News

Nouă români înghițiți de ape într-o singură zi, bilanț negru anunțat de IGSU. Șapte au murit, doi sunt încă daţi dispăruţi. Update

Bilanț IGSU: Șapte vieți au fost pierdute în timpul scăldatului în județele Bacău, Botoșani, Galați și Olt, iar alte două persoane au dispărut.
18.07.2023 | 16:35
Noua romani inghititi de ape intro singura zi bilant negru anuntat de IGSU Sapte au murit doi sunt inca dati disparuti Update
Tragedie la scăldat în România: 4 morți și 5 persoane dispărute în județele Bacău, Botoșani, Galați și Olt. Foto: Hepta.
ADVERTISEMENT
18-07-2023
13:39

Tânărul de 20 de ani dispărut în Siret, găsit decedat

Tânărul în vârstă de 20 de ani din judeţul Galaţi, dispărut duminică în râul Siret, a fost găsit marţi înecat la 2,5 km de locul unde a intrat în apă, informează IPJ Galaţi.

Duminică, Poliţia Galaţi a fost sesizată prin apel 112 cu privire la faptul că o persoană care ar fi venit la scăldat la râul Siret, în zona sat Buceşti, comuna Iveşti, judeţul Galaţi, a intrat în apă şi nu a mai ieşit. 

Deplasați la locul indicat, polițiștii au constatat că cele sesizate se confirmă, stabilind identitatea persoanei care nu a mai ieşit din apă, fiind vorba de un tânăr de 20 de ani, din comuna Iveşti, judeţul Galaţi.

Pompierii din cadrul ISU Galaţi – Detaşamentul Tecuci au demarat imediat activităţile de căutare, folosind mijloacele specifice din dotare, atât pe apă, pe uscat şi din aer cu elicopterul din cadrul SMURD Galaţi. La căutări au participat atât poliţişti, cât şi jandarmi din cadrul IJJ Galaţi. Ulterior, în cursul zilei de astăzi, 18 iulie, în jurul orei 13,00, a fost găsit de către echipele de căutare trupul neînsufleţit al tânărului, care în luna august urma să împlinească 21 de ani, în dreptul localităţii Vadul Roşca, la circa 2,5 km în aval de locul unde a intrat în apă“, se arată într-un comunicat de presă transmis de IPJ Galaţi.

 
18-07-2023
12:45

Cei doi copii dați dispăruți în râul Olt au fost găsiți. Scafandrii i-au scos la mal, decedați, pe minorii de 12 și 13 ani

De mai bine de 20 de ore, doi copii, de 12 ani, respectiv 13 ani, au fost căutați în apele râului Olt, între localitățile Giuvărăști și Izbiceni. Luni, 17 iulie, printr-un apel la 112 s-a anunțat că cineva i-ar fi văzut cum se îneacă.

Cei doi minori erau prieteni, iar luni după-amiază au mers să facă baie pentru se răcori, într-o zonă periculoasă, cu excavări, adâncime apei ajungând la aproximativ 12 metri.

Din păcate, cele mai negre temeri s-au adeverit. Marți după masă, cei doi copii au fost găsiți de scafandri. Trupurile neînsuflețite au fost sesizate la aproximativ 20 de metri de mal. 

”Cei doi minori au fost găsiți de echipele de scafandri și au fost aduși la mal. Din păcate, echipajele medicale nu au putut decât să constatate decesul acestora. Trupurile neînsuflețite ale celor doi băieți au fost găsite la aproximativ 20 de metri de mal, albia râului era neregulată, cu trunchiuri de copaci și zone în care adâncimea apei era de 1-2 metri și alte zone în care apa avea 10-12 metri adâncime”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Olt, Alin Băsăşteanu.

Mai multe incidente tragice s-au produs în diferite județe din România, soldându-se cu pierderea a patru vieți și dispariția altor cinci persoane în timp ce se scăldau în lacuri și râuri. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a făcut un bilanț.

Bilanț negru al IGSU

În județul Iași, localitatea Stejarii, comuna Țigănași, un bărbat a fost dat dispărut. După ore de căutări, trupul acestuia a fost adus la mal, însă bărbatul a fost declarat decedat.

ADVERTISEMENT

Un alt incident tragic a avut loc în municipiul Oradea, județul Bihor, unde un bărbat a dispărut în apele Crișului Repede. Chiar dacă a fost scos din apă de pompieri, manevrele de resuscitare nu au avut succes.

În județul Timiș, un alt bărbat în vârstă de aproximativ 22-23 de ani a fost găsit decedat în râul Bega, iar pompierii au intervenit pentru a-l aduce la mal. În județul Vrancea, un alt tragic incident a avut loc în Canalul Siret-Bărăgan, unde o persoană a fost recuperată de salvatori, dar din păcate a fost declarată decedată.

ADVERTISEMENT

În paralel cu aceste tragedii, operațiunile de căutare continuă în județele Bacău, Botoșani, Galați și Olt. În județul Bacău, o persoană a căzut în canalul de fugă din comuna Răcăciuni și nu a fost găsită până în prezent.

Măsuri de siguranță în timpul scăldatului

În comuna Giuvărăști, județul Olt, două persoane minore au dispărut în râul Olt, iar căutările sunt în desfășurare și în prezent. În județele Botoșani și Galați, au loc operațiuni de căutare pentru recuperarea a două persoane dispărute în râul Prut și respectiv râul Siret.

ADVERTISEMENT

Aceste tragedii trag un semnal de alarmă cu privire la importanța respectării măsurilor de siguranță în timpul scăldatului. Autoritățile recomandă următoarele precauții: Să nu lăsăm niciodată copiii nesupravegheați în apă, să ne scăldăm doar în locuri special amenajate și să evităm scăldatul în zone periculoase.

De asemenea, este esențial să nu intrăm în apă după consumul de alcool, să evităm să ne aventurăm în apă singuri sau în locuri necunoscute, și să folosim echipamente de siguranță adecvate.

ADVERTISEMENT

Aceste tragedii aduc în prim-plan necesitatea unei educații și prevenții eficiente pentru a evita astfel de evenimente tragice și pentru a proteja viața în timpul activităților de agrement în apropierea apelor.

ADVERTISEMENT