News

Noi informații despre asasinarea afaceristului arădean Ioan Crișan. Ce au descoperit anchetatorii la aproape un an de la tragedie

Niciun suspect la aproape un an de la asasinarea afaceristului arădean Ioan Crișan, transmit anchetatorii, după ce s-au făcut, până acum, 400 de audieri și zeci de percheziții.
24.05.2022 | 18:56
Noi informatii despre asasinarea afaceristului aradean Ioan Crisan Ce au descoperit anchetatorii la aproape un an de la tragedie
Ce au mai aflat anchetatorii despre asasinarea lui Ioan Crișan. Sursa foto: facebook, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Continuă cercetările în dosarul asasinării lui Ioan Crișan, afaceristul din Arad care a murit anul trecut într-o explozie a mașinii sale, în fața unui supermarket. Parchetul de pe lângă Înalte Curte de Casație și Justiție transmite că tot nu s-a găsit un suspect al crimei, deși s-au făcut 400 de audieri, zeci de percheziții și expertize.

Aproape un an de la asasinarea lui Ioan Crișan și tot niciun suspect. Ce au descoperit anchetatorii despre afacerist

De altfel, s-a constatat că Ioan Crișan nu era implicat în activități de crimă organizată, așa cum s-a speculat. S-au făcut inclusiv percheziţii informatice pe un număr de 35 de dispozitive, dar în zadar.

ADVERTISEMENT

Anchetatorii au refăcut și traseul afaceristului arădean, din ultima zi a vieții sale. De asemenea, s-au analizat relațiile comerciale ale lui Ioan Crișan și situația economică și financiară a societăților din care făcea parte.

”S-a stabilit traseul victimei în perioada de interes, printre altele prin vizualizarea imaginilor obținute din camerele de supraveghere din municipiul Arad.
• Au fost analizate relațiile comerciale derulate de victimă. Situaţia economică şi financiară a societăţilor în care era implicat nu a relevat vulnerabilităţi şi acţiuni cu risc de escaladare violentă, la nivelul mijloacelor folosite pentru comiterea faptei.
• A fost realizată o analiză comportamentală de către structura de profil din cadrul IGPR.
• Până la acest moment, nu au fost confirmate informațiile, vehiculate și în spațiul public, privind implicarea victimei în activități de crimă organizată. Au fost verificate raporturile civile rezultate din activităţi specifice cămătăriei pe care victima le derula, fără concursul altor persoane.
• S-au stabilit și au fost investigate posibilele surse de conflict în anturajul victimei.
2. Date despre administrarea probelor
• Au fost audiate peste 400 de persoane şi au fost efectuate percheziții domiciliare și percheziții informatice pe un număr important de dispozitive (35).
• Au fost dispuse și finalizate multiple (18) constatări balistice, fizico-chimice, traseologice și expertize genetice.
• S-a stabilit tipul de exploziv, de mare putere, din coroborarea rezultatelor a 3 constatări fizico-chimice. A fost stabilită poziția materialului exploziv prin experiment judiciar şi constatări tehnico-ştiinţifice. S-au realizat determinări cantitative ale materialului exploziv care a cauzat decesul victimei”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Public.

ADVERTISEMENT

Cercetările din dosarul asasinării se efectuează tot in rem

Pentru că nu s-a identificat încă un posibil vinovat al tragediei, cercetările din dosar se efectuează tot in rem, adică sunt vizate doar fapte, nu și persoane.

Reamintim că Ioan Crișan a murit pe 29 mai 2021, după ce mașina în care se afla a explodat, în fața unui supermarket. Bărbatul avea 67 de ani și era patronul firmei Crimatex.

ADVERTISEMENT

Autoturismul lui Ioan Crișan, marca Mercedes, a explodat la scurt timp după plecarea de pe loc. Pe bancheta din spate a autovehiculului s-au găsit urme de explozibil, ceea ce a alimentat zvonuri că s-a acționat de la distanță pentru provocarea întâmplării care a șocat o țară întreagă.

Se mai spune despre Ioan Crișan că oferea poliției de frontieră detalii despre contrabandiștii de țigări, de la granița de Vest a României. Drept urmare, se ia în considerare ca asasinatul să fi fost ordonat din afara țării, din Serbia.

ADVERTISEMENT

”Noi, Ministerul Afacerilor Interne, suntem implicaţi pentru a sprijini această anchetă cu structuri de la toate direcţiile, astfel încât, în cel mai scurt timp, autorul, autorii să fie traşi la răspundere”, spunea anul trecut Lucian Bode, ministrul MAI.

ADVERTISEMENT
Tags: