ADVERTISEMENT
News

Nepotism în funcții importante din stat. Copiii unor politicieni cunoscuți ocupă locuri bine plătite de la buget

Autor: Adrian Baciu | 27.08.2020 | 12:26
Nepotism în funcții importante din stat. Copiii unor politicieni cunoscuți ocupă locuri bine plătite de la buget
Nepotism în funcții importante din statul. Copiii unor politicieni cunoscuți ocupă locuri bine plătite de la buget. Sursa

Copiii politicienilor din România continuă să se bucure de succes încă de la primul pas în cariera profesională. Nici nu e greu de obținut acest lucru, dat fiind faptul că cei mai mulți sunt în locuri călduțe la instituţiile de stat.

ADVERTISEMENT

Indiferent că vorbim de politicieni de la Putere sau din Opoziție, lucrurile sunt similare. Aproape toți au câte un un fiu, o fiică, un cumnat, un nepot sau o nepoată într-o funcție bine remunerată de la buget.

Puși să explice aceste ”coincidențe” ale numirilor rudelor în funcții cheie de la stat, parlamentarii sau miniștrii spun cu nonșalanță că nu fac altceva decât să-i ajute să își găsească un rost în viață, ca orice părinte. Sau neagă ajutorul acordat.

Nepotism în statul român: rude ale unor politicieni importanți, plasate în locuri bine plătite la buget

În România, nepotismul nu are apartenență politică. E unicolor. Cel puțin asta reiese dintr-o investigație jurnalistică a celor de la Digi24. Fie că vorbim de partidul de la Putere, PNL, sau de cel din Opoziție, PSD, peste tot găsim cazuri în care copiii au fost ”ajutați” să ajungă în funcții confortabile.

ADVERTISEMENT

Dacă e să începem cu partidul de guvernământ, găsim aici un exemplu elocvent de nepotism. Alex Leoreanu, fiul deputatului PNL Laurențiu Leoreanu, lucrează la Ministerul Apărării Naționale după ce, în trecut, a absolvit Academia Tehnica Militară.

Mai mult, în aprilie 2020, absolut ”întâmplător”, după venirea PNL la guvernare, fiul parlamentarului a fost numit și consilier în cadrul ministerului economiei.

”A fost solicitat pentru câteva ore, el nu este angajatul lor, este doar consultant, consilier cu câteva ore, el este, până la urma, ofițer inginer al MApN”, a explicat tatăl, Laurentiu Leoreanu, deputat PNL.

ADVERTISEMENT

Celebrul Florin Iordache are fiica bine plasată la BNR

PSD-ul răspunde PNL-ului cu un post excelent al fiicei celebrului ex-ministru al Justiției, Florin Iordache, cea care şi-a găsit un post chiar la Cancelaria Băncii Naţionale a României, după ce, anterior, lucrase în Ministerul Afacerilor Externe.

Reacția lui Iordache este una de excepție: ”Și copiii politicienilor trebuie să aibă, sa lucreze undeva. Examenele sau modul în care anumite instituții ale statului angajează este o chestiune transparentă“.

ADVERTISEMENT

Și nepoata lui Ciolacu stă bine. Consilier la ICR

Șeful pe linie de partid al lui Iordache, Marcel Ciolacu, are o nepoată, Andreea, care a fost numită subit, consilier al președintelui Institutului Cultural Român, numire care, potrivit legii, nu presupune un examen.

În presa internă s-a scris că nepoata liderului PSD a fost detașată la un compartiment din instituție numit Serviciul Marile Programe. Evident, tot fără examen.

ADVERTISEMENT

Nu m-a dus capul sa o pun nici șefă la aeroport, nici manager de spital cioclu. Andreea, nepoata mea, în afară ca este nepoata mea și consider ca este un copil deosebit, a terminat regia, arta fotografică cu nota 10 și cred că o zona cum este ICR-ul este tocmai potrivita stilului ei si felului ei de a fi”, explica Marcel Ciolacu la postul de știri citat.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT