News

Românii sărăcesc, statul se îmbogățește. Grosul banilor dați la rectificare de Guvern provin din scumpirile energiei

Peste jumătate din banii pe care Guvernul îi va da prin proiectul rectificării reprezintă încasări provenite din creșterile de prețuri din domeniul energiei.
18.08.2022 | 14:35
Romanii saracesc statul se imbogateste Grosul banilor dati la rectificare de Guvern provin din scumpirile energiei
Rectificarea bugetară propusă de ministrul de Finanțe Adrian Câciu s-a făcut cu bani obținuți în principal din scumpirea energiei/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Rectificarea bugetară anunțată de Guvern este un pozitivă, cu nu mai puțin de 30,366 de miliarde de lei venituri suplimentare la bugetul general consolidat, dintre care veniturile bugetului de stat pe anul 2022, se majorează pe sold cu suma de 21,418 miliarde lei.

Peste jumătate din banii de la rectificare, obținuți din scumpirea energiei

Dintre cele peste 21 de miliarde, majoritatea banilor provin din creșterea prețului la energia electrică, gaze și petrol, la care se adaugă și veniturile prognozate din creșterea unor taxe,  decisă prin recenta modificare a Codului Fiscal.

ADVERTISEMENT

Influențele asupra veniturilor bugetului de stat menționate de către Ministerul Finanțelor în nota de fundamentare a rectificării bugetare menționează că 4,018 miliarde de lei provind din impozitul de profit, la care se adaugă 126.000.000 lei obținuți din alte impozite pe profit, venit și câștiguri din capital de la persoane fizice. Alte 5,541 miliarde lei sunt încasări suplimentare din TVA, din care  2,569 miliarde lei sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor bugetelor locale.

Însă partea cea mai consistentă a banilor în plus este trecută la secțiunea „alte impozite și taxe generale pe bunuri și servicii”, fiind vorba de 11,3 miliarde. Aici sunt practic banii pe care statul i-a obținut în urma ceșterii prețurilor la energie.

ADVERTISEMENT

Majorarea se datorează evoluției impozitului pe veniturile suplimentare obținute ca urmare a dereglementării prețurilor din sectorul gazelor naturale (+8,1 miliarde lei) și a impozitului aplicat asupra venitului suplimentar realizat de producătorii de energie electrică în conformitate cu Legea nr.259/2021 (+3,2 miliarde lei)”, precizează MFP.

Statul român a mai obținut bani ca urmare a crizei energetice și la capitolul „venituri nefiscale”, unde se înregistrează un surplus de 2,465 miliarde de lei. Grosul acestor bani vin din faptul că statul a încasat mai mult din redevențele petroliere, ca urmare a creșterii prețurilor la gaze și petrol. Guvernul ar fi încasat și mai mulți bani din această sursă, însă 700.000.000 lei au fost folosiți drept compensație la carburanți pentru susținerea acordării de reduceri ale prețurilor la benzină și motorină.

ADVERTISEMENT

Liberalizarea prețurilor, „o tâmpenie” profitabilă pentru Guvern

Datele publicate de către Ministerul Finanțelor publice arată că nu mai puțin de 8,1 miliarde au fost obținuți prin impozitarea prețului la energie după dereglementarea decisă de guvernul Cîțu. „Acea liberalizare a preţurilor în energie a fost o tâmpenie”, spunea, pe 9 august, președintele PSD Marcel Ciolacu. Se pare că PSD plânge, dar înșfacă banii care au fost obținuți astfel de către guvernul din care face parte.

În plus, prin supraimpozitarea venitului suplimentar obținut de către producătorii de energie, ce a adus alte 3,2 miliarde, statul român nu a împiedicat creșterea prețurilor, ci s-a făcut părtaș într-o mai mare măsură la profitul producătorilor.

ADVERTISEMENT

De altfel, chiar ministrul Adrian Câciu a admis indirect acest lucru, în conferința de presă ulterioară ședinței de Guvern în care a fost adoptată rectificarea. „Impozitarea se face după o acțiune economică ce a produs deja efecte”, a spus Câciu.

Din banii pe care statul român i-a obținut din cauza scumpirilor, doar o mică parte este utilizată pentru ajutoarele în vederea compensării prețurilor la energie. Bugetul Ministerului Muncii și Asistenței Sociale a fost suplimentat la titlul „asistență socială” cu 7,3 miliarde însă în această alocare mai sunt incluse și plățile de asistență socială pentru familii și copii, indemnizații și drepturi cu caracter reparatoriu.

ADVERTISEMENT