News

Noi beneficii pentru angajați. La cât va ajunge valoarea tichetelor de masă în 2024

Vești bune pentru mii de angajați din România: începând cu 1 august și apoi în debutul anului 2024, valoarea tichetelor de masă va crește.
21.07.2023 | 19:43
Noi beneficii pentru angajati La cat va ajunge valoarea tichetelor de masa in 2024
 Valoarea tichetelor de masă va crește de la 1 august și apoi din 2024
ADVERTISEMENT

Mii de angajați din România primesc vești excelente de la Guvern: valoarea tichetelor de masă va crește substanțial în următoarele 6 luni. Prima majorare are loc peste doar câteva zile.

 Valoarea tichetelor de masă va crește de la 1 august și apoi din 2024

Joi, 20 iulie, Ministerul Muncii a postat în dezbatere publică un proiect de OUG privind majorarea valorii tichetelor de masă. Conform acestui act, valoarea acestor vouchere ar putea să crească de două ori în următoarea jumătate de an.

ADVERTISEMENT

Astfel, într-o primă etapă, vorbim de o majorare de la 30 de lei, cât este în prezent, la 35 de lei. Asta s-ar întâmpla de la 1 august 2023. Apoi, de la 1 ianuarie 2023, un tichet ar ajunge la valoarea de 40 de lei. Acest nivel s-ar menține cel puțin până în septembrie 2024.

Acest proiect de OUG a rezultat în urma discuțiilor care au avut loc în cadrul Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social. Măsura este prevăzută acum în proiectul de OUG apărut joi la Ministerul Muncii. Pentru a se aplica, trebuie adoptat și oficializat până la finalul lunii în curs.

ADVERTISEMENT

”Valoarea tichetelor de masă din ultimele două semestre nu a înregistrat nicio creștere, deși prețul alimentelor și al utilităților au crescut semnificativ, astfel încât, în prezent, valoarea unui tichet de masă, care este de 30 lei, este mică pentru a asigura o masă decentă pe parcursul unei zile de lucru.

Crescând valoarea nominală a tichetelor de masă la nivelul corespunzător, statul are posibilitatea de a implementa o facilitate fiscală care asigură o mai bună colectare a taxelor și impozitelor, diminuându-se, astfel, economia subterană, iar creșterea valorii nominale se va reflecta în mod direct în puterea de cumpărare a angajaților și, în consecință, în veniturile bugetului de stat, deoarece acest venit este supus impozitării”, este explicat în nota de fundamentare a proiectului, scrie Avocatnet.ro.

ADVERTISEMENT

Guvernul explică decizia majorării valorii tichetelor de masă

După cum subliniam anterior, decizia de a majora valoarea tichetelor de masă a fost luată ca urmare a discuțiilor dintre Guvern și reprezentanții sindicatelor și patronatelor din cadrul Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social.

Guvernul condus de Marcel Ciolacu a considerat că o majorare este necesară pentru a proteja categoriile vulnerabile care dețin astfel de tichete, ”în contextul unei diminuări a puterii de cumpărare și a creșterii prețurilor la utilități și bunuri de consum”.

ADVERTISEMENT

Legea din România spune că ”tichetele de masă sunt bilete de valoare acordate angajaților, lunar, ca alocație individuală de hrană, utilizate numai pentru achitarea mesei sau pentru achiziţionarea de produse alimentare”. Așadar, prin majorările anunțate, cetățenii vor reduce considerabil cheltuielile cu mâncarea.

ADVERTISEMENT