Liga Naţiunilor va suferi o modificare importantă de la ediţia 2024-2025, când selecţionatele din America de Sud ar urma să fie acceptate la competiţia organizată de UEFA. Totul vine ca o încercare a celor două confederaţii să dea o lovitură planului FIFA, care vrea Campionat Mondial disputat din doi în doi ani.
UEFA şi CONMEBOL au ajuns la un acord confrom căruia cele zece selecţionate din America de Sud ar urma să joace în Liga Naţiunilor. Astfel, cele mai bune şase naţionale, printre care se numără Brazilia sau Argentina, vor fi primite în Divizia A, la ediţia din 2024-2025.
Pentru ediţia 2022-2023, România va juca în Divizia B, într-o grupă cu Bosnia, Finlanda şi Muntenegru. Dacă îşi vor câştiga grupa, tricolorii vor promova în Divizia A, pentru ediţia 2024-2025, când ar putea să întâlnească formaţiile de top din Europa, dar şi Brazilia sau Argentina.
În plus, pe lângă şansa unor meciuri de lux, dacă îşi va câştiga grupa, România îşi va asigura, înainte de startul preliminariilor, un loc în barajul de calificare la EURO 2024.
În prezent, în Divizia A se regăsesc 16 echipe, printre care se numără selecţionatele de top din Europa. De la ediţia 2024-2025, în această divizie vor intra şi cele mai bune şase naţionale din America de Sud.
Conform clasamentului FIFA, Brazilia, Argentina, Columbia, Uruguay, Peru şi Chile ar fi, în acest moment, cele şase selecţionate care ar intra în Divizia A. Paraguay, Ecuador, Venezuela şi Bolivia ar urma să intre în Divizia B. Celelate două divizii, C şi D, nu ar suferi modificări.
România a întâlnit cele două forţe ale fotbalului mondial, din America de Sud, în ultimii zece ani. Pe 7 iunie 2011, tricolorii au fost învinşi de Brazilia, scor 0-1, în meciul de retragere al lui Ronaldo.
La partida din urmă cu zece ani, pe teren s-a aflat şi Neymar. Starul lui PSG a fost titular şi a jucat 76 de minute. “Ronaldo a încercat să marcheze de trei ori şi portarul ar fi putut să-l ajute, să-l lase să înscrie. Noi am avut multe ocazii, dar nu am reuşit să le concretizăm”, declara Neymar la finalul meciului de la Sao Paulo.
România şi Argentina s-au întâlnit, pe 5 martie 2014, într-un meci amical jucat pe Arena Naţională. Lionel Messi a fost integralist în remiza de acum şapte ani, scor 0-0, şi a ieşit în evidenţă după ce a vomitat pe teren, în timpul partidei.
În urmă cu trei ani, în 2018, Lionel Messi a dezvăluit motivul pentru care vomita deseori în timpul meciurilor. Vedeta lui PSG dădea vina pe regimul alimentar necorespunzător.
“Nu ştiu ce se întâmpla de vomitam pe teren, dar aveam tot felul de chestii în stomac. Era un dezastru cauzat de ce mâncam. Ciocolată, fursecuri sau băuturi gazoase făceau parte din meniul zilnic. Acum mănânc mult mai bine. Carne, peşte, multe salate, iar acum se simte asta”, a povestit Lionel Messi.