News

Nelu Tătaru: În context pandemic, o răceală obișnuită nu cred că există

02.11.2020 | 21:40
ADVERTISEMENT

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, este de părere că în contextul pandemic actual nu există o răceală obișnuită și recomandă tratarea oricărei manifestări respiratorii ca posibil simptom care s-ar putea încadra în definiția de caz COVID-19.

Potrivit ministrului noțiunea de asimptomatic este una destul de ambiguă, de aceea este indicat să ne adresăm medicului de familie la orice moment respirator.

ADVERTISEMENT

“Haideți să gândim un pic că orice manifestare respiratorie se poate încadra la un moment dat într-o definiție de caz”, spune Nelu Tătaru.

Orice manifestare respiratorie se poate încadra în definiția de caz

În contextul unei transmiteri comunitare extinse, Nelu Tătaru pledează pentru reapropierea de medicul de familie, împreună cu care putem desluși eventualele “momente respiratorii”.

ADVERTISEMENT

“E momentul să aducem componenta medicală acolo unde trebuie, să ne regăsim acel vechi prieten care era medicul de familie, să avem o relație bună cu dânsul la orice moment respirator. Explicam la un moment dat, la începutul acestei pandemii, când încă era gripa și așteptam ca la noi să vină cât mai târziu și cât mai puțin SARS-CoV-2, spuneam când avem o infecție respiratorie, stăm acasă, solicităm medicul de familie, decidem cu el dacă intrăm într-o definiție de caz și ne testăm sau rămânem să tratăm o infecție respiratorie acasă. Asimptomatic este o noțiune destul de ambiguă. Nu cred că n-a fost cineva care să nu aibă o durere în gât sau o durere de urechi sau o stare generală proastă dimineața. O răceală obișnuită în context pandemic în care toată lumea este într-o pandemie cu SARS-CoV-2, nu prea cred că există. Haideți să gândim un pic că orice manifestare respiratorie se poate încadra la un moment dat într-o definiție de caz. Luăm legătura cu medicul de familie. Decizia aici se face împreună. Pe algoritmi și criterii medicale”, a declarat Nelu Tătaru la B1 TV.

În același timp, ministrul susține necesitatea efectuării testării potrivit definiției de caz și recomandărilor organismelor internaționale din domeniul sănătății pentru a preveni eficient răspândirea noului coronavirus.

ADVERTISEMENT

“Testarea nu este o măsură de prevenție. Persoanele cu un test negativ nu merg într-o lume sterilă. Noi încurajăm, la fel cum se face și în celelalte state și după recomandările ECDC sau OMS, (testarea n.r.) în cadrul unor definiții de caz și în cadrul unor acțiuni medicale. Cred că ar trebui să rămânem pe un registru medical, altfel transformăm tot ce înseamnă anchetă, tot ce înseamnă o boală transmisibilă într-o risipă”, a mai spus Nelu Tătaru.

Duminică, Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a anunțat că, în luna octombrie, au fost efectuate peste 820.000 de teste pentru depistarea COVID-19.

ADVERTISEMENT

Capacitatea de testare în luna martie a acestui an, la debutul epidemiei în România, era de sub 100 de teste prelucrare în fiecare zi, în luna octombrie fiind atinsă capacitatea de prelucrare a peste 40.000 de teste pe zi, a precizat GCS.

ADVERTISEMENT
Tags: