News

Netanyahu respinge apelurile de încetare a focului în Gaza. „Vom continua pur și simplu până îi vom înfrânge”

Premierul Israelului a respins duminică apelurile de încetare a operațiunilor militare în Gaza, spunând că, fără eliberarea ostaticilor, opțiunea nici nu poate fi considerată
05.11.2023 | 21:47
Netanyahu respinge apelurile de incetare a focului in Gaza Vom continua pur si simplu pana ii vom infrange
Premierul israelian spune că operațiunile militare vor continua în Gaza. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Israelul a respins duminică apelurile din ce în ce mai numeroase pentru o încetare a focului în Gaza, specialiștii militari afirmând că forțele vor intensifica operațiunile împotriva grupării islamiste palestiniene Hamas, fără a stabili un termen pentru activitățile lor.

Israelul nu oprește atacurile militare din Gaza

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a cerut ca toți cei peste 240 de ostatici capturați de Hamas în timpul atacurilor din 7 octombrie să fie eliberați.

ADVERTISEMENT

“Nu va exista o încetare a focului fără returnarea ostaticilor. Acest lucru ar trebui să fie complet eliminat din lexicon”, a declarat Netanyahu în fața echipajelor de la baza aeriană Ramon din sudul Israelului, reiterând poziția de lungă durată a guvernului.

“Le spunem acest lucru prietenilor și dușmanilor noștri. Vom continua pur și simplu până când îi vom învinge. Nu avem alternativă”, a mai adăugat premierul israelian, potrivit Reuters.

ADVERTISEMENT

Ce spun experții militari

Armata israeliană a folosit o combinație de trupe terestre, împreună cu forțe aeriene și navale pentru a lovi Gaza și pentru a-și adânci incursiunile în îngusta fâșie de coastă, cu scopul de a distruge infrastructura Hamas și de a ucide lideri de rang înalt, precum și sistemele sale de comandă și control.

Forțele au pătruns adânc în Gaza, înconjurând orașul Gaza și angajându-se în lupte urbane strânse cu luptătorii Hamas, ceea ce ar face ca întreruperea contactului pentru a permite o încetare temporară a ostilităților să fie riscantă și incertă, au declarat surse militare israeliene.

ADVERTISEMENT

“Ei nu lucrează cu ceasul în mână, iar ordinul este de a-și face treaba cu profesionalism, pas cu pas, pentru a încerca să evite orice victime, chiar dacă nimic nu este gratuit”, a declarat pentru Reuters Itamar Yaar, fostul șef adjunct al Consiliului de Securitate Națională al Israelului.

Yaar, care este în prezent manager al grupului de comandanți pentru securitatea Israelului, format din foști oficiali de rang înalt din domeniul apărării, a declarat că în prezent armata nu se confruntă cu aceleași presiuni de timp ca în operațiunile anterioare din Gaza.

ADVERTISEMENT

“Mesajul pe care comandanții îl primesc de la comandantul superior este să își facă treaba, nu ne grăbim”. Acesta a adăugat că, dacă Israelul își îndeplinește obiectivele, operațiunea actuală va fi încheiată în trei-patru săptămâni. “Va depinde mult de numărul de victime și cu evenimentele neașteptate”, a mai spus el.

Presiuni asupra Israelului pentru încetarea focului

Miniștrii de externe din Qatar, Arabia Saudită, Egipt, Iordania și Emiratele Arabe Unite s-au întâlnit sâmbătă la Amman, în Iordania, cu secretarul de stat american Antony Blinken, pe care l-au îndemnat să convingă Israelul să accepte o încetare a focului.

Președintele palestinian Mahmoud Abbas a cerut o încetare imediată a focului mai devreme, când s-a întâlnit cu Blinken în timpul vizitei neanunțate a înaltului diplomat american în Cisiordania ocupată de Israel.

Blinken, aflat în regiune pentru a doua oară în mai puțin de o lună în cadrul eforturilor SUA de a împiedica extinderea războiului dintre Israel și Hamas, a respins apelurile de încetare a focului.

El a declarat că o încetare a focului ar permite doar Hamas să se regrupeze, dar a încercat să convingă Israelul să accepte pauze specifice pentru anumite locații, care ar permite distribuirea ajutorului atât de necesar în Gaza.

Oficialii din domeniul sănătății din Gaza au declarat duminică că peste 9 770 de palestinieni au fost uciși în actualul război, care a început când Hamas a lansat un atac surpriză asupra sudului Israelului la 7 octombrie, ucigând 1 400 de persoane și luând peste 240 de ostatici.

Surse de securitate israeliene au declarat că Israelul ar putea fi deschis la o pauză limitată a luptelor pentru câteva ore, în funcție de circumstanțele de pe teren.

“Ținta realizabilă va fi de a o afecta (capacitatea militară a Hamas) în mod semnificativ, dar nu de a o elimina complet”, a declarat duminică Avi Issacharoff, un comentator militar israelian, pentru reporteri.

“La un moment dat, Israelul va fi de acord cu un fel de oprire, dar pentru câteva ore, nu pentru câteva zile, nu mai mult de atât. Dacă va fi pentru mai mult de câteva ore, publicul israelian va crucifica guvernul nostru și pe premierul nostru.”

Hamas va elibera ostaticii doar dacă Israelul îi va elibera pe toți prizonierii palestinieni, a declarat săptămâna trecută Abu Ubaida, purtătorul de cuvânt al Brigăzilor Izz el-Deen al-Qassam. Hamas poate purta, de asemenea, discuții cu privire la un acord “parțial” cu privire la prizonieri, a adăugat el.

ADVERTISEMENT