News

Atacul israelian asupra unor ambulanțe din Gaza i-a îngrozit pe oficialii ONU. „O situație oribilă”

Secretarul general al ONU, Antonie Guterres s-a declarat îngrozit de atacul armatei israeliene asupra unui convoi de ambulanțe în Fâșia Gaza.
04.11.2023 | 10:24
Atacul israelian asupra unor ambulante din Gaza ia ingrozit pe oficialii ONU O situatie oribila
Civilii din Fâșia Gaza sunt expuși bombardamentelor israeliene/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Atacul armatei israeliene asupra unui convoi de ambulanțe din Fâși Gaza a generat virulente reacții internaționale, secretarul general al ONU, Antonio, Guterres, declarându-se îngrozit de brutalitatea atacului. O reacție a venit și din partea directorului general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a cerut beligeranților să nu atace personalul medical și ambulanțele, potrivit regulilor dreptului internațional.

Sunt îngrozit de atacul din Gaza asupra unui convoi de ambulanţe în afara spitalului Al Shifa. Imaginile cadavrelor împrăştiate pe stradă în afara spitalului sunt îngrozitoare”, a declarat Antonio Guterres, într-un comunicat citat de News.ro.

ADVERTISEMENT

Secretarul general al ONU a etichetat situația umanitară din Gaza ca fiind „oribilă”, ținând seama că de aproape o lună, civilii sunt sub asediu, li s-a refuzat accesul la ajutoarele umanitare, au fost supuși atacurilor armate, iar locuințele le-au fost distruse. „Acest lucru trebuie să înceteze”, a susține Guterres.

O gravă criză umanitară

Nu vin destule alimente, apă şi medicamente pentru a satisface nevoile oamenilor. Combustibilul pentru alimentarea spitalelor şi a uzinelor de apă se epuizează”, a continuat Guterres, adăugând că adăposturile Agenţiei ONU pentru asistenţa refugiaţilor din Palestina (UNRWA) au de gestionat aproape de patru ori capacitatea maximă, iar asta sub bombardamentele armatei israeliene.

ADVERTISEMENT

Morgile sunt pline. Magazinele sunt goale. Situaţia în ceea ce priveşte salubritatea este deplorabilă. Asistăm la o creştere a numărului îmbolnăvirilor şi al cazurilor de boli respiratorii, în special în rândul copiilor. O întreagă populaţie este traumatizată. Nicaieri nu este sigur”, a precizat oficialul Organizației Națiunilor Unite.

El a cerut Israelului să se asigure că activitățile sale militare nu afectează populația și infrastructura civilă, iar militanților Hamas le-a transmis că civilii nu ar trebui folosiți ca scuturi umane. „Toţi cei cu influenţă trebuie să o exercite pentru a asigura respectarea regulilor războiului, a pune capăt suferinţei şi a evita o turnură a conflictului care s-ar putea extinde în întreaga regiune”, a mai transmis Antonio Guterres.

ADVERTISEMENT

Atacul asupra ambulanțelor din Gaza l-a indignat și pe directorul-general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Complet şocat de informaţiile privind atacurile asupra ambulanţelor care evacuează pacienţii din apropierea spitalului Al-Shifa din Gaza, ducând la decese, răniţi şi pagube. Reiterăm: pacienţii, personalul medical, unităţile sanitare şi ambulanţele trebuie protejate în orice moment. Mereu. Încetarea focului ACUM”, a scris şeful OMS pe rețeaua X.

Pe rețelele sociale au apărut vineri imagini care arătau efectele unui atac israelian asupra unui convoi de ambulanțe, în fața spitalului Al-Shifa din orașul Gaza. Nu există date certe privind numărul morților, însă martorii estimează la câteva zeci victimele agresiunii.

ADVERTISEMENT

Ashraf al-Qidra, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Gaza, susține că Israelul a vizat convoiul de ambulanţe în mai multe locuri, inclusiv la poarta spitalului al-Shifa şi în Piaţa Ansar, la un kilometru distanţă. Armata israeliană a admis că a lovit o ambulanță, dar susține că aceasta era folosită de Hamas pentru transportul armelor și militanților. Deocamdată, Israelul nu a prezentat probe în sprijinul afirmațiilor sale.

ADVERTISEMENT
Tags:
"A omorât fata. Ce nenorocit". Crimă oribilă în Petroşani: şi-a strâns fosta iubită de gât până a lăsat-o fără suflare. Bărbatul a vrut apoi să se sinucidă
Cora Schumacher: ”Este foarte dureros”. Decizia radicală care-i aduce multă suferință fostei soții...
Cora Schumacher: ”Este foarte dureros”. Decizia radicală care-i aduce multă suferință fostei soții a pilotului de F1
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Cât de frumoasă este fosta soţie a fiului lui Ion Ţiriac. Mama singurilor...
Cât de frumoasă este fosta soţie a fiului lui Ion Ţiriac. Mama singurilor nepoţi ai miliardarului arată răvăşitor la 41 de ani
Centralele de apartament vor fi interzise în România. Vezi când va intra în...
Centralele de apartament vor fi interzise în România. Vezi când va intra în vigoare noua directivă a Comisiei Europene
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă...
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă a realizat ce era ascuns în el. A țipat la soție și copii să iasă din casă și a chemat poliția de urgență
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Trei zodii care pierd bani în decembrie. Ratează o șansă unică de câștig
Trei zodii care pierd bani în decembrie. Ratează o șansă unică de câștig
Tzancă Uraganu, ameninţat de interlopi cu pistoale: „Am fost tâlhărit, vor taxă de...
Tzancă Uraganu, ameninţat de interlopi cu pistoale: „Am fost tâlhărit, vor taxă de protecţie, mă aflu într-un loc ascuns”
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei...
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei femei de afaceri ruse
Categoria de pensionari care va primi 2.000 lei în plus la pensie după...
Categoria de pensionari care va primi 2.000 lei în plus la pensie după recalculare. Venitul le crește substanțial
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română