Life

Noua legumă care-i va înnebuni pe români. Are frunze mici și gust de nucă. Se cultivă deja în România

O nouă legumă va fi pe placul oamenilor. Frunzele sale sunt mici și aroma este de nucă. Este deja plantată în țara noastră.
06.01.2024 | 13:20
Noua leguma carei va innebuni pe romani Are frunze mici si gust de nuca Se cultiva deja in Romania
O nouă legumă va fi pe placul oamenilor. Frunzele sale sunt mici și aroma este de nucă. Este deja plantată în țara noastră. Sursa foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

Noua legumă care-i va înnebuni pe români. Are frunze mici și gust de nucă. Se cultivă deja în România. Se poate consuma la orice masă ca și garnitură alături de orez brun, ouă, bacon, pui, prosciutto sau cârnați.

O nouă legumă va fi pe placul oamenilor. Frunzele sale sunt mici și aroma este de nucă. Este deja plantată în țara noastră

O nouă legumă va fi pe placul oamenilor. Frunzele sale sunt mici și aroma este de nucă. Este deja plantată în țara noastră, fiind vorba de o plantă care a rezultat din încrucișarea altor două legume, varza de Bruxelles şi varza kale.

ADVERTISEMENT

Se numește kalettes și a fost creată pentru a combina dulceața cu textura frunzelor. Se cultivă încă din anul 2022 de un fermier din localitatea Baltă Albă, județul Buzău, care a dat lovitura cu sparanghelul și broccolini.

Daniel Toma a intrat în rândul cultivatorilor acum ceva vreme. Această legumă se plantează de mult în vestul Europei, unde este foarte apreciată pentru calitățile sale și gustul care este foarte asemănător cu cel de nucă.

ADVERTISEMENT

Planta are frunze cu dimensiuni mici, similiare cu cele ale verzei de Bruxelles, însă în cazul său sunt ondulate, ca la verza kale. Se plantează primăvara și dă roade până aproape de finalul anului, în decembrie.

„Nu e ca varza de Bruxelles închisă, e uşor deschisă. Anul trecut a fost experimental, am pus un pic mai mult, dar cererea deocamdată e scăzută, am pus mai mult pentru noi şi pentru promovare.

ADVERTISEMENT

Oamenii deocamdată nu ştiu. Avem răbdare, aşteptăm ca chefii bucătari să pună în valoare şi această legumă”, a spus producătorul buzoian, în emisiunea Agricool, de la Antena 3 CNN.

Kalattes, legumă cu gust de nucă
Kalettes, legumă cu gust de nucă. Sursa foto: modernbuyer.ro

Kalettes, leguma vedetă a acestui an

Kalettes pare să fie leguma vedetă a acestui an și se așteaptă ca bucătarii români să o introducă în rețetele lor și să o promoveze în restaurante și localuri. Planta are trei varietăţi cu perioade diferite de plantare, pentru recoltarea timpurie, în sezon şi recoltare târzie.

ADVERTISEMENT

În cazul în care este consumată crudă este puțin tare, însă opărită este delicioasă. Este ideală pentru persoanele care nu mănâncă deloc varză de Bruxelles, care se vor îndrăgosti de la prima gustare de această legumă.

Mai mult, este o opțiune perfectă pentru cei care vor să își diversifice meniul sau să încerce gusturi și arome interesante în bucătărie. Internetul oferă câteva rețete cu kalettes care se combină cu usturoi și ulei de măsline. De obicei, leguma se trage puțin la tigaie.

ADVERTISEMENT