News

Nicușor Dan a câștigat procesul de calomnie deschis de Gabriela Szabo. Câți bani îi cerea fosta campioană

Gabriela Szabo a pierdut procesul în care-l acuza pe Nicușor Dan de afirmații calomnioase, cu ocazia detașării ei de la conducerea CSM București.
14.09.2023 | 10:43
Nicusor Dan a castigat procesul de calomnie deschis de Gabriela Szabo Cati bani ii cerea fosta campioana
Nicușor Dan a ”executat-o” pe Gabriela Szabo, însă aceasta s-a adresat instanței / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Hepta / Facebook Gabriela Szabo
ADVERTISEMENT

Nicușor Dan a câștigat procesul intentat de Gabriela Szabo, după ce primarul general a anunțat pe contul său de pe o rețea socială că a detașat-o pe fosta șefă de la CSM București, la Centrul Metropolitan Dalles.

Procesul dintre Gabriela Szabo și Nicușor Dan a pornit de la o postare pe Facebook

Judecătoria Sectorului 5 a respins ”în totalitate”, luni, cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta Szabo Gabriela, ca neîntemeiată. Fosta campioană a solicitat, inițial, despăgubiri de 500.000 de lei din partea primarului, după care și-a redus pretențiile la 199.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Gabriela Szabo a reclamat ”caracterul defăimător” al unei postări din data de 3 iunie 2022, prin care Nicușor Dan i-ar fi creat un prejudiciu, inclusiv la nivel de percepție publică, în legătură cu activitatea pe care fosta sportivă a avut-o la conducerea CSM București.

Nicușor Dan, despre activitatea fostei campioane la conducerea CSM București: ”Decizii pripite, abordări conflictuale”

”Am luat decizia de a schimba conducerea Clubului Sportiv Municipal București. Directorul general al CSM, Gabriela Szabo, va fi detașată la conducerea Centrului Dalles, iar în locul ei va fi numit interimar unul dintre directorii adjuncți.

ADVERTISEMENT

Înainte de a lua această decizie, am discutat cu membrii Consiliului de Administrație al CSM București, iar concluzia a fost clară – schimbarea e necesară.

Actuala conducere a ratat obiective competiționale, a determinat plecarea unor oameni valoroși și a avut un management defectuos (decizii pripite și fără consultare, dar și tergiversarea luării altor decizii, incapacitatea de a armoniza relațiile interne, abordări conflictuale în interacțiunile cu șefii secțiilor sportive).

ADVERTISEMENT

În același timp, în urma semnalelor primite din interior, voi trimite Corpul de Control pentru a verifica activitatea CSM București.

Precizez că am toată prețuirea pentru performanțele sportive ale Gabrielei Szabo, dar decizia pe care am luat-o privește activitatea ei în fruntea CSM București”, a scris Nicușor Dan pe contul lui de Facebook, pe 3 iunie 2022.

ADVERTISEMENT

Gabriela Szabo i-a răspuns primarului tot în scris

În replică, Gabriela Szabo a scris că decizia lui Nicușor Dan ”nu are o bază documentară” și că nu a fost invitată la întâlnirile primarului cu membrii consiliului de administrație, în care s-a discutat despre calitățile manageriale ale sale.

Decizia Judecătoriei Sectorului 5 nu este definitivă și poate fi atacat cu apel în 30 de zile de la comunicare.

Într-un alt proces, Szabo și-a recâștigat postul din fruntea CSM București

Într-un alt proces, Gabriela Szabo a cerut instanței anularea deciziei de detașare din fruntea CSM București, pe care fosta sportivă l-a și câștigat la sfârșitul anului trecut.

În acest caz, judecătorii au fost de părere că primarul Nicușor Dan a comis un abuz, prin schimbarea specificului muncii prestate de Gabriela Szabo, fără consimțământul acesteia. Aceștia au decis ca fosta campioană să fie reîncadrată pe vechea funcție, și să primească despăgubiri morale în valoare de 10.000 de lei.

”Nu se poate contesta că asemenea situație de frustrare și demersurile efectuate presupun un consum nervos ridicat din partea oricărei persoane care s-ar găsi într-o situație similară, fapt ce a fost agravat de articolele apărute în media, cât şi de postările de pe pagina personală a primarului general al capitalei, din care rezultă că a luat decizia de a schimba conducerea CSMB, deoarece ar fi ratat obiective competiţionale şi a avut un management defectuos (f.153 şi urm. vol.II).

Din această situație de fapt rezultă îndeplinirea condițiilor răspunderii contractuale a angajatorului pentru daunele morale provocate salariatului: fapta ilicită (încălcarea art. 45 Codul muncii prin emiterea deciziei de detașare cu schimbarea felului muncii), prejudiciul în legătură cu serviciul (consum nervos, stres, lezarea demnității și reputației profesionale), legătura de cauzalitate (încălcarea drepturilor salariatului i-a provocat acestuia un prejudiciul moral) și culpa angajatorului (prezumția relativă nu a fost răsturnată)”, se arată în motivarea consultată de FANATIK.

Atât Gabriela Szabo cât și Nicușor Dan s-au arătat nemulțumiți de decizia instanței, și au formulat apel. Primul termen este stabilit pentru data de 15 noiembrie 2023.

Gabriela Szabo, concediată de Nicușor Dan în ziua în care s-a întors la lucru

Scandalul dintre cei doi nu s-a oprit, însă, aici. În decembrie 2022, Gabriela Szabo s-a prezentat la serviciu, la CSM București, însă în aceeași zi a fost anunțată că i s-a desfăcut contractul de muncă. Nicușor Dan și-a motivat decizia cu un raport al Corpului de Control, din care rezultă că, în anul 2018, au fost acordate prime în valoare de 1.076.330 lei unor angajați ”care nu aveau dreptul la acești bani”. Suma de 190.965 de lei ar fi fost încasată în mai multe tranșe chiar de Szabo, tot sub formă de primă. Ca urmare a acestor concluzii, Nicușor Dana a anunțat că a sesizat DNA pentru nereguli grave la conducerea clubului sportiv metropolitan.

Gabriela Szabo a contestat și decizia de concediere, în instanță. Acest litigiu se află, de asemenea, pe rolul Tribunalului București, fiind în faza administrării de probe.

ADVERTISEMENT
Tags: