Life

Secretul gospodinelor pricepute pentru un cozonac pufos cu nucă. Ce este musai să faci cu aluatul

Secretul gospodinelor pricepute pentru a prepara cel mai pufos cozonac cu nucă. Ce este nevoie să faci neapărat cu aluatul.
16.12.2023 | 17:51
Secretul gospodinelor pricepute pentru un cozonac pufos cu nuca Ce este musai sa faci cu aluatul
Ce să faci pentru un cozonac pufos cu nucă. Sursa foto: Hepta, Unsplash/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Care e secretul celor mai pricepute gospodine pentru cel mai pufos cozonac cu nucă? Este un preparat destul de greu de făcut, așa că trebuie să ai mare grijă atunci când îl faci, în special în privința aluatului.

Secretul folosit de gospodinele pricepute pentru un cozonac pufos cu nucă. Ce să faci cu aluatul

În curând vine Crăciunul, una dintre cele mai așteptate sărbători din an, iar gospodinele vor începe pregătirile, mai ales atunci când vine vorba despre felurile de mâncare de la masa festivă.

ADVERTISEMENT

În materie de deserturi, cozonacul este, pentru mulți români, nelipsit de la masa de Crăciun. Pentru acesta, ai nevoie de câteva ingrediente de bază, fără de care rezultatul nu va fi unul bun, dar și de multă răbdare și atenție.

Ingredientele de bază pentru cozonacul cu nucă sunt făina, drojdia, laptele, untul, zahărul, ouăle și nuca. Atunci când prepari acest desert atât de apreciat de sărbători, trebuie să acorzi atenție mai ales aluatului.

ADVERTISEMENT

Este nevoie ca aluatul să fie moale și elastic dacă vrei un cozonac pufos. Pentru a-l obține, trebuie să amesteci drojdia proaspătă în lapte ușor călduț, adăugând și o linguriță de zahăr.

Compoziția trebuie lăsată să stea timp de aproximativ 10 minute, până când se activează drojdia și începe să se umfle. Într-un castron mare, se pune făina și se face o adâncitură în mijloc. În aceasta se vor adăuga laptele cu drojdia, untul topit, zahărul și gălbenușurile de ou.

ADVERTISEMENT

Toate ingredientele se amestecă până când se obține un aluat omogen și elastic. Pentru a obține un astfel de aluat, trebuie să-l frămânți bine, timp de minim 10 – 15 minute, notează stirileprotv.ro.

După ce obții aluatul, se acoperă cu un prosop curat, apoi se lasă să crească într-un loc călduț. E bine ca locul să fie departe de curenții de aer și să fie lăsat timp de aproximativ o oră sau până când își dublează volumul. Fermentarea este un proces esențial dacă vrei să obții un cozonac pufos pentru masa de Crăciun.

ADVERTISEMENT

În timp ce aștepți să crească aluatul, te poți ocupa de prepararea umpluturii cu nucă. Tot ce trebuie să faci e să mărunțești nucile, după care să le amesteci cu zahărul și cu esența de vanilie.

Cât de mult se frământă, de fapt, aluatul

După ce aluatul a crescut cât trebuie, se răstoarnă pe o suprafață presărată cu făină. Se frământă ușor pentru a elimina excesul de aer, apoi se întinde într-un dreptunghi și se umple cu amestecul de nucă. Aluatul se rulează într-o formă cilindrică.

Frământarea este un proces care durează mult timp, iar gospodinele cu experiență spun că ar fi bine să frămânți aluatul chiar jumătate de oră, cel puțin. Doar așa vei obține un cozonac pufos, potrivit cumsa.ro.

Cozonacul se pune într-o tavă de copt. Se lasă apoi să crească din nou, până când umple tava. Între timp, cuptorul se preîncălzește. Înainte de a lăsa cozonacul la cuptor, se unge cu un strat subțire de ou bătut. Se lasă cozonacul la copt timp de aproximativ 40 – 45 de minute.

ADVERTISEMENT