News

Noroc incredibil! A scăpat cu răni minore după ce a căzut 1.200 de metri. Parașuta nu s-a deschis

Parașutistul, un adolescent de 16 ani, a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe Suceava și este în afara oricărui pericol.
13.06.2021 | 15:18
Noroc incredibil A scapat cu rani minore dupa ce a cazut 1200 de metri Parasuta nu sa deschis
Noroc incredibil! A scăpat cu răni minore după ce a căzut 1.200 de metri. Parașuta nu s-a deschis Foto: Facebook Aeroclubul Teritorial "Grigore Bastan" Suceava
ADVERTISEMENT

Tânărul, elev al Aeroclubului Teritorial ”Grigore Baștan” Suceava, efectua un salt controlat, iar parașuta cu care a sărit de la 1.200 de metri altitudine nu s-a deschis complet.

Noroc incredibil! A scăpat cu răni minore după ce a căzut 1.200 de metri. Parașuta nu s-a deschis

Apelul către Inspectoratul pentru Situații de Urgență Suceava și Poliția Salcea a fost efectuat sâmbătă, în jurul orei 14.15.

ADVERTISEMENT

Potrivit primelor informații, băiatul a efectuat un salt controlat din avionul Antonov AN-2, în zona Aeroportului Salcea, și, din cauză că parașuta nu s-a deschis complet, s-a îndreptat spre sol într-o mișcare de rotație, lovindu-se la aterizare.

Potrivit primelor cercetări, adolescentul nu a activat parașuta de rezervă. Specialiștii vor deschide o investigație pentru a lămuri condițiile în care s-a produs accidentul.

ADVERTISEMENT

Minorul a fost preluat de o ambulanță SMURD și transportat la Spitalul Județean Suceava, cu politraumtisme prin cădere de la înălțime.

Din fericire, adolescentul a scăpat fără răni grave. Are o fisură la șold și urmează să fie externat.

ADVERTISEMENT

„Elevul era în timpul cursului, toți elevii fac un număr minim de salturi. Copilul se afla la al treilea salt, parașuta s-a deschis asimetric, nu a reușit să o controleze și a luat contact cu solul, în rotire.

Din ce ni s-a comunicat de la spital are o fisură de șold și urmează să fie externat, starea sa este stabilă”, Gabriel Andrei, directorul Aeroclubului „Grigore Baștan” din Suceava, citat de Monitorul de Suceava.

ADVERTISEMENT

Istoria Aeroclubului Suceava

În data de 25 august 1955, a luat ființă Aeroclubul Județean Suceava, care a funcționat in aceiași locație cu AVIASAN in comuna Scheia, lângă Suceava, potrivit informațiilor de pe pagina Aeroclubului României.

A fost desființat în 1961 după moartea într-un accident a instructorului Nicolaie Șirianu, fiind reînfiinţat în 1975, în urma unui memoriu înaintat autorităţii aeronautice a vremii de către Silvestru Moraru, pilot planorist și maestru al sportului la aeromodelism, fost preşedintele al CSTA Suceava şi semnat de 80 de studenţi de la fostul institut sucevean devenit între timp universitate.

Din 1975 pana in 1984 a funcționat cu doua secții: planorism si parașutism pe aerodromul Scheia – Suceava.

Pentru a asigura o mai bună pregătire a amatorilor de parașutism, a fost construit și dat în folosință în anul 1983 Turnul de parașutism si sala de sport, care au fost amplasate în zona Complexului sportiv Ștrand, baza sportivă și de agrement de pe malul râului Suceava.

În urma eforturilor comandantului Paul Cernisov, la Salcea, pe locul vechii aerogări a Aeroportului Suceava, se construiește un alt Aeroclub cu hangar, sala de cursuri, dormitoare, atelier, etc., unde din 1985 funcționează Aeroclubul “Șoimii Bucovinei” (ulterior a primit denumirea de Aeroclubul Teritorial „Grigore Baștan” Suceava, după numele generalului-maior Grigore Baștan (1922-1983), fost comandant al Trupelor de Parașutiști și locțiitor pentru Parașutiști al Comandantului Aviației Militare).

În anii ‘80 la Suceava sunt produse în cadrul Uzinei IRA Suceava automotoarele AL-34 care au intrat în dotarea tuturor aerocluburilor din țară, fiind folosite în procesul de instrucție pentru formarea piloților de planor.

ADVERTISEMENT