News

Covid-19, departe să devină o boală respiratorie „banală”. Se răspândește în multe țări și rămâne foarte contagios

Covid-19 rămâne o problemă majoră de sănătate publică. Are variante foarte contagioase și se află în progres în multe țări
19.12.2023 | 18:47
Covid19 departe sa devina o boala respiratorie banala Se raspandeste in multe tari si ramane foarte contagios
O nouă variantă a SARS-CoV-2 este deosebit de transmisibilă, avertizează specialiștii / Foto: Inquam Photo
ADVERTISEMENT

Departe de groaza din primele zile ale pandemiei, care a început în urmă cu patru ani, Covid-19 s-a „banalizat” după ce a devenit mai puțin periculos. Dar rămâne o problemă majoră de sănătate publică, cu specificități persistente în comparație cu alte boli.

„Normalizarea” coronavirusului

Anul 2023 a marcat o nouă etapă în procesul de „normalizare” al Covid-19. Deja vizibilă în anul precedent, după ce anii 2020-2021 au fost dominați de o pandemie de proporții istorice, tendința s-a accelerat.

ADVERTISEMENT

Începând din luna mai, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) nu a mai considerat Covid-19 ca fiind o urgență internațională. Deși OMS are grijă să repete că pandemia este în curs de desfășurare, această decizie reprezintă un simbol considerabil.

În acest an a luat sfârșit și politica „zero Covid-19”. Ultima mare țară care a aplicat această politică excepțională, care urmărește să elimine răspândirea bolii și nu doar să o limiteze, China, a renunțat la ea la începutul anului.

ADVERTISEMENT

Mai puțin periculos

De ce această normalizare? În primul rând, pentru că o infecție cu Covid-19 este mult mai puțin periculoasă astăzi decât în 2020, când multe țări au impus carantine fără precedent în fața efectelor mortale ale SARS-CoV-2, virusul care a stat la baza epidemiei.

Acesta este rezultatul unor vaccinuri eficiente, distribuite începând din 2021, și al imunității dobândite de populații de-a lungul valurilor succesive de infectare cu acest virus.

ADVERTISEMENT

Letalitatea, care corespunde riscului individual de a muri în urma unei infecții, „a scăzut semnificativ față de epoca de dinaintea vaccinării”, a declarat pentru Antoine Flahault, epidemiolog la Universitatea din Geneva, notează France 24.

„Este de ordinul a unu la mie sau poate chiar mai puțin”, în comparație cu riscul procentual de la începutul pandemiei, subliniază el. Este un nivel comparabil cu cel al infecției cu virusul gripei sezoniere, deși este hazardat de spus care este mai periculos.

ADVERTISEMENT

OMS: „Covid-19 progresează în acest moment”

Covid-19 a devenit, prin urmare, doar o „altă boală” respiratorie. Dar, în acest context, ea continuă să pună probleme majore de sănătate publică, uneori legate de caracteristicile sale specifice.

Spre deosebire de alte boli, cum ar fi gripa, Covid-19 cunoaște mai multe valuri pe an. Prin urmare, nu poate fi descrisă ca fiind o boală de iarnă, dar un focar poate coincide cu sezonul epidemic clasic.

Acesta este cazul în prezent: „Covid-19 este una dintre bolile care progresează în acest moment” în numeroase țări, a avertizat duminică Maria Van Kerkhove, epidemiolog la OMS.

Această creștere este parțial legată de apariția unei subvariante cunoscute sub numele de JN.1. O nouă variantă a Omicron, versiunea dominantă a virusului în ultimii doi ani, aceasta nu pare a fi deosebit de periculoasă, dar este foarte transmisibilă.

Încă o boală foarte contagioasă

În termeni generali, aceasta este diferența majoră dintre Covid-19 și alte infecții, cum ar fi gripa: rămâne foarte contagios.

„Pe parcursul unui an, între 5% și 10% dintre oameni se îmbolnăvesc de gripă”, dar mult mai mult în cazul Covid-19, spune Flahault, subliniind că acest lucru crește automat mortalitatea la nivelul populației, chiar dacă riscul individual este limitat.

Cu toate acestea, numărul exact al deceselor rămâne neclar, deoarece multe decese sunt legate de boală fără a fi atribuite imediat acesteia.

Conform cifrelor oficiale ale OMS, numărul deceselor se ridică la aproximativ șapte milioane de la începutul epidemiei Covid-19, în urmă cu patru ani, dar organizația însăși admite că cifra reală este probabil de aproximativ 20 de milioane sau mai mult.

Cum rămâne cu Covid-19 lung?

Dincolo de mortalitate, rămâne problema efectelor secundare de durată, cunoscute sub numele de „Covid lung”: oboseală, dificultăți respiratorii etc. Realitatea acestor simptome nu mai este pusă la îndoială, iar originea lor este mai degrabă fiziologică decât psihologică.

Cu toate acestea, rămâne dificil de stabilit cât de des apar și dacă Covid le provoacă mai des decât alte boli. Sechelele gripei, de exemplu, „nu au făcut obiectul aceleiași atenții”, subliniază Flahault.

În orice caz, mai multe studii publicate în acest an sunt liniștitoare în sensul că infirmă ideea unei explozii a numărului de cazuri de Covid-19 de lungă durată în timp.

Un studiu asupra populației suedeze, publicat în septembrie în Journal of Infectious Diseases, arată un „risc mai mic” în urma infecției cu Omicron, în comparație cu variantele anterioare.

ADVERTISEMENT