News

Nicușor Dan anunță măsuri radicale în București după moartea Anei Oros: ”Vom microcipa și steriliza câinii”

Primarul General al Capitalei a anunțat faptul că va fi o campanie prin care toți câinii din București să fie sterilizați și microcipați.
30.01.2023 | 14:53
Nicusor Dan anunta masuri radicale in Bucuresti dupa moartea Anei Oros Vom microcipa si steriliza cainii
Nicuşor Dan, primarul Capitalei. Sursa: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Nicușor Dan a ținut o conferință de presă prin care a prezentat vinovații pentru moartea Anei Oros, ucisă de câini în Sectorul 6.

Nicușor Dan vrea să sterilizeze și microcipeze câinii din București

De asemenea, primarul a oferit o serie de soluții radicale care ar trebui să ducă la eliminarea acestor incidente tragice.

ADVERTISEMENT

Probabil speriați de amenzile care pot fi date pentru că nu sunt microcipați câinii. Vreau să-i asigur pe bucureșteni că nu îi vom sancționa înainte de a le oferi posibilitatea de a microcipa și steriliza gratuit câinii pe care-i au în proprietate.

Nu vom sancționa decât pe acei proprietari care se opun microcipării și sterilizării, conform legii, a câinilor pe care îi au. Problema câinilor din București, avem trei componente majore.

ADVERTISEMENT

În primul rând câinii fără stăpân, aceștia sunt colectați în urma sesizărilor. Corpul de control ne va spune cât de bine se realizează această activitate”, și-a început discursul Nicușor Dan.

Primarul Capitalei anunță, așadar, o campanie masivă de microcipare și sterilizare a tuturor câinilor din București, indiferent că sunt cu stăpân sau fără. Cu toate acestea, nu a menționat din punct de vedere legal cum ar putea fi obligați oamenii să își sterilizeze câinii, mai ales dacă aceștia sunt de rasă și, implicit, valoroși.

ADVERTISEMENT

”A doua componentă sunt câinii de pe proprietăți, curți, șantiere, societăți comerciale, care sunt lăsați să iasă în zona publică. Aici, din păcate, nu am avut un răspuns coerent al autorităților competente.

În fine, problema cea mai mare, de zeci de ani, a înmulțirii necontrolate a câinilor cu sau fără stăpân. Opțiunea e microciparea gratuită oferită de autorități, fără o sancțiune. Care e soluția? Soluția e cea pe care au aplicat-o țările Europei occidentale, care funcționează.

ADVERTISEMENT

În primul rând trebuie să microcipăm și să sterilizăm în mod sistematic câinii cu stăpân din București și din Ilfov. Voi propune din bugetul Capitalei o sumă consistentă pentru microcipare și sterilizare gratuită pentru bucureșteni, precum și pentru extinderea capacităților din adăposturi.

E nevoie de colaborare între autorități, să avem echipe mixte care să conțină și polițiști locali gata să dea sancțiunea pentru proprietarii care se opun microcipării și sterilizării care e obligatorie conform legii. Avem programe, nu vom amenda decât pe cei care se opun acestei obligații legale.

Trebuie să controlăm și să nu mai tolerăm acele proprietăți, curți, șantiere, firme, care au câini și pe care îi lasă să iasă în zona publică”, a continuat Nicușor Dan.

Primarul a dat vina pe firma care deținea terenul unde a fost atacată Ana Oros, pentru că acesta nu era îngrădit. De asemenea, un măgar mort din zonă, considerat de câini pradă, ar fi fost factorul declanșator al atacului asupra femeii care făcea jogging.

”Vreau să prezint opiniei publice care sunt toate instituțiile responsabile. Sunt patru componente. În primul rând pentru capturarea câinilor de pe domeniul public funcționează ASPA, dar și structuri în cadrul Primăriei Sectorului 1 și Sectorului 5. Dintre acestea, ASPA și Sectorul 1 au și adăposturi pentru câinii abandonați.

Din cele 40 de localități din Ilfov doar 5-6 au structuri specializate pentru câini comunitari. Care sunt autoritățile care sancționează proprietarii de câini care nu sunt sterilizați sau microcipați? Avem Polițiile Locale ale sectoarelor, a municipiului București, Poliția Națională și direcțiile sanitar veterinare.

O altă chestiune importantă legată de tragedia petrecută, e o obligație legală a proprietarilor de terenuri de a le îngrădi și de a le salubriza. Tragedia s-a produs pe un teren privat, care aparține unei societăți comerciale, acest teren privat nu era nici îngrădit, nici salubrizat, la câțiva metri era cadavrul unui măgar mort cu 1-2 zile înainte, probabil asta a și declanșat instinctul de proprietate, reacție a acelei haite de câini. Există instituții care trebuie să verifice că proprietarii îngrădesc și salubrizează”, a concluzionat Dan.

ADVERTISEMENT