News

Nereguli uriașe descoperite la o firmă GPL administrată de fiul primarului Ion Doldurea. Ce a găsit ISU în urma controlului

Cristian, unul din cei doi fii ai primarului din Caracal, Ion Doldurea, este implicat în mai multe firme ce activează în domeniul GPL.
03.04.2024 | 09:03
Nereguli uriase descoperite la o firma GPL administrata de fiul primarului Ion Doldurea Ce a gasit ISU in urma controlului
Familia lui Ion Doldurea controlează mai multe firme de GPL. Colaj: FANATIK, Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Familia Doldurea, care controlează activitatea firmei Flagas SRL, ce deține punctul de lucru de la Crevedia, unde a avut loc explozia devastatoare din august 2023, în urma căreia au decedat șase persoane și 50 au fost rănite, este implicată în mai multe societăți comerciale ce activează în domeniul GPL, prin cei doi fii ai primarului din Caracal, Ion Doldurea.

Cristian Doldurea a fost amendat de ISU cu 10.000 lei

Unul dintre ei, Ionuț Doldurea, se află în arest la domiciliu, fiind cercetat pentru ucidere din culpă ce a avut loc în urma unui dezastru, alături de Ionuț Stângă, celălalt asociat de la Flagas SRL. Fratele lui Ionuț, Cristian Doldurea, este implicat în trei firme din domeniul GPL, Dolgas SRL, Dolchimex SRL și Ade Gas Oil Company SRL, la aceasta din urmă fiind și administrator.

ADVERTISEMENT

Numele lui Cristian Doldurea figurează ca petent într-un dosar înregistrat pe 25 septembrie 2023 la Judecătoria Caracal, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată, în timp ce intimat este ISU Olt. Doldurea a formulat o plângere contravențională după ce ISU Olt l-a amendat cu 10.000 lei pentru mai multe nereguli descoperite la Ade Gas Oil Company SRL.

Cristian Doldurea a arătat că prin procesul verbal contestat a fost sancționat cu amendă în cuantum de 10.000 lei, reținându-se în sarcina sa că nu a solicitat și obținut avizul de înființare și pentru sectoarele de competență ale serviciului privat pentru situații de urgență constituit la nivelul operatorului economic prin decizia administratorului.

ADVERTISEMENT

El a mai arătat că procesul-verbal de contravenție este lovit de nulitate, iar sancțiunea contravențională este neîntemeiată, motivat de faptul că, la momentul înființării societății, aceste norme juridice nu erau în vigoare, iar ulterior nu a fost notificat în acest sens. ISU Olt a arătat că operatorul economic SC Ade Gas Oil Company SRL deține în Caracal două amplasamente care se supun prevederilor legii nr. 59/2016, încadrate ca amplasamente de nivel superior, deoarece substanțele periculoase deținute (GPL) sunt prezente în cantități mai mari decât cele prevăzute în legea anterior menționată.

Controlul a avut loc în iunie 2023

ISU Olt a precizat că obligația constituirii serviciului de tip P2 revine operatorului economic supus legislației privind controlul accidentelor majore în care sunt implicate substanțe periculoase, care are în administrare în același sector de competență construcții pentru producție și/sau depozitare cu risc mare și/sau foarte mare de incendiu, cu utilajele și instalațiile tehnologice aferente, iar obligația solicitării și obținerii avizului de înființare și pentru sectorul de competență revine administratorului / conducătorului instituției.

ADVERTISEMENT

De asemenea, ISU OLT a menționat că la data de 12.06.2023, în urma controlului de fond desfășurat la operatorul economic SC Ade Gas Oil Company SRL, administratorul a fost sancționat contravențional cu avertisment pentru aceeași faptă, respectiv că nu a solicitat și obținut avizul de înființare și pentru sectoarele de competență ale Serviciului privat pentru situații de urgență.

În ceea ce privește temeinicia procesului-verbal, instanța a apreciat că, în genere, fiind întocmit de un agent al statului aflat în exercițiul funcțiunii, trebuie să i se recunoască valoare probatorie sub aspectul constatării stării de fapt. Cu privire la faptele constatate nemijlocit de agentul constatator, instanța a reținut faptul că legislația națională instituie o prezumție relativă de temeinicie a aspectelor de fapt reținute de agentul constatator în cuprinsul actului sancționator, prezumție care poate fi răsturnată de către persoana sancționată prin orice mijloc de probă admis de lege.

ADVERTISEMENT

Fiul lui Ion Doldurea a pierdut procesul

În privința criticii petentului Cristian Doldurea, privitoare la faptul că sancțiunea ar fi fost aplicată în baza unor dispoziții legale care nu erau în vigoare la momentul înființării societății comerciale a cărui administrator este, instanța a constatat că Legea nr. 307/2006 a intrat în vigoare în anul 2006, în timp ce depozitul de stocare GPL aparținând SC Ade Gas Oil Company SRL a fost proiectat în anul 2010, conform scenariului de securitate la incendiu privind condițiile tehnice asigurate conform reglementărilor și acțiunile ce trebuie întreprinse în caz de incendiu depus la dosar de Cristian Doldurea.

Instanța a menționat că, conform scenariului de securitate la incendiu depus la dosar, rezultă că era necesară încă din anul 2010 organizarea unui serviciu privat pentru situații de urgență categoria II care să aibă în competență o formație de punere în funcțiune a instalațiilor speciale de prevenire și stingere a incendiilor. Cu privire la susținerile lui Cristian Doldurea, în ceea ce privește faptul că nu a fost notificat cu privire la respectarea legislației privind securitatea la incendiu, instanța a reținut faptul că prin procesul-verbal de control s-a constatat că nu fuseseră solicitate și obținute avizele de înființare și pentru sectoarele de competență ale serviciului privat pentru situații de urgență, cu acea ocazie petentul fiind sancționat cu sancțiunea principală cu avertisment pentru comiterea aceleiași contravenții, se arată în dosarul consultat de FANATIK.

În ceea ce privește sancțiunea aplicată de agentul constatator, instanța a reținut că aceasta este proporțională cu gradul de pericol social al faptei săvârșite, ținând seama de faptul că petentul Cristian Doldurea a mai fost sancționat cu avertisment în anul 2022 pentru comiterea aceleiași contravenții, în urma constatării aceleiași nereguli la același punct de lucru al societății al cărei administrator este și cu toate acestea, într-un interval de timp de un an, nu au fost luate măsuri de înlăturare a neregulilor constatate. Prin urmare, Judecătoria Caracal a respins, pe 23 ianuarie 2024, plângerea contravențională formulată de Cristian Doldurea.

ADVERTISEMENT