News

Noi măsuri în scandalul cerealelor. Fermierii așteaptă un răspuns de la Guvern privind interdicția importului de cereale din Ucraina

Trei ministere au pregătit un ordin comun. Acesta ar prevede interzicerea pentru 30 de zile a importurilor de cereale din Ucraina.
18.09.2023 | 11:13
Noi masuri in scandalul cerealelor Fermierii asteapta un raspuns de la Guvern privind interdictia importului de cereale din Ucraina
Noi măsuri în scandalul cerealelor. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Noi măsuri în scandalul cerealelor vor fi luate, luni, după ce fermierii din România au cerut coaliției de guvernare să fie aplicată în continuare interdicția importului de cereale din Ucraina.

Noi măsuri în scandalul cerealelor. Fermierii vor prelungirea interdicției privind importul din Ucraina

În orele următoare va avea loc o întâlnire între reprezentanții Guvernului și fermieri. Trei ministere au pregătit un ordin comun, care prevede interzicerea pentru 30 de zile a importurilor, potrivit surselor Digi 24. Măsurile ar trebui să fie anunțate în această săptămână.

ADVERTISEMENT

Astfel de măsuri au fost luate, până acum, în Polonia, Slovacia și Ungaria, deși Comisia Europeană a aunțat că nu prelugește interdicția pentru cerealele ucrainene. Aceasta a expirat pe 15 septembrie, iar reprezentanții CE au hotărât să nu fie prelungită.

Însă, România și celelalte trei state menționate anterior doresc ca măsura interzicerii importurilor de cereale din Ucraina să fie aplicată până la finalul anului. Solicitarea este făcută pentru „a nu afecta competitivitatea fermierilor”.

ADVERTISEMENT

De altfel, ministrul maghiar din Ungaria, Istvan Nagy, a precizat că cele patru țări afectate de decizia Comisiei Europene, vor să acționeze individual în cazul în care cerințele nu le sunt ascultate.

„Am convenit cu colegii noștri români, bulgari și slovaci că, dacă la Bruxelles nu se va lua o decizie de extindere a moratoriului, vom acționa individual, fiecare în cadrul competențelor noastre naționale”, a transmis Istvan Nagy.

ADVERTISEMENT

Măsura este necesară pentru „salvarea producătorilor români și protejarea securității alimentare”

Totodată, fermierii români susțin că măsura interdicției importului cerealelelor din Ucraina este vitală pentru „salvarea producătorilor români și protejarea securității alimentare” în România.

În acest sens, a fost solicitată adoptarea în regim de urgență a unui act normativ, precizând că această decizie nu înseamnă că solidaritatea față de Ucraina va fi afectată. Fermierii au dat exemplul Poloniei, care deși vrea interzicerea importului de cereale din Kiev, continuă să susțină forțele ucrainene în războiul cu Rusia.

ADVERTISEMENT

„Decizia Comisiei Europene de a nu mai prelungi interzicerea importurilor pentru cele cinci state din vecinătatea Ucrainei (România, Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria) obligă Guvernul României la o asemenea decizie, dacă vrem să mai vorbim de sector agroalimentar naţional.

Dacă un stat precum Polonia, care sprijină masiv şi cuprinzător Ucraina, în faţa agresiunii Rusiei, a luat o asemenea decizie unilaterală imediat după expirarea termenului de 15 septembrie 2023, nu înţelegem de ce România ar trebui să aibă reţineri în a proceda exact la fel. Dacă Polonia continuă să fie 100% alături de Ucraina şi, cu toate acestea, acelaşi guvern de la Varşovia nu are nicio o ezitare în a-şi proteja fermierii prin măsuri unilaterale, cauzate de decizii la Comisiei Europene, atunci aceste măsuri nu afectează cu nimic solidaritatea faţă de poporul ucrainean”, a transmis Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC).

 

ADVERTISEMENT