News

Nicolae Ciucă, mișcare surpriză în scandalul plagiatului. Ce a cerut fostul premier în instanță

Nicolae Ciucă încearcă să blocheze tentativa Asociației Declic de a forța analiza tezei de doctorat a fostului premier al României.
09.01.2024 | 10:17
Nicolae Ciuca miscare surpriza in scandalul plagiatului Ce a cerut fostul premier in instanta
Nicolae Ciucă vrea să împiedice cu orice preț analiza tezei sale de doctorat, suspectă de plagiat / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Curtea de Apel Cluj a admis cererea de intervenție formulată de fostul premier, Nicolae Ciucă, în acțiunea formulată în contencios administrativ de Asociația Declic, împotriva Ministerului Educației Naționale, prin Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI).

Asociația Declic: ”Ne vom opri doar când doctoratul va fi verificat”

Procesul are o miză uriașă pentru șeful PNL și ar putea duce la analizarea tezei de doctorat presupus plagiată, pe care Ciucă a reușit, până acum, s-o blocheze în instanță.

ADVERTISEMENT

Asociația Declic a dat în judecată UEFISCDI în februarie 2023, la scurt timp după depunerea la Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a unei sesizări de plagiat. Reprezentanții asociației spun că UEFISCDI (secretariatul care înregistrează sesizarea) a refuzat ”în mod abuziv” să înregistreze solicitarea.

”Ne vom opri doar atunci când doctoratul va fi verificat”, spunea Ana Racheleanu de la Declic, la vremea respectivă.

ADVERTISEMENT

Procesul vizează tocmai refuzul UEFISCDI de înregistrare a sesizării de plagiat, având ca obiect ”anulare act administrativ Adresă 2530 / 10.10.2022”. Reclamanta solicită ”anularea adresei emise de pârâtă prin care s-a suspendat verificarea sesizării înregistrată de reclamantă la această instituţie, recunoaşterea dreptului vătămat prin emiterea actului şi repararea pagubei astfel cauzate prin obligarea pârâtei la emiterea deciziei de admitere spre analiză a sesizării”.

Fostul premier cere CNATDCU să se abțină de la analizarea lucrării de doctorat

Avocatul lui Nicolae Ciucă a justificat cererea de intervenție din partea șefului PNL prin faptul că litigiul ”privește în mod direct drepturile și interesele legitime” ale acestuia.

ADVERTISEMENT

”Reprezentanta intervenientului solicită admiterea în principiu a cererii de intervenţie, rezultând din dezvoltările expuse, din poziţia şi calitatea pe care acesta o are faptul că în prezentul dosar se dezbat aspecte care privesc în mod direct drepturi şi interese ale domnului Ciucă Ionel Nicolae.

 Acesta este titularul tezei de doctorat în raport de care s-a făcut această sesizare, iar faţă de această sesizare pârâta a adoptat o conduită administrativă care priveşte în mod direct drepturile şi interesele legitime ale intervenientului. (…)

ADVERTISEMENT

De asemenea, pretinde în mod explicit obligarea pârâtei din prezenta cauză la a se abţine de la adoptarea unei măsuri în sensul admiterii sesizării formulate de către reclamantă şi învestirea Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare, astfel încât se apreciază că pretinde pentru sine dreptul dedus judecăţii, fiind îndeplinite condiţiile prevăzute de art. 61 alin. 2 C.pr.civ.”, se arată în dosarul consultat de FANATIK.

Avocatul lui Nicolae Ciucă a primit acces la un plic ”confidențial”

La termenul din 29 noiembrie 2023, instanța a admis cererea de intervenție formulată de Nicolae Ciucă, argumentând că este interesul legitim al fostului premier, atât timp cât obiectul cererii de chemare în judecată îl constituie anularea unei adrese privind procedura referitoare la o teză de doctorat care îi aparține.

Judecătorul a mai dispus grefierului de ședință comunicarea către avocatul intervenientului a parolei de acces la dosar, în vederea apărării. De asemenea, avocatul a primit un plic intitulat ”Confidențial”, depus la dosar de către partea reclamată și care ”nu conține aspecte hașurate din înscrisurile deja comunicate”. Paradoxal, instanța a constatat că ”înscrisurile nu au caracter confidențial și se impune comunicarea acestora părții”.

Cum a blocat Ciucă procedura de analiză a tezei de doctorat, suspectă de plagiat

Nicolae Ciucă a reușit să blocheze analiza lucrării sale de doctorat intitulată ”Dimensiunea angajării armatei României în operațiuni întrunite multimaționale”, susținută în anul 2003 la Universitatea Națională de Apărare (UNAp), după ce a dat în judecată Ministerul Educației (prin UEFISCDI). Ciucă a câștigat pe fond, iar UEFISCDI a depus recursul tardiv, decizia rămânând definitivă.

Culmea, același Nicolae Ciucă spunea, în ianuarie 2022, la scurtă vreme după dezvăluirile jurnalistei Emilia Șercan legate de un presupus plagiat, că a decis să solicite analizarea lucrării de către Comisia de Etică a UNAp, tocmai pentru a înlătura semnele de întrebare ridicate în spațiul public.

În vara anului 2023, Curtea Constituțională a decis că titlul de doctor mai poate fi retras de către Ministerul Educației doar dacă acesta ”nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte juridice”. Astfel CNADTCU nu mai poate emite un verdict de plagiat fără să meargă în instanță, pentru a-l dovedi. Decizia a stârnit reacții virulente din partea reprezentanților societății civile, care au reproșat CCR că ”a legiferat plagiatul”.

ADVERTISEMENT