News

Norma de hrană pentru pacienții din spitale va crește. Ministrul Alexandru Rafila a anunțat noua valoare

Aflată la un nivel extrem de scăzut, norma de hrană pentru pacienții din spitale va crește în următoarea perioadă. Anunțul a fost făcut de ministrul sănătății, Alexandru Rafila.
05.04.2022 | 18:56
Norma de hrana pentru pacientii din spitale va creste Ministrul Alexandru Rafila a anuntat noua valoare
Norma de hrană pentru pacienții din spitale, mărită de la 11 la 20 de lei. Anunțul ministrului Alexandru Rafila. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Guvernanții vor să urgenteze adoptarea unei legi inițiată la începutul anului 2021, prin care norma de hrană în spitale și centrele de plasament să fie majorată.

Norma de hrană pentru pacienții din spitale, mărită de la 11 la 20 de lei. Anunțul ministrului Alexandru Rafila

În cursul zilei de marți, 5 aprilie, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că norma de hrană pentru pacienții internați în spitale va crește de la 11 lei la 20 de lei pe zi.

ADVERTISEMENT

Potrivit oficialului Executivului, această majorarea necesită un efort suplimentar de 100 de milioane de lei până la sfârșitul acestui an.

”Am făcut o estimare. O normă de hrană de 20 de lei faţă de 11 lei în momentul de faţă, având în vedere numărul de zile de spitalizare din România, care ar fi posibil în acest an, ar înseamna un efort suplimentar de circa 100 de milioane de lei până la sfârşitul acestui an.

ADVERTISEMENT

Pentru cele nouă luni care au rămas din acest an ar fi un efort de 100 de milioane de lei pentru toţi pacienţii care se internează în România, la un nivel de 20 de lei. Sigur că dacă discut de un nivel de 22 de lei este ceva mai mult, dar am vrut să aveţi o idee legată de nivelul de finanţare necesar”, a declarat Alexandru Rafila, marţi, într-o conferinţă de presă.

La finele lunii martie, și liderul PSD, Marcel Ciolacu, susținea că trebuie mărită norma de hrană pentru pacienţii din spitale de la 11 lei la 20 de lei, pentru că o impune piaţa şi nu este ”un moft sau o pomană”.

ADVERTISEMENT

”Mai e problema cu norma de hrană (n.r. din spitale). S-au scumpit toate produsele alimentare, e normal să mărim norma de hrană de la 11 lei la 20 de lei pentru pacienţi”, a spus Ciolacu la sediul central al PSD, pe 30 martie, potrivit Agerpres.

PSD, săgeți către foștii miniștri ai sănătății ai USR

Aleșii PSD vor să pună pe repede înainte adoptarea acestei legi legate de norma de hrană, apărută pe agenda Parlamentului la începutul anului 2021. Anunțul a fost făcut de inițiatorul legii, deputatul Bogdan Ivan Gruia.

ADVERTISEMENT

Într-o postare pe Facebook, acesta îi acuză pe ultimii doi miniștri ai sănătății din partea USR, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, de faptul că i-au ignorat apelurile prin care solicita creșterea normei de hrană.

”Astăzi am obținut rapoarte de adoptare în Comisiile de Sănătate și Administrație Publică! Este ultimul pas înainte de votul final din Plenul Parlamentului, care va avea loc săptămâna viitoare!

Este primul meu proiect legislativ, depus la începutul anului trecut și susținut de colegii din PSD. Astăzi, pentru norma de hrană a unui bolnav se alocă 11 lei! Eu unul nu pot să concep cum poți din 11 lei să asiguri 3 mese pe zi plus două gustări unui pacient!

Da, este târzie adoptarea acestei legi! Din păcate a fost nevoie ca PSD să ajungă la guvernare pentru a repara această nedreptate! Ultimii doi miniștri ai sănătății din partea USR, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă mi-au ignorat apelurile prin care le solicitam creșterea normei de hrană”, scrie Ivan pe Facebook.

ADVERTISEMENT