News

Nicolae Ciucă a discutat cu Klaus Iohannis despre renegocierea PNRR, marea dorință a PSD: “Am fost destul de clari”

Premierul și ministrul muncii au confirmat că au discutat, la începutul anului, cu președintele Klaus Iohannis despre renegocierea plafonului de 9,4% din PIB, prevăzut în PNRR.
01.02.2022 | 17:52
Nicolae Ciuca a discutat cu Klaus Iohannis despre renegocierea PNRR marea dorinta a PSD Am fost destul de clari
ADVERTISEMENT

Nicolae Ciucă a confirmat marți, 1 februarie, în timpul unor declarații de presă, faptul că subiectul renegocierii plafonului din PNRR pentru pensiile plătite de statul român a fost abordat într-o întâlnire care a avut loc la Palatul Cotroceni.

Premierul a explicat că această discuție la care a participat și președintele Klaus Iohannis a avut loc la începutul acestui an. De asemenea, Ciucă a explicat că nu s-a ajuns la o concluzie comună în acest caz, notează Adevărul.

ADVERTISEMENT

Declarațiile lui Nicolae Ciucă confirmă afirmațiile făcute de ministrul muncii, Marius Budăi, care a vorbit, la rândul său, despre faptul că această discuție de la Palatul Cotroceni a avut loc.

“Creşterea pensiilor este o necesitate. A fost o discuţie la Cotroceni la începutul anului în care am susţinut exact acest lucru, inclusiv din perspectiva renegocierii acelui procent de 9.4% din PIB pus din pix de dl Ghinea de la USR. Domnul Iohannis s-a interesat de acest lucru”, a declarat ministrul Budăi.

ADVERTISEMENT

Premierul a explicat și că a avut o discuție cu ministrul Budăi pe tema plafonului din PNRR și că urmează o reformă a sistemului de pensii. Ciucă a mai adăugat, în urma unei întrebări primite de la jurnaliști, că nu este analizată posibilitatea unei majorări a pensiilor în toamnă.

Ce a discutat Klaus Iohannis cu membrii guvernului?

În timpul declarațiilor de presă, Nicolae Ciucă a precizat că renegocierea prevederilor din PNRR a fost doar un subiect de discuție și că nu s-a pus problema unui acord sau refuz din partea președintelui. Aparent, aceștia doar au dialogat pe tema aceasta.

ADVERTISEMENT

Ciucă a făcut și o serie de precizări legate de discuțiile pe care le-a purtat la Bruxelles pe tema modificării PNRR. Astfel, începând cu anul 2023 ar putea fi luate în calul renegocierile.

“De ce 2023? Pentru că la Comisie discuţia a fost în felul următor: haideţi să vedem ce se întâmplă şi ce realizaţi până în anul 2023, să rezulte foarte clar linia pe care urmaţi astfel încât să atingeţi obiectivele şi ţintele din PNRR, dar după ce avem acest bilanţ de etapă să putem să discutăm parte din jaloanele şi ţintele din PNRR, oricum Guvernul este angajat astfel încât să facă această reformă astfel încât românii să poată să beneficieze de venitul cuvenit”, a explicat premierul.

ADVERTISEMENT

Plafonul pentru pensii, un subiect fierbinte în ultimele zile

Discuțiile din ultimele zile legate de creșterea plafonului din PNRR pentru pensii au pornit de la declarațiile ministrului Marius Budăi. Acesta a mai declarat și că are sprijinul primului ministru.

“Ne gândim să ridicăm nivelul de trai al cetățenilor români. Sau cel puțin așa trebuie să facă un guvern responsabil. În PNRR este trecut acel procent de 9,4. În primul rând trebuie o renegociere cu Comisia Europeană”, a declarat Budăi într-o emisiune TV.

Ministrul Marius Budăi a mai explicat că ideea de a renegocia plafonul de 9,4% din PIB astfel încât să fie mai apropiat de media europeană de 13% se bucură și de sprijin în rândul social-democraților.

Florin Cîțu, unul dintre liderii actualei coaliții de guvernare a răspuns, la rândul său despre posibilitatea de a renegocia PNRR și a explicat că cei care își doresc acest lucru ar trebui să trateze direct cu reprezentanții Comisie Europene.

Întrebat ce părere are el despre plafonul din PNRR, Florin Cîțu a ținut să se concentreze asupra PIB-ului și mai puțin asupra cifrei de 9,4%. Mai exact, el a explicat că guvernanții ar trebui să se concentreze pe dezvoltarea economiei și a veniturilor de a bugetul de stat.

ADVERTISEMENT