News

OMS, îngrijorată de o nouă subvariantă de coronavirus. “Cea mai transmisibilă formă de Omicron de până acum”

Organizația Mondială a Sănătății avertizează că XBB.1.5 este "cea mai transmisibilă" subvariantă de coronavirus de până acum.
05.01.2023 | 18:10
OMS ingrijorata de o noua subvarianta de coronavirus Cea mai transmisibila forma de Omicron de pana acum
Noua subvariantă este cea mai contagioasă de până acum Foto: hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Noua subvariantă de coronavirus supranumită “Kraken” este “cea mai transmisibilă care a fost detectată până acum”, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

OMS, îngrijorată de o nouă subvariantă a Omicron

Cea mai recentă subvariantă a coronavirusului – o altă subvariantă a Omicron, denumită oficial XBB.1.5 – a luat deja amploare în SUA, unde se crede că se află la originea a aproximativ 70% dintre noile infecții în zonele cele mai afectate și a 4 din 10 infecții în general.

ADVERTISEMENT

Dar XBB.1.5 pare a fi la fel de blândă ca și strămoșul său Omicron și subvariantele sale.

Îngrijorarea cu privire la XBB.1.5 se bazează în mare parte pe modul în care se răspândește în prezent în SUA, dar a fost deja reperată în Marea Britanie și în alte țări din întreaga lume.

Dr. Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic al OMS pentru Covid, a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă: ”Suntem îngrijorați de avantajul său de creștere, în special în unele țări din Europa și în SUA… în special în partea de nord-est a Statelor Unite, unde XBB.1.5 a înlocuit rapid alte variante circulante.

ADVERTISEMENT

Preocuparea noastră este cât de transmisibil este… și cu cât acest virus circulă mai mult, cu atât mai multe oportunități va avea de a se modifica”, relatează Daily Mail.

Van Kerkhove a precizat că XBB.1.5, care a fost detectat pentru prima dată în Statele Unite, s-a răspândit în cel puțin 29 de țări și “este cea mai transmisibilă formă de Omicron de până acum”.

ADVERTISEMENT

XBB.1.5 se răspândește rapid din cauza mutațiilor pe care le conține, permițându-i să adere la celule și să se reproducă cu ușurință.

Statisticile Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA au arătat că această subvariantă se află la originea a 41% din cazurile din America.

ADVERTISEMENT

XBB.1.5 a fost detectat și în țări precum Marea Britanie, Franța, Germania, Olanda, Spania, Irlanda, Australia, Singapore și India.

Nu toți experții sunt la fel de îngrijorați

Experții sunt îngrijorați de răspândirea rapidă a XBB.1.5, care ar putea fi cauzată de mutații care îl ajută să infecteze mai bine oamenii și să ocolească protecția oferită de vaccinare și de infecțiile anterioare.

XBB.1.5 a dobândit 14 noi mutații ale proteinelor spike ale virusului în comparație cu tulpinile sale strămoșești, care par să-i fi conferit o rezistență sporită la anticorpi.

Acest lucru înseamnă că persoanele vaccinate sau care au avut o infecție anterioară sunt mai susceptibile la o infecție – deși nu neapărat la o boală gravă.

Dar ceea ce pare să sperie OMS este perspectiva ca XBB.1.5 să fie poarta de intrare într-o subvariantă mai înfricoșătoare. Cu cât apar mai multe infecții, cu atât mai multe oportunități are virusul de a suferi mutații și de a evolua.

Vaccinurile contra mutației F486P l-ar putea face mai rezistent la anticorpii aduși de vaccinul contra Covid.

Unele teste de laborator au indicat că acesta poate eluda mai bine imunitatea indusă de injecție, deși ipoteza încă nu a fost confirmată în lumea reală.

Cu toate acestea, nu toți experții sunt atât de îngrijorați.

Virusologii sunt de acord că apariția noii subvariante nu înseamnă că există o nouă criză în pandemie. Noi variante sunt de așteptat pe măsură ce virusul continuă să se răspândească.

Este probabil ca XBB.1.5 să se răspândească la nivel global, dar rămâne neclar dacă va provoca propriul val de infecții în întreaga lume. Vaccinurile actuale continuă să protejeze împotriva simptomelor severe, a spitalizării și a decesului, spun experții.

Grupul consultativ tehnic al OMS privind evoluția virusului face o evaluare a riscurilor pe subvariantă. Van Kerkhove a declarat miercuri că speră să o publice în următoarele zile.

Profesorul Tulio de Oliveira, un om de știință sud-african care face parte din comitet, a declarat că situația este “complexă”, în special având în vedere contextul global al creșterii numărului de cazuri în China după ce aceasta a renunțat la politica de zero-COVID în decembrie.

OMS a declarat că monitorizează îndeaproape orice posibile schimbări în ceea ce privește gravitatea subvariantei cu ajutorul studiilor de laborator și al datelor din lumea reală.

ADVERTISEMENT
Tags: