News

Numărul de urși vânați a fost redus considerabil. Care sunt județele cu cele mai multe exemplare împușcate

Ministerul Mediului nu a reușit să impună o cotă mai mare de urși vânați, numărul exemplarelor recoltate fiind redus la o treime din planul inițial.
25.08.2023 | 09:33
Numarul de ursi vanati a fost redus considerabil Care sunt judetele cu cele mai multe exemplare impuscate
Lupta ministrului Mircea Fechet cu urșii începe ezitant/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ministerul Mediului și localnicii regiunile de munte sunt în conflict deschis de mai mulți ani cu organizațiile ecologiste și de protecția animalelor pe tema populației de urși, aflate în creștere. În vară, Ministerul Mediului preconiza o cotă de 500 de urși vânați sau relocați, însă în ordinul de ministru publicat, miercuri prevede o reducere considerabilă, mai ales în ce privește numărul animalelor care vor fi ucise.

Mai puțini urși vânați, la cererea Academiei

Speranțele că numărul atacurilor urșilor asupra oamenilor sau animalele din gospodării vor scădea nu sunt prea mari, în condițiile în care vânătorii au primit autorizație să vâneze mult mai puține animale decât se preconizat în luna iunie. Atunci Ministerul Mediului a trimis Academiei Române spre avizare un proiect de ordin de ministru prin care se aproba un număr de 426 exemplare de urs brun pentru prevenţie şi 55 exemplare pentru intervenţie.

ADVERTISEMENT

Numărul era stabilit în urma unei analize care fusese făcută de către Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”. Înainte să plece de la șefia Ministerului Mediului, Tanczos Barna estima că populația de urși este de peste 8.000 de exemplare, dublu față de estimările din 2007. „Habitatul natural al ursului nu este la Craiova, nu este în Piteşti, nu este la Snagov. Şi în ultimul an am văzut şi la Craiova, şi la Piteşti, şi în Snagov, exemplare de urs”, spunea fostul ministru al Mediului.

Însă planurile ministerului și speranțele locuitorilor din zonele de munte au primit o lovitură serioasă după ce avizul Academiei Române a impus o cotă redusă la mai bine de jumătate, de numai 220 de exemplare. Din acest număr, cel de urși vânați în perioada următoare va fi de numai 140, ceea ce reprezintă numărul de exemplare „pentru prevenție”, care pot fi vânate în următoarele situații:

ADVERTISEMENT

a) pentru prevenirea producerii unor daune importante, în special asupra culturilor agricole, animalelor domestice și pentru prevenirea producerii unor daune importante asupra altor bunuri;
b) în interesul sănătății și securității publice, adică pentru reduce riscul atacurilor asupra oamenilor.

Restul de 80 sunt o rezervă „pentru intervenție”, ceea ce înseamnă că aceste exemplare vor fi vânate doar dacă sunt surprinse în zone locuite, însă pentru acestea există și varianta relocării. Autorizațiile pentru aceste exemplare se vor acorda în funcție de circumstanțe.

ADVERTISEMENT

Județele cu cele mai multe autorizații de împușcare

Însă intervenția imediată va fi doar pentru cele 140 de exemplare „pentru prevenție”, numărul de urși vânați fiind distribuit între județe, în funcție de riscurile cu care se confruntă fiecare dintre ele. Județele cu cele mai multe autorizații de recoltare sunt: Harghita – 25, Covasna – 16, Mureș – 14, Brașov – 13 și Sibiu – 10. Practic, în cinci județe se vor vâna mai bine de jumătate din urși. Actul normativ prevede că împușcarea urșilor va putea fi făcută doar de către angajați ai fondurilor cinegetice, pentru a se evita situația în care persoane private plătesc pentru obținerea de trofee.

Reducerea numărului de urși vânați în urma obiecțiilor Academiei Române nu a fost bine primită de noul ministru al Mediului, Mircea Fechet (PNL), însă acesta a trebuit să se conformeze avizului dat de specialiștii acestei instituții. „Deocamdată mi-am propus să ţin cont de opinia Academiei Române. Până când vom avea o altă legislaţie, sunt oricum obligat să procedez de această manieră”, spunea Fechet la începutul acestei luni, după ce a fost publicat avizul de la Academie.

ADVERTISEMENT

Sunt greu de estimat deocamdată rezultatele vânării celor 140 de urși în ce privește interacțiunile dintre aceste mamifere și oameni și gospodăriile lor. Cert este că incidentele în care urșii au atacat animale din gospodării sau chiar oameni s-au înmulțit constant în ultimii ani, fiind localități întregi în care localnicii trăiesc constant cu frica de urs. De exemplu, pe 26 iulie au fost emise nu mai puțin de 21 de mesaje de avertizare prin RO-ALERT legate de prezența urșilor în zone locuite.

ADVERTISEMENT