News

O nouă metodă de înșelăciune. Bani de jucărie în magazinele din București, cum pot fi identificați

O nouă metodă de înșelăciune face victime printre români. Escrocii folosesc bani de jucărie, reușind să păcălească oameni.
01.11.2023 | 20:49
O noua metoda de inselaciune Bani de jucarie in magazinele din Bucuresti cum pot fi identificati
O nouă metodă de înșelăciune. Bani de jucărie în magazinele din București. Foto Pinterest.com
ADVERTISEMENT

O nouă metodă de înșelăciune face ravagii în România. Infractorii folosesc bani de jucărie pentru a-și păcăli victimele. Metodele la care escrocii apelează sunt din ce în ce mai surprinzătoare și mai diverse.

O nouă metodă de înșelăciune. Bani de jucărie în magazinele din București

Un nou tip de escrocherie a apărut, iar păgubiți au fost administratorii unor magazine din București. Tot ei au sesizat oamenii legii după ce și-au dat seama că au picat în plasa infractorilor.

ADVERTISEMENT

Mai nou, pe internet se vând bani falși folosiți, de obicei, pe post de recuzită în industria cinematografică sau de divertisment. Ceea ce este și mai grav este că aceste bancnote au ajuns pe piață.

Ele au fost utilizate ca fiind bancnote reale. Mai mulți vânzători au anunțat deja polițiștii cu privire la aceste infracțiuni, după ce persoane rău intenționate au cumpărat produse din societăți comerciale din Capitală, folosind bani de jucărie.

ADVERTISEMENT

„Sunt importate în România și apoi vândute pe diferite site-uri. Falsificatorii le comercializează pentru a scăpa de pedepsele prevăzute”, a transmis un ofițer în Combaterea Falsului de Monedă, pentru Observator News.

Cum pot fi identificați banii falși

Totodată, polițiștii recomandă să acordăm o foarte mare atenție atunci când ne sunt înmânați bani. În cazul în care observăm nereguli, oamenii legii spun că anunțăm imediat autoritățile.

ADVERTISEMENT

De altfel, există anumite detalii pe care trebuie să le luăm în seamă pentru a putea identifica banii falși. Aceste bancnote sunt marcate intenționat de producători. Pe colțurile acestora găsim inscripția „prop money” (bani de recuzită).

Însă, infractorii au obiceiul de a ascunde această inscripție prin diferite metode. Ei folosesc pastă corectoare de aceeași culoare cu a banilor sau pot împături bancnotele atunci când le oferă cuiva, în așa fel încât să nu fie sesizabil înscrisul.

ADVERTISEMENT

De asemenea, banii de jucărie pot fi recunoscuți prin alte elemente de securitate sau datorită materialului din care sunt făcuți. Persoanele care comit această infracțiune pot sta în spatele gratiilor până la 10 ani.

 

ADVERTISEMENT