News

România cere extinderea interzicerii importurilor de cereale ucrainene până la finalul lui 2023. Alte patru ţări s-au alăturat demersului

Problema importului de cereale ucrainene va fi din nou ridicată la Bruxelles, după ce actualul termen de interdicţie va expira pe 15 septembrie.
25.08.2023 | 15:56
Romania cere extinderea interzicerii importurilor de cereale ucrainene pana la finalul lui 2023 Alte patru tari sau alaturat demersului
România insistă ca ţara noastră să fie doar una de tranzit pentru cerealele ucrainene Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus, a declarat vineri că Polonia, Bulgaria, Ungaria, România şi Slovacia susţin extinderea, până la finalul anului, a interzicerii de către Uniunea Europeană a importurilor de cereale din Ucraina către aceste state.

Actuala interdicţie expiră pe 15 septembrie

Intensificarea tranzitului de cereale ucrainene prin România nu îi va afecta pe fermierii români, susţine ministrul Agriculturii, Florin Barbu, iar ţara noastră face tot posibil ca Bruxelles-ul să aprobe extinderea importurilor de cereale din Ucraina cel puţin până la 31 decembrie 2023.

ADVERTISEMENT

“Sprijinim interzicerea importurilor în ţările noastre până la finalul anului. Vreau să spun, chiar în cazul în care nu se aprobă prelungirea, unele ţări vor introduce propriile lor restricţii. Declaraţia noastră este clară”, a spus, vineri, ministrul polonez al Agriculturii.

Interdicţia importurilor de cereale din Ucraina ar urma să expire la data de 15 septembrie. În luna mai, Uniunea Europeană a permis României. Bulgariei, Ungariei, Poloniei şi Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui, în acelaşi timp permiţând tranzitul acestor mărfuri pentru export în alte ţări.

ADVERTISEMENT

La începutul acestei luni, ministrul polonez al Agriculturii anunța că țara sa își va închide oricum granița pentru cerealele ucrainene după data de 15 septembrie. “Chiar dacă UE nu va lua o astfel de decizie, noi vom închide granița pentru produsele ucrainene după 15 septembrie. Cred că unele dintre cele cinci țări din prima linie vor face la fel. Acest lucru nu este împotriva nimănui, ci pentru bunăstarea fermierilor polonezi”, a spus ministrul.

Exporturile de cereale ale Ucrainei s-au cifrat în sezonul iulie 2023-iunie 2024 la 3,83 milioane tone metrice, arată datele publicate săptămâna aceasta de Ministerul Agriculturii de la Kiev. Pe 25 august 2022 exporturile de cereale ale Ucrainei se ridicau la 3,3 milioane de tone, iar luna aceasta au fost exportate 1,56 milioane tone de cereale, mai arată datele. Cantităţile totale de cereale pe care Ucraina le-a exportat în acest sezon includ 1,8 milioane de tone de porumb, 1,6 milioane tone de grâu şi 0,44 milioane tone de orz.

ADVERTISEMENT

Şi comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, este de părere că UE ar trebui să prelungească intredicția importurilor de produse agricole ucrainene în cele cinci state vecine, cel puțin până la sfârșitul acestui an.

“Obiectivul meu este să conving Comisia Europeană și statele membre, în primul rând ca UE să subvenționeze tranzitul cerealelor din Ucraina către porturi maritime și terțe țări, și în al doilea rând să extindă interdicția de import la aceste cinci țări, inclusiv Polonia, cel puțin până la sfârșitul anului”, a spus Wojciechowski.

ADVERTISEMENT

Comisarul european a mai propus ca UE să finanțeze, ca parte a asistenței sale pentru Kiev, transportul cerealelor ucrainene către porturile desemnate de unde cerealele să fi trimise apoi către Africa și Asia.

 

ADVERTISEMENT