News

Nicolas Sarkozy, găsit vinovat de finanțarea ilegală a campaniei electorale din 2012

Fostul preşedinte al Franței, Nicolas Sarkozy, a fost găsi vinovat de finanţarea ilegală a campaniei sale electorale din 2012.
30.09.2021 | 12:32
Nicolas Sarkozy gasit vinovat de finantarea ilegala a campaniei electorale din 2012
ADVERTISEMENT

Un tribunal din Paris l-a declarat pe Nicolas Sarkozy (66 de ani), fostul președinte al Franței, vinovat de finanțarea ilegală a campaniei sale electorale din 2012.

Reamintim că în luna iunie, procurorii din Hexagon au cerut o pedeapsă de un an de închisoare împotriva fostului președinte francez, într-un alt caz de corupție și trafic de influență.

ADVERTISEMENT

Fostul șef de stat a fost judecat pentru cheltuieli excesive în campania pentru alegerile prezidențiale pe care le-a pierdut în 2012. Împotriva lui Sarkozy a fost solicitat un an de închisoare, inclusiv șase luni cu suspendare.

Fostul președinte al Franței, Nicolas Sarkozy, găsit vinovat de finanțarea ilegală a campaniei electorale din 2012

Sarkozy este acuzat că a cheltuit aproximativ 22,5 milioane de euro, ceea ce reprezintă aproape de două ori suma legală maximă, pentru campania sa la prezidențiale din urmă cu 9 ani. Atunci, acesta a pierdut în fața socialistului Francois Hollande.

ADVERTISEMENT

Procurorii spun că Sarkozy era conștient cu câteva săptămâni înainte de scrutin că aceste cheltuieli se apropiau de maximul legal.

Astfel, l-au acuzat pe fostul șef de stat că a ignorat două informări ale contabililor săi care avertizau despre problema banilor, scrie Euronews.

ADVERTISEMENT

Acuzarea mai spune că Sarkozy este ”singura persoană responsabilă pentru finanțarea campaniei sale” și că a ales să depășească limita organizând multe mitinguri, unele de proporții masive.

Alături de fostul președinte, au mai fost judecate alte 13 persoane, inclusiv membri ai partidului său conservator republican, contabili și șefi ai grupului de comunicare însărcinat cu organizarea mitingurilor.

ADVERTISEMENT

Nicolas Sarkozy, condamnat la un an de închisoare cu executare într-un alt dosar

Decizia justiției franceze de joi vine la 6 luni după ce Sarkozy a fost găsit vinovat de corupție și trafic de influență într-un alt caz și condamnat la un an de închisoare cu executare și doi ani cu suspendare. Acesta este liber până la judecarea apelui.

Totodată, fostul președinte francez este cercetat în legătură cu acuzațiile că ar fi primit bani de la fostul lider libian Muammar Gaddafi pentru a-și finanța campania prezidențială de succes din 2007 și pentru trafic de influență în cazurile legate de activitățile sale de consiliere din Rusia.

Nicolas Sarkozy s-a retras din politică 2017. În dese rânduri, presa franceză a raportat că acesta este implicat în procesul de alegere a unui candidat conservator înainte de alegerile prezidențiale din Franța de anul viitor.

ADVERTISEMENT
Tags: