News

Noua lege a pensiilor. Pensionarii născuți în acești ani nu vor primi niciun ban în plus la pensie după recalculare

Noua lege a pensiilor nu aduce creșteri de venit pentru toți vârstnicii. Care sunt pensionarii care nu primesc niciun ban în plus după recalculare.
11.11.2023 | 12:57
Noua lege a pensiilor Pensionarii nascuti in acesti ani nu vor primi niciun ban in plus la pensie dupa recalculare
Lovitură pentru unii pensionari, conform prevederilor din noua lege a pensiilor. Nu vor primi niciun ban în plus după recalculare. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Pensionarii din România care, în acord cu prevederile din noua lege a pensiilor, nu vor primi niciun ban în plus după recalcularea care ar trebui să aibă loc de la 1 septembrie 2024.

Lovitură pentru unii pensionari, conform prevederilor din noua lege a pensiilor. Nu vor primi niciun ban în plus după recalculare

În urmă cu câteva zile, ministrul muncii oferea vești bune pentru o mare parte dintre pensionarii din România. Simona Bucura-Oprescu anunța creșteri în medie de 40% a unor venituri, după marea recalculare din 2024.

ADVERTISEMENT

Calculele mai atente ale noii Legi a pensiilor scot în evidență o serie de situații neplăcute. Astfel, se pare că există cel puțin o categorie de pensionari care nu vor primi niciun ban în plus după recalcularea din 2024.

Fosta șefă a Casei de Pensii, Doina Pârcălabu, explică faptul că, teoretic, unele pensii are fi scăzut și cu 10%, iar altele s-ar fi mărit cu 30% la recalculare. Pentru a evita aceste situații, toți pensionarii care, la recalculare, ar fi trebui să piardă bani la pensie vor avea creșteri zero.

ADVERTISEMENT

Datele actualizate din noua lege arată că nu vor primi niciun leu la pensie românii născuți între octombrie 1958 și iunie 1961. Aceștia au ieșit la pensie la 61 sau 62 de ani. Totodată, nu vor primi bani în plus la pensie nici cei născuți între octombrie 1952 și iulie 1953.

”La femei, creşterile cele mai mari sunt de 11% (faţă de 30% la bărbaţi), pentru că, la ele, stagiul complet de cotizare a fost de 25 de ani şi suntem acum la 32 de ani şi patru luni.

ADVERTISEMENT

Deci, în cazul lor, nu s-a atins stagiul de cotizare complet ca în cazul bărbaţilor, şi atunci punctajul mediu, cel pe care îl avem ca element determinant al pensiei, nu a fost diminuat în acelaşi ritm ca la bărbaţi.

Precizez că, acolo unde sunt creşterile negative, cu minus, românii vor rămâne cu cuantumul pensiei aflat în plată. Nu se va diminua nimic”, a spus fosta şefă a Casei de Pensii, Doina Pârcălabu, pentru Newsweek.

ADVERTISEMENT

Promisiuni de la Guvern: două creșteri în 2024

În urmă cu câteva zile, premierul Marcel Ciolacu anunța că pensiile vor crește anul viitor de două ori. Prima dată la 1 ianuarie prin indexarea cu 13,8% și a doua oară la 1 septembrie în urma finalizării procesului de recalculare conform legii.

Suntem primul guvern care face și indexare și recalculare în același an. Avem însă o condiție de îndeplinit – să reușim să adoptăm această lege în Parlament până pe data de 20 noiembrie”, a spus șeful Executivului, pe 6 octombrie.

ADVERTISEMENT
Tags: