News

România are 465 de parlamentari, însă doar 4 și-au cumpărat mașini electrice. Lista aleșilor cu bolizi, șalupe sau mașini de epocă

România are 329 de deputați și 136 de senatori, însă doar patru dintre ei dețin mașini electrice. Mărcile de lux rămân în topul preferințelor parlamentarilor.
25.11.2022 | 17:47
Romania are 465 de parlamentari insa doar 4 siau cumparat masini electrice Lista alesilor cu bolizi salupe sau masini de epoca
Palatul Parlamentului găzduiește 465 de senatori și deputați / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

”Salonul auto” de la Palatul Parlamentului este populat de branduri scumpe de mașini, șalupe de viteză, iahturi, automobile de epocă sau tractoare. Doar 4 aleși din 465 (mai puțin de 1%) se gândesc mai mult la mediu decât la cai putere și senzații tari.

Patru parlamentari au mașini electrice, alți doi dețin”hibride”

Deputații Viorel Băltărețu (USR) și Anamaria Gavrilă (AUR) sunt singurii parlamentari care dețin o singură mașină, și aceea electrică. Primul deține un Volkswagen ID3 din 2020 iar cea de-a doua un Hyunday Kona Electric, fabricat în 2021.

ADVERTISEMENT

Ceilalți doi deținători de mașini electrice – senatorul PNL Adrian Hatos (Volskwagen ID 4 2021) și Florin Hurduzeu de la PSD (Dacia Spring 2021) mai au în garaj câte un automobil care folosește combustibil fosil. Alți doi deputați: Cristian Tudor Băcanu de la PNL și Cătălin Teniță de la PLUS au în proprietate un automobil hibrid – un Mercedes E300 (2015), respectiv o Toyota Corolla (2021).

În rest, garajul de la Palatul Parlamentului rămâne populat cu branduri exclusiviste și motoare puternice. Mercedes și BMW rămân mărcile cele mai îndrăgite de parlamentarii români.

ADVERTISEMENT

Branduri de lux în garajele aleșilor

Din spate ”vine puternic” un alt brand de mașini ale căror prețuri depășesc, în unele cazuri, 100.000 de euro: Lexus. Șapte aleși au câte un astfel de model – senatorii: Roberta Anastase, Evdochia Aelenei, Bianca Maria Purcăriu și Aurel Oprinoiu, respectiv deputații PSD: Vasile Câtea, Daniel Oteșanu și Dan Cristian Popescu.

”Premianții” din Parlamentul României dețin mărci mai ”exotice”. De exemplu, senatorul liberal Cristian-Augustin Niculescu-Țăgârșlaș a primit moștenire un Maserati fabricat în anul 2016, pe care trebuie să-l îngrămădească în garaj alături de un Audi A3 din 2004.

ADVERTISEMENT

Natalia Intotero de la PSD este fericita deținătoare a unui Porsche Panamera fabricat în 2014, însă mai are două mașini: un Passat din 2011 și un Volkwagen Arteon din 2020. Tot Porsche, însă din 2011, are și senatorul PNL Nicolae Neagu iar deputata PSD Carmen Ileana Mihălcescu poate fi văzută într-un Jaguar din 2007.

Deputatul PSD Radu Popa e proprietar de iaht

Potrivit informațiilor din declarațiile de avere consultate de FANATIK, cel puțin cinci parlamentari dețin câte o amabracțiune. Social-democratul Radu Popa conduce la acest capitol, declarându-se proprietarul unui iaht SeaLine 541, al cărui preț este de aproximativ 150.000 de euro.

ADVERTISEMENT

Senatoarea Gabriela Crețu și deputații Angel Tîlvăr (noul ministrul al Apărării) și Antonio Andrușeac dețin câte o șalupă de viteză (Black Sea 2010, Laguna 2009, respectiv Moa Fuego 1991) iar Ion Iordache, în afară de mai multe tractoare și utilaje agricole, are și o ambrcațiune de viteză Skyjet din 2016.

Clubul iubitorilor de mașini de epocă

Un trend în creștere, în Parlamentul României, e colecționarea unor mașini de epocă, pe care aleșii le dețin, de regulă, împreună cu un model scump, produs în ultimii ani. Printre ”fruntași” se numără Sorin Cîmpeanu, fost ministru al Educației, cu un Fiat și 1972, o Dacia din 1980. Vasile Dîncu, și el fost ministru, are un IMS din 1975 iar Ghervazen Longher de la Uniunea Polonezilor, un Mercedes din 1971.

În ”clubul iubitorilor de Oltcit” îi găsim pe senatorul Mircea Dăneasa, cu un exemplar din 1984 și pe deputatul Daniel Codruț Blaga, cu unul din 1983. Dăneasa mai are un Matiz din 2004, iar Blaga o Dacia 1100 din 1969.

Deputatul PSD Claudiu Neaga este atât de îndrăgostit de mașini vechi încât are 11 astfel de ”exemplare”: patru Dacia 1300 (fabricate în anii ’80), două IMS-uri din anii ’70, Un Mecedes W123 din 1984, un Fiat Panda din 1986, o Lancia din 1989 și un Mercedes C din 2005.

Sebastian Burduja, ministru și deputat, are o mașină mai ”bătrână” cu 6 ani decât el, modelul Cordoba al constructorului american Chrysler. Un astfel de automobil se poate vinde și cu 20.000 de dolari, dacă este bine întreținut. Burduja mai are acasă un Honda CBR din 2006.

Și tânăra liberală Mara Daniela Calista (34 de ani) s-a trezit cu o mașină veche drept moștenire: un Renault 9, fabricat în 1996.

Modelele fabricii Daewoo are, de asemenea adepți în Parlamentul României. Paul Stănescu este unul dintre puținii nostalgici din România care dețin o Nubira din 2011, în timp ce colega lui din Senat, Liliana Sbirnea, are un Matiz din 2006 (pe lângă un Volswagen Golf și o Mazda CX 5). Deputatul PSD Laurențiu Viorel Gîdei deține un Tico din 1998, însă folosește de cele mai multe ori un Golf și un Mercedes.

Senatorul liberal Daniel Fenechiu a mers pe mâna mașinilor autohtone și a păstrat o dacia SuperNova din 2001, în timp ce deputații Oana Muraru (USR Plus) și Sorin Muncaciu (AUR) au și ei un automobil construit cu mai bine de 20 de ani în urmă la uzinele de la Mioveni.

Un deputat PNL și-a luat Harley Davidson

Și motocicliștii sunt foarte bine reprezentanți în Parlamentul României. Lista e deschisă de deputatul liberal Ioan Sabin Sărmaș, care este proprietarul singurului model Harley Davidson din instituție. Modelul său este produs în 1997, însă Sărmaș mai are un Suzuki din 2013.

Social democratul Marius Eugen Ostafciuc are un motor de viteză, marca Daytona Zontes (2021), un automobil BMW și un Aixam (automobil de capacitate mică, ce poate fi condus fără permis). Senatorul UDMR Laszo Attila are 4 motoare: două Honda, un Kawasaki și un Linhai (ATV), în afară de cele două mașini (Renault Clio și Hyunday Kona). Colegul său din Camera Deputaților, Kolcsar Anquetil-Károly deține un Kawasaki, o Honda, un tractor Arbos și patru mașini.

Deputatul PSD Ion Cătălin Grecu este atât de îndrăgostit de viteză încât și-a cumpărat un motor Suzuki (2020), un scuter Liaggio din 2009, un scuter de apă SeaDoo și două mașini puternice, un BMW și un Audi.

Parlamentarii Alexandru Zob, Leonard Tudor, Radu Iulian Molnar și Gheorghe Pecinigă au câte ”o jucărie” cu două roți marca Yamaha, pe lângă mașinile pe care le dețin în garaje.

Cu ce se mai plimbă aleșii? Cu rulote, autorulote, tractoare, remorci, camioane și chiar utilaje agricole. Toate acestea se regăsesc în declarațiile de avere ale parlamentarilor din România.

ADVERTISEMENT