Guvernul va opera joi, 17 noiembrie, ultima rectificare bugetară din acest an, suma totală pe care se mizează a fi redistribuită ridicându-se la aproximativ 500 de milioane de lei, bani care vor fi alocaţi plăţilor salariale şi a ajutoarelor sociale, precum şi asigurarea de fonduri pentru compensarea efectelor secetei în agricultură.
Nicolae Ciucă a anunţat miercuri finalizarea proiectului de rectificare bugetară pe anul în curs, acesta urmând să fie adoptat în şedinţa de guvern de joi. Conform cifrelor, veniturile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 521,1 milioane de lei, cheltuielile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 522,1 milioane de lei iar deficitul bugetului general consolidat în termeni cash se menține la 80.154 de milioane de lei.
“În felul acesta am asigurat redistribuirea banilor, astfel încât la nivelul fiecărui minister să se asigure îndeplinirea tuturor angajamentelor în proiectele europene şi de asemenea tot ceea ce înseamnă asigurarea drepturilor salariale şi a ajutoarelor sociale, având totodată în atenţie aspectele legate de asigurarea fondurilor necesare pentru compensarea efectelor secetei în agricultură“, a anunţat premierul Nicolae Ciucă.
În urma rectificării, cei mai mulţi bani vor fi primiţi de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, alocarea suplimentară de sume fiind prevăzută în principal pentru cheltuieli legate de asistenţă socială (+1.070,0 milioane lei). Legat de Ministerul Finanţelor, într-o secţiune specială de acţiuni generale, peste 1.300 de milioane lei vor reprezenta transferuri către întreprinderi, în cazul schemelor de ajutor de stat.
Ministerul Muncii: +1,492 miliarde lei
Ministerul Finanţelor: +334,4 milioane lei
Ministerul Agriculturii: +376,6 milioane lei
Ministerul Economiei: +103,4 milioane lei
Ministerul Justiţiei: +90 de milioane lei
Ministerul de Externe: +71,8 milioane lei
Ministerul Proiectelor Europene: -3.815,2 milioane lei
Ministerul Sănătăţii: -1,063 milioane lei
Ministerul Mediului: -538,8 milioane lei
Ministerul Transporturilor: -514,8 milioane lei
Ministerul de Interne: -383,6 milioane lei
Ministerul Energiei: -327,3 milioane lei
Ministerul Digitalizării: -186 de milioane lei
Ministerul Familiei: -109,7 milioane de lei
Ministerul Educaţiei: -80 milioane de lei
Ministerul Dezvoltării: -76,5 milioane de lei.
“Sunt date care ne bucură pe toţi, pentru că am reuşit în această situaţie deosebit de complicată să avem o creştere economică, instituţiile de evaluare europene situează România şi pe trimestrul trei în primele locuri la creştere economică şi avem, de asemenea, în vedere că evaluările pentru anul viitor într-un context în care există temeri pentru o recesiune economică, economia românească totuşi să se încadreze pe o menţinere a unei creşteri economice, sigur, nu foarte mari în actualul context, dar totuşi nu avem premise prin care să vedem o intrare în recesiune economică“, a mai declarat Nicolae Ciucă.
Premierul a subliniat că, la nivelul întregii agende guvernamentale vor continua să sprijine şi să acorde încredere sectorului de business şi investiţii, subliniind că se fac eforturi astfel încât cetăţenii să nu sufere din cauza efectelor inflaţiei, care a depăşit 16%.