News

Noua mutație a coronavirului JN.1, devenită rapid dominantă. Cât de rezistentă este la vaccinuri

Marți, Organizația Mondială a Sănătății a declarat subvarianta JN.1 a coronavirusului ca fiind o variantă de interes "din cauza răspândirii sale în creștere rapidă"
20.12.2023 | 22:49
Noua mutatie a coronavirului JN1 devenita rapid dominanta Cat de rezistenta este la vaccinuri
O nouă subvariantă a coronavirusului care se răspândește rapid. Sursa foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Acesta a reprezentat aproximativ 3 la sută din toate cazurile de coronavirus la începutul lunii noiembrie, dar 27,1 la sută o lună mai târziu la nivel global, a precizat OMS. Aceasta anticipează că apariția JN.1 ar putea provoca o creștere a numărului de cazuri, în special în țările care se confruntă cu iarna.

Ce se știe despre noua subvariantă a coronavirusului

Centrul american pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) estimează că subvarianta JN.1 a coronavirusului provoacă în prezent aproximativ 20% din noile infecții cu Covid-19 în Statele Unite, fiind tulpina cu cea mai rapidă creștere a virusului. Este deja dominantă în nord-est, unde se estimează că provoacă aproximativ o treime din noile infecții.

ADVERTISEMENT

JN.1 descinde din BA.2.86, sau Pirola, o subvariantă care a intrat în atenția lumii în timpul verii datorită numărului mare de modificări ale proteinelor sale de vârf: peste 30. Oamenii de știință s-au temut că este atât de mutantă încât va scăpa complet de protecția vaccinurilor și a anticorpilor împotriva Covid-19, poate declanșând un alt val de boli, așa cum a făcut-o varianta originală Omicron în 2021.

Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată, dar BA.2.86 a rămas pe loc, crescând foarte încet în unele țări, inclusiv în SUA. Unele studii au sugerat că nu a luat niciodată cu adevărat amploare, deoarece este posibil să își fi pierdut o parte din capacitatea de a ne infecta celulele.

ADVERTISEMENT

A apărut JN.1, care este la două generații distanță – o nepoată, ca să spunem așa – de BA.2.86. JN.1 are doar o singură modificare la proteina sa spike în comparație cu strămoșul său, dar aceasta pare să fi fost suficientă pentru a-l face un virus mai rapid și mai robust.

CDC estimează că prevalența JN.1 a crescut de peste două ori în SUA între sfârșitul lunii noiembrie și mijlocul lunii decembrie. Această creștere a fost ajutată și de călătoriile de Crăciun dar și de scăderea imunității în rândul populației odată cu sezonul rece.

ADVERTISEMENT

“Când mă uit doar la curba de creștere, aceasta crește destul de brusc și pare să coincidă cu vacanța de Ziua Recunoștinței în ceea ce privește momentul”, a declarat Dr. Shishi Luo, care conduce bolile infecțioase pentru compania de secvențiere genomică Helix.

Cei care urmăresc variantele spun că se așteaptă ca JN.1 să devină principala variantă de coronavirus din întreaga lume în câteva săptămâni. Marți, Organizația Mondială a Sănătății a numit-o o variantă de interes din cauza “răspândirii sale în creștere rapidă”, dar a precizat că riscul suplimentar pentru sănătatea publică rămâne scăzut.

ADVERTISEMENT

“Este deja destul de clar că este foarte competitivă cu variantele XBB existente și se pare că este pe cale să devină următorul tip de grup de variante dominante la nivel mondial”, a declarat Dr. T. Ryan Gregory, biolog evoluționist la Universitatea Guelph din Ontario, care a urmărit evoluția virusului care provoacă Covid-19.

Mutația din vârful JN.1 se află într-o poziție care, potrivit lui Gregory, pare să ajute virusul să scape de imunitatea noastră. Studiile efectuate de cercetătorii de la Universitatea Columbia și din China sugerează că există o scădere de aproximativ două ori a capacității anticorpilor noștri de a neutraliza această subvariantă. Deși nu este o scădere uriașă, aceasta ar putea prevesti un alt val de infecții la orizont.

Mai multe țări din Europa – inclusiv Danemarca, Spania, Belgia, Franța și Olanda – au înregistrat o creștere exponențială a JN.1 și, odată cu aceasta, o creștere a spitalizărilor. De asemenea, crește rapid și în Australia, Asia și Canada.

Simptome și cât de eficiente sunt vaccinurile

Nu se știe dacă simptomele JN.1 diferă în mod semnificativ de alte variante și nu există niciun indiciu că este mai severă, potrivit Centers for Disease Control and Prevention. “Tipurile de simptome și cât de grave sunt acestea depind de obicei mai mult de imunitatea și de starea generală de sănătate a unei persoane decât de varianta care provoacă infecția”, a precizat Jesse Bloom, un biolog care monitorizează variantele coronavirusului la Fred Hutchinson Cancer Center din Seattle.

Simptomele generale ale covid-19 includ febră, frisoane, tuse, dificultăți de respirație, dificultăți de respirație, oboseală, dureri musculare, dureri de cap, pierderea gustului sau a mirosului, dureri în gât, congestie, nas care curge, greață, vărsături și diaree, potrivit CDC.

CDC recomandă obținerea unui vaccin actualizat împotriva coronavirusului pentru a crește protecția împotriva JN.1. Agenția a precizat că se așteaptă ca testele, tratamentele și vaccinurile existente pentru coronavirus să funcționeze împotriva acestei variante, la fel ca și împotriva altora.

O serie de cercetări apărute la începutul lunii decembrie, care însă nu au fost încă revizuite spre publicare, au arătat că formula actualizată a vaccinului a stimulat în continuare anticorpii de neutralizare a virusului împotriva JN.1 și a altor variante emergente pe care nu a fost conceput în mod special pentru a le viza. Dar JN.1 a fost cel mai rezistent la anticorpi; această rezistență, în comparație cu alte variante, face ca acesta să devină mai ușor de dominat.

Oficialii din domeniul sănătății publice spun că scopul principal al vaccinurilor este de a preveni bolile grave, iar vaccinul actualizat este încă de așteptat să atenueze lovitura unei infecții cu JN.1.

“În trecut, noile variante creșteau adesea numărul de cazuri și spitalizări. Dar acum există o imunitate mult mai mare a populației datorită infecțiilor și vaccinărilor anterioare, așa că nu este clar dacă JN.1 va avea sau nu un impact similar”, a declarat Jesse Bloom pentru Washington Post.

OMS nu se așteaptă ca JN.1 să aducă un risc suplimentar semnificativ pentru sănătatea publică, pe baza dovezilor disponibile. Evaluarea sa generală a riscului acestei variante este “scăzută”.

“Deși există o creștere rapidă a infecțiilor JN.1 și probabil o creștere a numărului de cazuri, dovezile limitate disponibile nu sugerează că gravitatea bolii asociate este mai mare”, a transmis OMS.

ADVERTISEMENT