News

România va interzice importul cerealelor ucrainene şi după 15 septembrie, indiferent de decizia UE. Anunţul a fost făcut de ministrul agriculturii din Ungaria

Miniştrii agriculturii din România, Ungaria, Bulgaria şi Slovacia au decis să menţină interdicţia de fi vândute pe piaţa internă cereale importate din Ucraina.
13.09.2023 | 15:42
Romania va interzice importul cerealelor ucrainene si dupa 15 septembrie indiferent de decizia UE Anuntul a fost facut de ministrul agriculturii din Ungaria
România vrea să-şi protejeze fermierii de cerealele ucrainene Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ministrul Agriculturii din Ungaria, Istvan Nagy, a transmis că a căzut de acord cu colegii săi români, bulgari și slovaci să vor extindă interdicția de import de produse agricole ucrainene, în cazul în care Comisia Europeană nu va face acest lucru.

Interdicţia va rămâne în vigoare până la sfârşitul anului

Ziarul maghiar Portfolio a publicat această informaţie citând o postare video de pe Facebook a ministrului maghiar, în care acesta a menționat în plus şi că lista mărfurilor ucrainene supuse interdicției de import poate crește.

ADVERTISEMENT

„Am convenit cu colegii noștri români, bulgari și slovaci că, dacă la Bruxelles nu se va lua o decizie de extindere a moratoriului, vom acționa individual, fiecare în cadrul competențelor noastre naționale”, a spus Istvan Nagy.

“În Ucraina cerealele sunt prcesate într-o structură complet diferită, după reglementări complet diferite, fără a respecta nicio regulă, iar apoi sunt introduse pe piețele Uniunii Europene fără taxe vamale și fără restricții, punând fermierii și producătorii europeni într-o situație imposibilă”, a justificat ministrul machiar decizia.

ADVERTISEMENT

Marți, Istvan Nagy a venit la București, unde s-a cu  Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, cu care a discutat şi despre situația importurilor de produse agricole provenite din Ucraina, în contextul în care pe 15 septembrie expiră măsurile preventive adoptate de Comisia Europeană în luna mai.

În cadrul întrevederii, Bucureştiul şi Budapesta au căzut de acord asupra faptului că decizia Comisiei Europene ar trebui să fie de prelungire a măsurilor restrictive, cel puțin până la finalul acestui an, pentru a nu afecta competitivitatea fermierilor.

ADVERTISEMENT

În urmă cu aproape patru luni, Uniunea Europeană a permis României, Ungariei, Poloniei, Bulgariei şi Slovaciei să interzică vânzările pe pieţele interne ale importurilor de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui din Ucraina, permiţând însă tranzitul acestor mărfuri pentru export în alte ţări.

Decizia anunţată miercuri de ministrul maghiar este şi în asentimentul femierilor români, Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare, formată din principalele organizaţii ale agricultorilor din România, solicitând imperios prelungirea interdicţiei de import pentru cerealele din Ucraina, ameninţând că în caz contrar vor bloca portul Constanţa şi vămile.

ADVERTISEMENT

“Având în vedere că România, împreună cu Polonia, Ungaria, Bulgaria şi Slovacia, au făcut compromisuri extraordinare pentru a se evita ‘ameninţările la adresa securităţii alimentare a lumii’ şi totodată pentru a oferi sprijin fermierilor ucraineni, aflaţi în momente atât de grele din cauza războiului, prin facilitarea exporturile agricole ale Ucrainei, România a avut doar de pierdut, deoarece 95% din produsele agricole ieşite din Ucraina au rămas în U.E. creând grave perturbări ale pieţei”, se arată într-un comunicat al Alianţei.

ADVERTISEMENT