News

Noua lege a pensiilor, ce trebuie să ştie toţi românii. Cum poţi încasa bani în plus de la stat, la bătrâneţe

Legea pensiilor este o provocare şi pentru tineri. Dacă iei asta în considerare acum, vei avea mai mulţi bani la bătrâneţe.
21.04.2024 | 16:31
Noua lege a pensiilor ce trebuie sa stie toti romanii Cum poti incasa bani in plus de la stat la batranete
Care sunt artificiile prin care românii pot obţine bani în plus la pensie Foto: Freepics
ADVERTISEMENT

Au rămas mai puţin de cinci luni până când aproximativ 3,5 milioane de români vor simţi beneficiile recalculării şi vor încasa pensii mai mari, însă pentru aproximativ două milioane de seniori viaţa va curge la fel şi vor încasa aceiaşi bani ca la începutul anului, în ciuda creşterii preţurilor.

“Puncte de stabilitate” substanţiele pentru cei cu vechime în muncă de peste 36 de ani

Conform noii legi a pensiilor, menită să diminueze inechităţile din sistem, de noul calcul vor fi avantajaţi cei care au o mare vechime în muncă şi cei cu pensii mici, ale căror sume aproape că se vor dubla, începând cu 1 septembrie.

ADVERTISEMENT

Într-un context în care interesul pentru noile sume care vor fi trecute din toamnă pe taloane este tot mai mare, ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a venit cu lămuriri suplimentare legate de pensii.

Ea a confirmat că românii care au o vechime în muncă mai mare de 36 de ani vor fi avantajaţi la recalculare, ca urmare a “punctelor de stabilitate”, care le vor aduce o bonificaţie suplimentară. De asemenea, cei cu studii superioare vor primi puncte în plus la pensie.

ADVERTISEMENT

“Vor aduce punctaj suplimentar şi este important ca tinerii în special să cunoască acest lucru. Ai o educație bună, ai studii universitare la zi, masterat, vei primi un punctaj suplimentar de 0,25 puncte de pensie pe an.

De asemenea, pentru șomajul şi deportarea, prizonieratul sau detenția politică, este foarte important să se ştie acest lucru. Noua formulă de calcul al pensiilor este reprezentată de totalul punctelor acumulate înmulțite cu valoarea punctului de referință.

ADVERTISEMENT

Totalul punctelor acumulate este format din punctele contributive, punctele necontributive şi punctele de stabilitate”, a declarat Simona Bucura Oprescu, citată de romaniatv.net.

Ministrul a mai explicat că un român care are un stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani va obține în plus 0,5 puncte de stabilitate/an pentru intervalul 26-30 de ani, 0,75 puncte/an pentru intervalul 31-35 de ani şi 1 punct/an după 36 de ani vechime.

ADVERTISEMENT

Tot noua lege a pensiilor prevede sume suplimentare la recalculare pentru cei care au lucrat cel puţin 5 în grupele I sau II de muncă. Sumele variază în funcție de numărul de ani lucrați, începând de la 100 de lei pentru 5 ani în grupa a II-a, până la 405 lei pentru 10 ani în grupa I de muncă.

ADVERTISEMENT