News

Noi precizări după ce deputații au adoptat legea creșterii porcilor. Ce îi așteaptă pe cei care au aceste animale

La mijlocul săptămânii, Camera Deputaților a adoptat legea creșterii porcilor. Regulile impuse pentru cei care au aceste animale.
21.04.2023 | 07:01
Noi precizari dupa ce deputatii au adoptat legea cresterii porcilor Ce ii asteapta pe cei care au aceste animale
UDMR, noi precizări după ce deputații au adoptat legea creșterii porcilor. Măsuri pentru cei care au aceste animale. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Miercuri, 19 aprilie, în Camera Deputaților a fost adoptată legea creșterii porcilor. Vorbim de un proiect de lege care stabileşte cadrul legal pentru prevenirea şi controlul pestei porcine africane. Scopul principal este ”reducerea efectelor negative asupra sănătăţii animalelor şi consecinţelor economice, sociale, culturale şi de mediu, prin aplicarea unor măsuri de control”.

UDMR, noi precizări după ce deputații au adoptat legea creșterii porcilor. Măsuri pentru cei care au aceste animale

Într-o primă fază, au existat informații care anunțau că acest nou proiect de lege impune o limită de maxim 5 porci crescuți exclusiv pentru consumul propriu. UDMR, formațiune inițiatoare a actului legislativ, vine cu noi precizări și cu vești bune pentru români.

ADVERTISEMENT

Astfel, se pare că proiectul de lege care stabileşte cadrul legal pentru prevenirea şi controlul pestei porcine africane, adoptat miercuri, nu limitează numărul porcilor din gospodării.

Au apărut informaţii incorecte şi false, după ce Camera Deputaţilor a adoptat ieri (n.r. miercuri), în calitate de for decizional, legea elaborată de UDMR, care asigură un cadru legislativ pentru sprijinirea creşterii porcinelor şi prevenirea răspândirii pestei porcine africane. Scopul UDMR este să asigure condiţii mai bune, mai sigure şi mai previzibile fermierilor. Se oferă un cadru legislativ pe termen lung.

ADVERTISEMENT

Iniţiativa legislativă nu îngreunează situaţia deţinătorilor de porcine, ci oferă o soluţie acestora. Legea votată ieri nu limitează numărul porcinelor deţinute în gospodării”, se precizează într-un comunicat de presă al UDMR.

UDMR: ”Afirmaţia conform căreia porcinele din exploatații de tip gospodăresc nu pot fi comercializate este greşită”

În același comunicat, UDMR mai anunță că porcii crescuți în gospodării pot fi comercializați. Legea nu interzice acest lucru. Există însă o serie de condiții care trebuiesc respectate.

ADVERTISEMENT

Fermierii pot comercializa porcinele (pentru exploataţii non-comerciale) dacă deţin un certificat de producţie. E nevoie și de o autorizaţie de comercializare. Actele pot fi cerute de la primărie.

UDMR mai precizează că și zvonurile care anunțau că se interzice reproducerea animalelor în gospodării sunt false. ”Informaţia conform căreia legea iniţiată de UDMR ar interzice activitatea de reproducţie în gospodării este falsă, deoarece reproducţia se poate efectua doar prin însămânţare artificială, aşa cum s-a întâmplat şi până acum”.

ADVERTISEMENT

Legea impune condiții clare de transport al animalelor. Astfel, pentru combaterea pestei porcine africane, ”de acum, transportul porcinelor se poate efectua doar cu mijloace de transport înregistrate şi autorizate sanitar – veterinar”. Cetățenii trebuie să dețină și o serie de documente de transport.

Această reglementare a fost necesară deoarece răspândirea epidemiei se datorează în mare parte operatorilor care comercializează şi transportă animalele fără a fi verificaţi”, mai explică UDMR.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 190 de voturi “pentru”, 26 “împotrivă” şi 49 de abţineri. Actul va intra în vigoare după promulgarea de către președintele României și publicarea în Monitorul Oficial.

ADVERTISEMENT