News

Noua tulpină de SARS-CoV-2 din Marea Britanie ar fi mai letală. Anunțul premierului Boris Johnson

22.01.2021 | 21:27
ADVERTISEMENT

Premierul britanic Boris Johnson atrage atenția asupra impactului pe care noua tulpină de coronavirus îl are asupra creșterii mortalității din Marea Britanie.

Datele evaluate de oamenii de știință din cadrul unui grup consultativ au fost predate guvernului și arată că există o legătură între noua tulpină și creșterea numărului de decese.

ADVERTISEMENT

România a depistat vineri, 22 ianuarie, încă două cazuri de infectare cu tulpina de SARS-CoV-2 provenită din Marea Britanie.

Noua tulpină din Marea Britanie, mai letală?

Toate studiile arată că tulpina nouă se răspândește mai ușor decât alte versiuni ale virusului. „Pe lângă răspândirea mai rapidă, acum pare, de aseme,ea că există dovezi că noua variantă, variantă care a fost identificată pentru prima dată în Londra, ar putea fi asociată cu un grad mai ridicat de mortalitate”, a declarat Boris Johnson.

ADVERTISEMENT

Patrick Vallance, consilierul științific al guvernului britanic, a declarat că dovezile privind legalitatea noii tulpini sunt „îngrijorătoare”, deși nu sunt „momentan puternice”.

Datele arată că noua variantă a SARS-CoV-2 ar fi cu 30% mai mortală, în condițiile în care din 1000 de oameni cu vârsta de peste 60 de ani se estimează că pot muri 10 oameni la varianta clasică de Covid-19. La noua tulpină se estimează că pot muri 13 persoane din 1000.

ADVERTISEMENT

Noua variantă a SARS-CoV-2 a fost depistată pentru prima dată în septembrie, în Kent. A devenit în scurt timp versiunea dominantă a virusului în Anglia și Irlanda de Nord și s-a răspândit deja în peste 50 de țări. Boala a ajuns inclusiv în București, la două persoane care nu au călătorit în străinătate, semn că noua tulpină de SARS-CoV-2 este deja prezentă în România, anunță Mediafax.

Încă două cazuri cu tulpină SARS-CoV-2 în varianta B.1.1.7 descrisă în Marea Britanie, cu transmisibilitate crescută, au fost secvențiate la INBI Matei Balș”, a anunțat ministerul Sănătății.

ADVERTISEMENT

Având în vedere apariția noii tulpini în București, Ministerul Sănătății a recomandat astăzi Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență (CMBSU) amânarea deciziilor de relaxare”, a completat ministerul.

ADVERTISEMENT