News

Ce decizie au luat patronii Flagas cu o zi înainte să fie arestați. Motivul pentru care o firmă de GPL a lui Ionuț Doldurea a fost obligată să elimine construcțiile ridicate ilegal

Ionuț Doldurea și Cosmin Stîngă, patronii firmei Flagas SRL, dețin o altă socitetate comercială din domeniul GPL, Rombeer Crângașu.
11.09.2023 | 14:33
Ce decizie au luat patronii Flagas cu o zi inainte sa fie arestati Motivul pentru care o firma de GPL a lui Ionut Doldurea a fost obligata sa elimine constructiile ridicate ilegal
Ionuț Doldurea este patronul Flagas SRL, dar și al altor firme de GPL. Colaj: FANATIK, Sursa foto: Facebook Ionuț Doldurea, Facebook ISU
ADVERTISEMENT

Ionuț Doldurea, fiul primarului din Caracal, Ion Doldurea, și partenerul său de afaceri, Cosmin Stîngă, au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, marțea trecută. Doldurea deține 51% din părțile sociale ale firmei Flagas SRL, prin care își desfășura activitatea stația GPL de la Crevedia, la care a avut loc explozia devastatoare din 26 august, iar Stîngă are 49% din acțiuni.

Firma lui Doldurea și Stîngă a ridicat construcții pe terenul unei alte firme

Doldurea și Stîngă sunt cercetați penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru. În urma exploziilor de la Crevedia au decedat cinci persoane, alte 54 suferind vătămări corporale. Cei doi sunt parteneri într-o altă firmă din domeniul GPL, Rombeer Crângașu SRL, pe care Flagas SRL a preluat-o la începutul lui 2023, tranzacția valorând aproximativ 9,5 milioane euro.

ADVERTISEMENT

Cei doi au preluat o firmă care este implicată într-un proces înregistrat pe 28 ianuarie 2020, la Judecătoria Buftea, al cărei obiect este “revendicare imobiliară”, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată. Reclamant figurează o altă firmă, Italinvest 2000 SRL, iar pârât este Rombeer Crângașu.

Cele două firme dețin două terenuri învecinate în localitatea Ciolpani. Italinvest are unul de 5.000 metri pătrați, iar  Rombeer Crângașu unul de 1499 metri pătrați, dar s-a ajuns în instanță pentru motivul că Rombeer, care are o stație GPL pe terenul său, s-a extins pe o bucată de teren de 93 metri pătrați ce aparține Italinvest, pe care a ridicat diverse  construcții auxiliare ce deservesc stația GPL.

ADVERTISEMENT

Italinvest a cerit obligarea Rombeer Crângașu să-și ridice construcțiile edificate pe terenul său, iar în cazul în care pârâta refuză îndeplinirea acestei obligații să fie autorizată să ridice ea aceste construcții pe cheltuiala pârâtei.  De asemenea, a mai cerut grănițuirea imobilului proprietatea reclamantei, de imobilul pârâtei, dar și obligarea Rombeer Crângașu la plata cheltuielilor de judecată.

Rombeer Crângașu a ridiat un chioșc, un gard metalic și un panou publicitar

În instanță, Italinvest a arătat că, în 2016, Rombeer Crângașu a început să efectueze lucrări de amenajare/construire asupra terenului său, ocupând o suprafață de 56 mp, la începutul anului 2017. În acest context, Italinvest a arătat că s-a sesizat și a solicitat trasarea limitelor de proprietate, moment în care s-a reținut că vechea documentație era întocmită incorect și că terenul său era străbătut de un canal. „A fost încheiat procesul verbal din 31.05.2018 prin care s-a constatat că pârâta ocupă terenul reclamantului în suprafață de 56 mp și aceasta s-a obligat să lase liber terenul în 90 de zile”, se arată în dosar.

ADVERTISEMENT

Problema a apărut din cauza acestui canal de desecare ce travesează terenul Italinvest, deoarece s-au întocmit două cărți funciare, unul pentru o suprafață de 4.920 metri pătrați, cealaltă pentru o suprafață de 93 metri pătrați, cea pe care și-a ridicat costrucțiile Rombeer Crîngașu. Această suprafață de 93 metri pătrați a fost inclusă, în mod eronat, nu în proprietatea Italinvest, ci în cea a Comisiei Locale de fond funciar Ciolpani.

În cuprinsul raportului de expertiza topografică se arată că pe terenul reclamantei Italinvest sunt edificate de către pârâta Rombeer Crângașu următoarele construcții: C3, cu suprafața de 8 mp cu destinație chioșc, C6 cu suprafața de 3mp, cu destinație panou publicitar și gard metalic pe soclu de beton cu suprafața de 9mp, materializat pe plan cu culoarea roșie. “S-a reținut, de asemenea, în cuprinsul raportului de expertiza topografică, că din terenul de 93 mp aparținând reclamantei, 56 mp sunt ocupați de pârâtă”, se mai menționează în dosarul consultat de FANATIK.

ADVERTISEMENT

Firma lui Doldurea și Stîngă a pierdut procesul, dar a făcut apel

Judecătorii au arătat că proprietarul unui bun are dreptul de a-l revendica de la posesor sau de la altă persoană care îl deţine fără drept. El are, de asemenea, dreptul la despăgubiri, dacă este cazul. “Cu bună știință pârâta a amplasat niște construcții pe un teren care nu îi aparținea. Împrejurarea că terenul ar fi avut al proprietar nu schimbă această situație și nu impună analiza comparativă a titlurilor. Instanța apreciază că pârâta este un constructor de rea-credință, în ceea ce privește cele 3 construcții ridicate pe terenul reclamantei”, se mai specifică în dosar.

Procesul a durat aproape trei ani și jumătate, verdictul judecătorilor din 14 iulie 2023 fiind în favoarea reclamantului Italinvest: „Obligă pârâta să lase reclamantei în deplină proprietate și liniștită posesie terenul în suprafață de 56 mp. Obligă pârâta la ridicarea construcțiilor edificate pe terenul proprietatea reclamantei de 56 mp. În cazul în care pârâta refuză îndeplinirea acestei obligații, va fi autorizată reclamanta să ridice aceste construcții pe cheltuiala pârâtei.”

Pe 4 septembrie 2023, Rombeer Crângașu, firma patronată de Ionuț Doldurea și Cosmin Stîngă, a formulat apel, astfel că procesul va continua. Apelul a fost înregistrat la Judecătoria Buftea cu o zi înainte ca Doldurea și Stîngă să fie audiați câteva ore la Parchet în dosarul exploziilor de la Crevedia, ulterior, în aceeași seară, fiind arestați preventiv pentru 30 de zile.

ADVERTISEMENT