News

Noua generație de copii abandonați ai României. Aproape 15.000 de minori au ambii părinți plecați la muncă, în străinătate

Drama copiilor care cresc fără părinți, pentru că aceștia aleg să meargă în străinătate pentru a munci, a devenit un fenomen imposibil de controlat.
26.12.2022 | 14:22
Noua generatie de copii abandonati ai Romaniei Aproape 15000 de minori au ambii parinti plecati la munca in strainatate
Zeci de mii de copii ajung să crească fără părinți, pentru că aceștia aleg să meragă în străinătate pentru a-și putea întreține familia / Foto: Alexandru Dobre / Mediafax Foto / Hepta
ADVERTISEMENT

Tot mai mulți copii români cresc fără unul sau ambii părinți, arată datele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA). Fenomenul a luat amploare în majoritatea zonelor țării, iar numărul cazurilor de acest gen crește de la o lună la alta.

Câți copii cu părinți plecați în străinătate au ajuns în centre de plasament

Datele arată că în luna iunie, 12.706 copii aveau ambii părinți plecați la lucru în străinătate, cu 760 mai mulți decât în luna februarie, scrie Agerpres.

ADVERTISEMENT

Cea mai mare parte a acestora (11.870 de copii) au rămas în grija exclusivă a unor rude, inclusiv de gradul IV, fără măsuri de protecție. Ceilalți au fost plasați către asistenți maternali, centre de plasament sau alte familii.

Alți 9.320 de copii care provin din familii monoparentale au rămas să-și poarte singuri de grijă, după ce părintele unic susținător a plecat în străinătate. 8.257 dintre ei au ajuns în grija rudelor, fără măsuri de protecție.

ADVERTISEMENT

În total, 2.979 de copii se află în sistemul de protecție specială, după ce părinții lor au plecat din țară. Dintre aceștia, 494 de copii cresc acum în centre de plasament.

Părinții sunt obligați să anunțe serviciul de asistență socială, înainte să plece la muncă, în străinătate

ANPDCA mai arată că a crescut și numărul copiilor care au plecat din România împreună cu părinții lor, care muncesc în afara țării. Au fost înregistrate 75.769 de cazuri până la sfârșitul lunii iunie, cu 1.420 mai multe decât în martie 2022.

ADVERTISEMENT

Cei mai mulți sunt cei care au un singur părinte plecat în străinătate, respectiv 53.743 de copii.

Dintre aceștia, 51.560 au rămas în grija rudelor până la gradul IV, fără măsuri de protecție, iar 1.282 de minori au intrat în sistemul de protecție specială, adică fie în grija unui asistent maternal, fie în centre de plasament sau într-o familie.

ADVERTISEMENT

Potrivit legislației în vigoare, părintele care exercită singur autoritatea părintească sau la care locuiește copilul, și care urmează să plece la muncă în străinătate, este obligat să notifice serviciul public de asistență socială cu minim 40 de zile înainte de a părăsi țara.

ADVERTISEMENT
Tags: