News

Noua metodă de chiulit a adolescenților britanici. Ce rol au portocalele și testele pentru Covid

Trendul a apărut recent pe TikTok. Tinerii falsifică rezultatele testelor cu suc de portocale.
04.07.2021 | 18:08
Noua metoda de chiulit a adolescentilor britanici Ce rol au portocalele si testele pentru Covid
Noua metodă de chiulit a adolescenților britanici. Ce rol au portocalele și testele pentru Covid Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Elevii au descoperit că aplicarea sucului de portocale pe un test Covid poate genera un rezultat fals „pozitiv” și susțin că e o modalitate perfectă să obțină două săptămâni libere.

Noua metodă de chiulit a adolescenților britanici. Ce rol au portocalele și testele pentru Covid

Nu doar sucul de portocale poate genera rezultate fals pozitive, relatează The Guardian care a făcut un experiment. Rezultatele sunt mai degrabă legate de aciditate.

ADVERTISEMENT

Efectul ar fi fost observat și în cazul altor alimente și băuturi, inclusiv ketchup, ketchup, kiwi, oțet, dezinfectant și Coca-Cola. Astfel, cu cât un suc, de exemplu, este mai acidulat, cu atât mai sigur poți obține un test pozitiv de COVID-19.

Un profesor de știință din Marea Britanie a spus că studențiIi le-au arătat efectul sucului de portocale. „Ei spun că este o modalitate excelentă de a obține două săptămâni libere de la școală”.

ADVERTISEMENT

Prof. Andrea Sella de la University College London a declarat că descoperirea nu a fost surprinzătoare: „Aș adăuga că nu este un „fals pozitiv” în adevăratul sens. Pentru că falsurile pozitive sunt cele care au loc în ciuda respectării protocolului.”

„Trucul” a fost, de asemenea, prezentat pe TikTok, cu videoclipuri cu oameni care încercau cu diferite alimente sau băuturi. Potrivit publicației britanice, videoclipurile încărcate pe platforma de socializare sub haștagul #fakecovidtest au fost vizionate de peste 6,5 milioane de ori.

ADVERTISEMENT

Falsificarea testului pentru Covid-19, ușor demontabilă

Mark Lorch, profesor de comunicare științifică și chimie la Universitatea din Hull, a spus că este posibil să se identifice un test pozitiv „falsificat” prin spălarea acestuia cu o soluție care restabilește pH-ul corect al dispozitivului.

După acest proces, linia „pozitivă” dintr-un test fals dispare, dezvăluind rezultatul negativ.

ADVERTISEMENT

„Utilizarea necorespunzătoare a testelor  în orice mod nu este foarte utilă și am descuraja puternic acest comportament.

Suntem siguri că acest lucru implică o minoritate foarte mică de elevi și că, în cea mai mare parte, testele sunt utilizate corect.

Cu toate acestea, am îndemnat pe părinți să se asigure că testele nu sunt utilizate în mod abuziv și le-am sugera elevilor interesați de reacțiile chimice că cel mai bun loc pentru a afla este la cursurile de chimie din școală”, a declarat Geoff Barton, secretarul general al Asociației Conducătorilor de Școli și Colegii.

ADVERTISEMENT
Tags: