News

Nicușor Dan își pune bugetarii în cap. De anul viitor, angajații instituțiilor publice își vor plăti singuri parcarea de serviciu

Situație fără precedent în București. Angajații instituțiilor publice își vor plăti singuri locurile în parcările de serviciu.
03.12.2022 | 20:20
Nicusor Dan isi pune bugetarii in cap De anul viitor angajatii institutiilor publice isi vor plati singuri parcarea de serviciu
Toti angajații instituțiilor publice vor fi nevoiți să-și plătească singuri locul de parcare, în București / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Nicușor Dan, primarul Capitalei, a decis să taxeze instituțiile publice pentru locurile de parcare pe care le dețin, un lucru care nu s-a mai întâmplat niciodată în București.

Nicușor Dan a notificat ministerele că nu vor mai avea locuri de parcare gratuite

Această măsură va aduce venituri suplimentare importante pentru Primăria Capitalei, în condițiile în care în București există circa 3.000 de locuri de parcare pe domeniul municipalității, rezervate pentru instituțiile publice.

ADVERTISEMENT

Taxele lunare pentru închirierea unui singur loc de parcare ar putea ajunge chiar și la 500 de lei pe lună, ceea ce înseamnă că Primăria Capitalei ar putea ajunge să colecteze 1,5 milioane lei lunar doar de la instituții.

”Am trimis o circulară instituțiilor publice, să-i somăm să-și bugeteze pentru 2023 bani pentru parcare”, a declarat Stelian Bujduveanu, viceprimar PNL al Capitalei, citat de Observator.

ADVERTISEMENT

Ministerul de Interne, cele mai multe locuri de parcare

Ministerul cu cele mai multe locuri de parcare atribuite, la nivelul Capitalei, este cel de Interne, cu circa 300. Aici, angajații ministerului (la înțelegere cu șefii instituției) vor trebui să achite o notă de plată lunară de 150.000 de lei.

Pe de altă parte, Tanczos Barna, ministrul Mediului, spune că a interzis deja parcarea mașinilor în incinta instituției, cu excepția celor electrice.

ADVERTISEMENT

„La Ministerul Mediului este interzisă parcarea altor maşini decât cele electrice. Mă aştept ca primăria să ia în considerare acest aspect şi să ofere gratuitate pentru maşinile electrice”, a declarat Tanczos Barna, conform sursei citate.

Din 2023, dispar tarifele de 10 lei/oră

Tot din 2023, primăria vrea să modifice zonele de tarifare pentru parcările amenajate la nivelul municipalității, Astfel, cel mai scump tarif va fi cel de 5 lei pe oră și va fi aplicat pentru zonele 0 și 1, care se vor comasa. Pentru zona 3, tariful rămâne același, de 2,5 lei pe oră.

ADVERTISEMENT

Nicușor Dan a eliminat parcarea gratuită pentru angajații Primăriei Capitalei încă din această vară, de când a intrat în vigoare noul regulament. Primarul spune că inclusiv el a primit o amendă în parcarea instituției, pentru că a uitat să-și prelungească perioada de rezervare.

ADVERTISEMENT
Tags: