News

Noua schemă care face ravagii pe internet. Capcana în care multe persoane cad, sperând că se îmbogățesc. Cum sunt păcăliți românii

Metodele de îmbogățire de pe TikTok pot ascunde riscuri financiare majore. Cum arată noua metodă de înșelătorii în care cad mulți români
27.02.2024 | 22:13
Noua schema care face ravagii pe internet Capcana in care multe persoane cad sperand ca se imbogatesc Cum sunt pacaliti romanii
Capcana TikTok-ului. Promisiuni de îmbogățire rapidă și riscuri financiare uriașe pentru români. Sursa foto: Colaj Fanatik / Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Un fenomen tot mai răspândit pe TikTok implică o capcană în care cad din ce în ce mai mulți tineri. Sub numele de „Școala Vieții”, creatorii de conținut se angajează să ofere sfaturi financiare tinerilor utilizatori ai platformei, promițându-le îmbogățire rapidă și fără efort.

Cum arată noua schemă de înșelăciune de pe TikTok

De partea cealaltă, specialiștii în domeniul financiar avertizează că aceste promisiuni pot ascunde riscuri financiare uriașe. Expertul în psihologie, Constantin Cornea, a subliniat într-un interviu pentru Observator news, că nu există o școală specializată pentru „abundență financiară”.

ADVERTISEMENT

„Nu există nicio şcoală din punct de vedere academic, care să definească această metodă. Nu poţi doar să te gândeşti pozitiv la un lucru şi el să vină spre tine fară ca tu să faci nimic.”, a spus Constantin Cornea pentru sursa citată.

Deși aceste cursuri pot oferi o perspectivă asupra schimbărilor pe care le putem face în viața noastră, experții în educație financiară subliniază că nu există o soluție magică pentru a obține succesul financiar fără efort.

ADVERTISEMENT

Banii vin cu responsabilități la pachet

Ei avertizează că obținerea prosperității necesită eforturi și implicare constantă, iar orice promisiune de îmbogățire rapidă ar trebui tratată cu precauție.

Adrian Mitroi, analist financiar, subliniază importanța efortului personal și a educației în obținerea succesului financiar. El avertizează că povestirile de succes vândute de alții nu sunt sinonime cu succesul personal și îndeamnă la investirea în educație, formare și munca asiduă.

ADVERTISEMENT

„Dacă îți vinde altul o poveste de succes, aia nu mai e o poveste de succes. Fă eforturi, du-te la școală, la cursuri, la activități de voluntariat.Prosperitatea nu se poate obține peste noapte, se poate pierde peste noapte. Nu există scurtături!”, a spus analistul financiar Adrian Mitroi pentru Observator.

În fața acestor aspecte, specialiștii financiari recomandă să ne documentăm temeinic înainte de a urma astfel de cursuri și să căutăm referințe și recomandări despre traineri și programele lor.

ADVERTISEMENT

Avertismentul specialiștilor în securitate cibernetică

De asemenea, specialiștii în securitate cibernetică ne avertizează cu privire la conținutul pe care îl accesăm pe platformele de socializare, pentru că hackerii sunt la tot pasul și vor să ne sustragă bani și date din telefoanele mobile.

„Obiectivul principal al atacatorilor este extragerea de date și de bani de la potențialele victime, iar metodele variază. Au existat instanțe în care utilizatorii care și-au dat seama că este vorba despre o capcană au raportat inclusiv încercarea infractorilor cibernetici de a-i convinge să iți deschidă conturi online, să furnizeze date de card pentru a investi în criptomonedă, ori chiar să instaleze aplicații malițioase. (…) 

Analizați cu atenție informațiile culese din mediul online și evitați astfel de conturi sau persoane necunoscute care vă invită să aderați la programe false de investiții. Atenție deopotrivă la mesajele alarmiste, care vă invită să efectuați o acțiune rapid sau care anunță disponibilitatea ofertei exclusiv pentru o categorie de utilizatori.”, a transmis la finalul anului trecut Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică, DNSC.

ADVERTISEMENT
Tags: