News

Noi dotări în Armata Română. MApN achiziționează tehnică de comandă-control la standard NATO

Armata își schimbă sistemele de comunicații și informatică prin două programe de înzestrare. MApN anunță achiziționarea de tehnică de comandă-control la standard NATO.
28.03.2022 | 07:49
Noi dotari in Armata Romana MApN achizitioneaza tehnica de comandacontrol la standard NATO
Armata își schimbă sistemele de comunicații și informatică. MApN achiziționează tehnică de comandă-control la standard NATO. Sursa foto: MApN
ADVERTISEMENT

Într-un context geo-strategic extrem de complicat, Armata Română anunță noi politici de înzestrare în ceea ce privește sistemele de informatică și comunicații.

Armata Română achiziționează tehnică de comandă-control la standard NATO

Armata României va avea 13 sisteme integrate de comunicații și informatică pentru structuri de nivel batalion (SICIB) și 4 sisteme ”Punct comandă” pentru structuri de nivel brigadă (PC Bg).

ADVERTISEMENT

”Având în vedere evoluţiile în mediul de securitate internaţional, precum şi diversitatea situaţiilor în care este posibil ca Armata României să intervină cu trupe, atât pe teritoriul naţional, cât şi în afara acestuia, se impune dotarea structurilor din sistemul naţional de apărare cu Sisteme integrate de comunicaţii şi informatică pentru Batalion şi Puncte de comandă-tip brigadă, care să ofere capabilităţi sporite specifice atât războiului clasic, cât şi războiului neconvenţional”, arată Ministerul Apărării într-un document, notează Adevărul.

Conform MApN, aceste contracte fac parte din programul esenţial de înzestrare ”Sisteme C4I cu capabilităţi de integrare ISTAR”.

ADVERTISEMENT

Într-o primă fază, când a pus la cale realizarea acestui program esențial de înzestrare, MApN şi-a propus să achiziţioneze un număr mai mic de astfel de echipamente, dar ulterior acesta a fost corectat.

Datele legate de procedura de atribuire a contractului sunt cuprinse într-un proiect de hotărâre de guvern și se află de pe 18 martie 2022 în faza consultării interinstituționale.

ADVERTISEMENT

Prin acest mecanism se pun în mișcare două noi programe de înzestrare: ”Sistem integrat de comunicații și informatică pentru Batalion” -etapa 1 -și ”Punct comandă – tip brigadă” -etapa 1.

Noile echipamente vor ajunge la unităţile de infanterie, tancuri, artilerie, rachete, artilerie terestră sau apărare antiaeriană

MApN anunță că echipamentele SICIB vor fi în trei configuraţii şi vor ajunge la unităţile de infanterie, tancuri, artilerie, rachete, artilerie terestră sau apărare antiaeriană, logistică.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește sistemele PC Bg, acestea vor avea două variante constructive pentru infanterie sau rachete operativ tactice. Cert este că toate echipamentele trebuie să fie compatibile NATO, mai ales că cele utilizate de MApN în prezent nu prea respectă această cerinţă.

”Ca urmare a realităţilor actuale, măsurile întreprinse în domeniul optimizării structurilor organizatorice ale Forţelor Terestre s-a pus în evidenţă discrepanţa dintre dotarea cu tehnică şi echipamente militare a structurilor existente de tip batalion, regiment şi brigadă, cu cele similare din dotarea armatelor ţărilor membre NATO sau UE, în condiţiile în care mare parte din dotarea actuală este moştenită de la structurile anterioare, dotate cu echipamente realizate în tehnologia perioadei 1960-1980 şi compatibile structurilor vechii alianţe din care ţara noastră a făcut parte (Tratatul de la Varşovia)”, precizează oficialii Ministerului Apărării Naţionale.

ADVERTISEMENT
Tags: