News

Nicușor Dan dă vina pe războiul din Ucraina pentru întârzierea reabilitării sistemului de termoficare. Explicațiile primarului

Nicușor Dan dă vina pe războiul din Ucraina pentru întârzierile care se înregistrează la lucrările de reabilitare a sistemului de termoficare. Cel mult 30 de kilometri de conductă reparată este obiectivul, în 2022.
19.06.2022 | 18:21
Nicusor Dan da vina pe razboiul din Ucraina pentru intarzierea reabilitarii sistemului de termoficare Explicatiile primarului
Nicușor Dan rămâne optimist în legătură cu termoficarea din București / Foto: Octav Ganea/Inquam
ADVERTISEMENT

Se anunță o nouă iarnă friguroasă în apartamentele bucureștenilor. Nicușor Dan susține că una din cauzele viitoarelor problemele din sistemul de termoficare este legată de războiul din Ucraina.

Nicușor Dan spune că nu mai există metal pentru reparațiile la rețeaua de termoficare

Într-un interviu acordat emisiunii Insider Politic de la Prima TV, Primarul general al Capitalei a explicat modul în care conflictul armat de la granițele României întârzie lucrările.

ADVERTISEMENT

„Pentru 2022 ne-am asigurat toate condiţiile să facem 50 de kilometri. Din păcate, ne-a lovit războiul din Ucraina şi criza conductelor, generală, a tot ce înseamnă metal. Spre exemplu, puteam să începem cu un privat şantierul din Pantelimon, aveam totul semnat şi încă aşteaptă să-i vină conducta din China cu vaporul”, a declarat Nicușor Dan, potrivit News.ro.

Primarul general spune că până în anul 2015 au fost reabilitați aproximativ 100 de kilometri din rețeaua de termoficare a Bucureștiului, iar în mandatul Gabrielei Firea s-au mai refăcut circa 20 de kilometri.

ADVERTISEMENT

În 2021, s-au schimbat alți 20 de kilometri de țeavă, urmând ca anul acesta să se mai repare 30 de kilometri. Nicușor Dan spune că obiectivul de 50 de kilometri reabilitați, fixat pentru anul 2022, nu mai poate fi atins ”din cauza crizei de conducte”.

Din 2024, va fi mai bine, crede edilul

Totuși, Nicușor Dan rămâne optimist și spune că, începând din 2024, problemele cu furnizarea agentului termic vor fi ”doar punctuale” și că avariile vor fi tot mai mici, ”așa cum erau în 2016-2017”.

ADVERTISEMENT

El crede că, după ce toate aceste ”turbulențe” vor trece, municipalitatea va putea menține un ritm anual de 50 de kilometri de conductă nouă, ceea ce înseamnă că situația sistemului de termoficare se va îmbunătăți de la an la an.

Edilul a anunțat că în această iarnă va fi pusă în funcțiune o centrală provizorie, în zona fostei centrale Titan, care va suplini activitatea celor mari 4 CET-uri.

ADVERTISEMENT

Cât măsoară sistemul de termoficare în București

Sistemul de termoficare din București măsoară, în total, 4.000 de kilometri de conductă, din care 3.000 de kilometri aveau nevoie de reparații urgente încă din 2018.

La vremea respectivă, RADET aprecia că pierderile în rețeaua de termoficare însumează anual între 500 și 600 de milioane de lei. 500.000 de apartamente și 5.000 de instituții de stat și firme particulare sunt conectate astăzi la rețeaua de termoficare a Capitalei.

ADVERTISEMENT
Tags: