News

Urs pe străzile din Ploiești. Locuitorii orașului, avertizați în miez de noapte cu Ro-Alert

Un urs a fost observat în noaptea de sâmbătă spre duminică în nordul municipiului Ploiești, locuitorii orașului fiind avertizați printr-un mesaj Ro-alert
23.07.2023 | 09:48
Urs pe strazile din Ploiesti Locuitorii orasului avertizati in miez de noapte cu RoAlert
Urșii au ajuns pe străzile din Ploiești. Sursa foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Dacă prezența urșilor în stațiunile montane a devenit un fapt obișnuit, sau chiar și în orașe precum Brașov, în noaptea de sâmbătă spre duminică un urs a fost observat chiar pe străzile orașului Ploiești. Nu este însă o premieră, în urmă cu mai mulți ani, un alt urs a fost capturat după ce a ajuns pe străzile Ploieștiului.

Urs pe străzile din Ploiești

În noaptea de sâmbătă spre duminică, în jurul orei 01.00, locuitorii orașului Ploiești au fost atenționați printr-un mesaj Ro-alert cu privire la prezența unui urs. „Atenţie, alertă extremă! Urs pe străzile din Ploiești!”, a fost mesajul trimis de către autorități.

ADVERTISEMENT

În continuarea mesajului, autoritățile au precizat că ursul era localizat pe strada Găgeni, iar locuitorii erau sfătuiți să rămână în locuințe, să evite contactul cu animalul și să nu încerce să-l hrănească. „Fără să vă expuneți pericolului, protejați animalele din gospodării”, se mai arăta în mesajul Ro-alert.

Polițiștii și jandarmii au împânzit zona pentru a se asigura că nicio persoană nu este rănită de animal. Ulterior, un medic veterinar a fost chemat pentru a tranchiliza ursul, care ulterior a fost relocat în afara orașului.

ADVERTISEMENT

Problema urșilor în România

România este statul cu cea mai mare populație de urși din întreaga Europă. Potrivit Ministerului Mediului, în țara noastră trăiesc aproape 8.000 de exemplare. Cifra este însă contestată de activiștii de mediu, cei care susțin că ministerul oferă cifre mai mari pentru a justifica împușcarea acestor animale.

La începutul acestui an Ministerul Mediului avea în plan să mărească semnificativ numărul exemplarelor care pot fi vânate. Creșterea era semnificativă, de la 140 de exemplare, câte au fost anul trecut, la 426.

ADVERTISEMENT

Ministrul de la acea dată, Tanczos Barna, susținea că această creștere este necesară pentru „evitarea unui pericol iminent” și aprecia că relocarea urșilor nu reprezintă o soluție. „Nu există nicio alternativă satisfăcătoare, deoarece urșii problemă relocalizați cu sutele s-au întors în habitatul lor inițial sau au creat noi conflicte”, explica oficialul UDMR.

Această poziție a fost criticată de organizațiile de mediu, în special Greenpeace, care a caracterizat această decizie ca fiind una „cinică”, ce contravine directivelor europene, România expunându-se astfel unei noi proceduri de infringement.

ADVERTISEMENT

„La Sfântul Gheorghe că nu au garduri electrice instalate, nu au luat măsurile necesare pentru a face viața mai ușoară pentru oameni, dar vor să ucidă 420 de urși. Singura parte care câștigă sunt vânătorii la trofeu. Repornim vânătoarea la trofeu. Ei sunt singurii care vor câștiga în toată schema asta. O schemă care va valora aproximativ trei milioane de euro”, declara Ciprian Gălusă de la Greenpeace România pentru Euronews.

Potrivit cifrelor oficiale, între anii 2016-2021, în România au fost înregistrate 154 de atacuri, cu 158 de persoane rănite și alte 14 ucise.

ADVERTISEMENT
Tags: