News

Noua lege a pensiilor. Ce aduce în plus, potrivit ministrului Muncii. Toți pensionarii vor fi afectați

17.02.2021 | 08:27
Noua lege a pensiilor Ce aduce in plus potrivit ministrului Muncii Toti pensionarii vor fi afectati
ADVERTISEMENT

Ministrul Muncii Raluca Turcan a oferit detalii importante despre noua lege a pensiilor, un proiect care va fi definitivat în 2023 și va aduce modificări care vor afecta toți pensionarii din România.

Oficialul Guvernului Cîțu promite că, odată cu noul act legislativ, vor fi eliminate toate inechitățile de până acum, iar contributivitatea va fi aspectul pe care se va pune accent în calcularea veniturilor pentru această categorie socială.

ADVERTISEMENT

Turcan a mai dezvăluit o nouă lege extrem de importantă care vizează pensionarii din țară cu venituri mici și care are rolul de a-i ajuta pe cei aflați în incapacitate de a-și achita o serie de utilități.

Ministrul Muncii, detalii despre noua lege a pensiilor

Raluca Turcan a făcut un anunţ important despre pensiile românilor. Aceasta a spus că în acest an pensiile se vor acorda cu mărirea de 14%, majorare dată pensionarilor încă din septembrie 2020.

ADVERTISEMENT

”Guvernul acesta a început pe fond de recalculare a pensiilor. Una este de evaluare a tuturor pensiilor. Toate aceste dosare intră într-un proces unde se reactualizează mai multe valori. Avem în plată pensiile cu majorarea pensiilor din septembrie 2020 cu 14%.

Aceasta e realitatea, vă spun cu sinceritate. Cum ai putea să recalculezi toate pensiile dpă o formulă, în format electronic. Legiuitorul a spus în 2019, legea intrând în vigoare de la 1 iulie 2019, ar avea nevoie de o evaluare de câteva zile, acest proces de evaluarea să dureze doi ani, iar apoi ar fi trebuit să se facă acea mărire de 40%”, a spus Turcan la România TV.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește noua lege a pensiilor, ministrul Muncii a spus că aceasta va fi gata peste doi ani și va aduce schimbări importante, atțt legate de modul de calcul al veniturilor, cât și de vârsta pensionării.

”Noua legea a pensiilor va fi gata în 2023. Ce aduce nou şi de ce înlocuim legea promisă şi nesusţinută e contributivitatea şi în acelaşi timp eliminarea inechităților. Avem proiectată o anumită formulă, unde partea de contributivitate va fi foarte importantă. Dosarele nu sunt uşoare. Dosarele agricultorilor sunt în format metric, sunt în urmă cu 50 de ani.

ADVERTISEMENT

Știți că până anul trecut femeile puteau să se pensioneze la 63 de ani, noi am dat anul trecut un proiect prin care dăm posibilitatea femeilor să se pensioneze aucm la 65 de ani. Avem foarte mulţi oameni care se pensionează chiar anticipat şi se reangajează la stat şi cumulează salariu şi pensia”, a mai spus Raluca Turcan.

Raluca Turcan anunță o lege pentru ajutorarea pensionarilor cu venituri mici

Turcan a mai dat detalii despre un proiect de lege care vizează ”consumatorul vulnerabil” și care va trece în Parlament în următoarele săptămâni. Aceasta constă într-un ajutor pentru cei care nu-și pot achita facturile.

”În paralel cu legea pensiilor noi vom trece prin şedinţa de guvern un proiect despre consumatorul vulnerabil, spre exemplu un pensionar care are o pensie mică şi nu poate plăti factura la energie. Credem că legea va trece în cel mult două săptămâni.

Noi vrem să dăm şi garanţii că orice proiect făcut are susţinere financiară. Noi plătim ca minister ajutorul pentru încălzire. Acesta va fi înlocuit cu legea consumatorului vulnerabil, unde vor fi plătite şi alte lucruri”, a spus Turcan pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT