o victorie” a PNL, în timp ce Ciolacu spunea că încă nu s-a decis premierul.

PNL și PSD, noi discuții despre premier

Cele două partide urmează să discute, așadar, în cadrul întâlnirii de astăzi, despre cine va ocupa funcția de prim-ministru pentru prima dată, având în vedere că acestea s-au pus de acord asupra rotativei premierilor.

”Cred că ceeea ce este cel mai important, este că avem un calendar. Urmează să stabilim mâine cine va lua primul funcția de premier.

ADVERTISEMENT

Urmează ca în funcție de toate detaliile care se vor discuta, cred că vom reuși”, a spus premierul desemnat de PNL, Nicolae Ciucă.

Conform News.ro, liberalii ar fi foarte nemulțumiți de Nicolae Ciucă, sau mai bine zis de felul în care acesta a controlat negocierile. Mai exact, liberalii spun că el nu a vorbit mai deloc.

ADVERTISEMENT

Cei din PNL se simt dominați de PSD, nemulțumirea fiind mai ales față de Nicolae Ciucă.

Marcel Ciolacu, declarații despre cum se vor împărți ministerele

Tot în cursul zilei de joi, premierul desemnat de PSD spune că pentru a accepta premierul liberal, cei de la PSD doresc cele mai importante ministere, inclusiv Ministerul de Finanțe, dar și Ministerul de Transporturi.

„Am încercat să creionăm celelalte propuneri. Sunt două propuneri de premier. Dacă PSD nu are premierul, să aibă Ministerul Finanțelor.Am discutat pe pachetul social. Rămâne în continuare să discutăm venituri. Am ajuns la un program agreat că joi România să aibă un Guvern.

ADVERTISEMENT

Încercăm să avem același număr de ministere. Mâine la ora 12:00 reluăm negocierile. Nu există o decizie cine va da primul-ministru. E o decizie de premieri prin rotație”, a spus Marcel Ciolacu, joi.

Sunt și anumite lucruri asupra cărora cele două partide s-au pus de acord. Este vorba despre mărirea pensiilor cu 10%, de la 1 ianuarie 2022.

De asemenea, va crește și salariul minim, de la 2.300 la 2.550 de lei. Și alocațiile vor fi majorate, conform Digi24.

ADVERTISEMENT