News

Atacul israelian asupra unor ambulanțe din Gaza i-a îngrozit pe oficialii ONU. „O situație oribilă”

Secretarul general al ONU, Antonie Guterres s-a declarat îngrozit de atacul armatei israeliene asupra unui convoi de ambulanțe în Fâșia Gaza.
04.11.2023 | 10:24
Atacul israelian asupra unor ambulante din Gaza ia ingrozit pe oficialii ONU O situatie oribila
Civilii din Fâșia Gaza sunt expuși bombardamentelor israeliene/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Atacul armatei israeliene asupra unui convoi de ambulanțe din Fâși Gaza a generat virulente reacții internaționale, secretarul general al ONU, Antonio, Guterres, declarându-se îngrozit de brutalitatea atacului. O reacție a venit și din partea directorului general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a cerut beligeranților să nu atace personalul medical și ambulanțele, potrivit regulilor dreptului internațional.

Sunt îngrozit de atacul din Gaza asupra unui convoi de ambulanţe în afara spitalului Al Shifa. Imaginile cadavrelor împrăştiate pe stradă în afara spitalului sunt îngrozitoare”, a declarat Antonio Guterres, într-un comunicat citat de News.ro.

ADVERTISEMENT

Secretarul general al ONU a etichetat situația umanitară din Gaza ca fiind „oribilă”, ținând seama că de aproape o lună, civilii sunt sub asediu, li s-a refuzat accesul la ajutoarele umanitare, au fost supuși atacurilor armate, iar locuințele le-au fost distruse. „Acest lucru trebuie să înceteze”, a susține Guterres.

O gravă criză umanitară

Nu vin destule alimente, apă şi medicamente pentru a satisface nevoile oamenilor. Combustibilul pentru alimentarea spitalelor şi a uzinelor de apă se epuizează”, a continuat Guterres, adăugând că adăposturile Agenţiei ONU pentru asistenţa refugiaţilor din Palestina (UNRWA) au de gestionat aproape de patru ori capacitatea maximă, iar asta sub bombardamentele armatei israeliene.

ADVERTISEMENT

Morgile sunt pline. Magazinele sunt goale. Situaţia în ceea ce priveşte salubritatea este deplorabilă. Asistăm la o creştere a numărului îmbolnăvirilor şi al cazurilor de boli respiratorii, în special în rândul copiilor. O întreagă populaţie este traumatizată. Nicaieri nu este sigur”, a precizat oficialul Organizației Națiunilor Unite.

El a cerut Israelului să se asigure că activitățile sale militare nu afectează populația și infrastructura civilă, iar militanților Hamas le-a transmis că civilii nu ar trebui folosiți ca scuturi umane. „Toţi cei cu influenţă trebuie să o exercite pentru a asigura respectarea regulilor războiului, a pune capăt suferinţei şi a evita o turnură a conflictului care s-ar putea extinde în întreaga regiune”, a mai transmis Antonio Guterres.

ADVERTISEMENT

Atacul asupra ambulanțelor din Gaza l-a indignat și pe directorul-general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Complet şocat de informaţiile privind atacurile asupra ambulanţelor care evacuează pacienţii din apropierea spitalului Al-Shifa din Gaza, ducând la decese, răniţi şi pagube. Reiterăm: pacienţii, personalul medical, unităţile sanitare şi ambulanţele trebuie protejate în orice moment. Mereu. Încetarea focului ACUM”, a scris şeful OMS pe rețeaua X.

Pe rețelele sociale au apărut vineri imagini care arătau efectele unui atac israelian asupra unui convoi de ambulanțe, în fața spitalului Al-Shifa din orașul Gaza. Nu există date certe privind numărul morților, însă martorii estimează la câteva zeci victimele agresiunii.

ADVERTISEMENT

Ashraf al-Qidra, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Gaza, susține că Israelul a vizat convoiul de ambulanţe în mai multe locuri, inclusiv la poarta spitalului al-Shifa şi în Piaţa Ansar, la un kilometru distanţă. Armata israeliană a admis că a lovit o ambulanță, dar susține că aceasta era folosită de Hamas pentru transportul armelor și militanților. Deocamdată, Israelul nu a prezentat probe în sprijinul afirmațiilor sale.

ADVERTISEMENT
Tags:
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul...
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul manager transsexual din fotbalul britanic
Ce se schimbă la CNP-urile românilor
Ce se schimbă la CNP-urile românilor
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Un nou drog periculos descoperit în România. S-au emis alerte la nivel european,...
Un nou drog periculos descoperit în România. S-au emis alerte la nivel european, după ce a murit un copil de 13 ani
Iubita fiului Nadiei Comăneci, apariţie de senzaţie. Imagine rară cu tânăra în ziua...
Iubita fiului Nadiei Comăneci, apariţie de senzaţie. Imagine rară cu tânăra în ziua în care Dylan a fost în culmea fericirii
De necrezut! Ce a spus Laurențiu Reghecampf despre trecutul amoros al iubitei lui,...
De necrezut! Ce a spus Laurențiu Reghecampf despre trecutul amoros al iubitei lui, Corina Caciuc: „Eu sunt fixist. Cum aș putea să aflu...”
Mesajul transmis de Florin Piersic de pe patul de spital. Ce se întâmplă...
Mesajul transmis de Florin Piersic de pe patul de spital. Ce se întâmplă cu marele actor
Băsescu a dat politica pe activism social. Fostul președinte a devenit ong-ist
Băsescu a dat politica pe activism social. Fostul președinte a devenit ong-ist
BOMBA anului în showbiz! Anamaria Prodan şi Reghecampf s-au împăcat! „Nu mai are...
BOMBA anului în showbiz! Anamaria Prodan şi Reghecampf s-au împăcat! „Nu mai are sens să ne mai facem de râs în faţa României!”
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane...
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane de lei de la primăriile conduse de Clotilde Armand, Radu Mihaiu și Robert Negoiță. Cine le controlează
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește...
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește într-o bucurie